Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЗ_ЛВ_Прикл_екол_мет-чка_end.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Завдання

1. Перерахуйте і обґрунтуйте основні принципи моделі гармонійного розвитку України. Які є перепони на шляху до впровадження їх у практику?

2. Які науковці розробляють систему теоретичних і практичних засад сталого (збалансованого, гармонійного) розвитку України?

3. Поясніть зміст науково-методичних засад, які обумовлюють еколого-географічний зміст моделі розвитку України: інтегрального і системного підходів, територіальності, комплексності.

4. Поясніть зміст і відмінність показників оцінки антропогенного і техногенного навантаження на природне середовище.

5. Використовуючи інформацію з попередніх лабораторно-практичних робіт про Ваші регіони, за рис. 38 поясніть – чому певні еколого-економічні чинники є сприятливими для збалансованого розвитку Ваших регіонів (за варіантами; можна вибрати й інші адекватніші позиції):

1) вигідне геополітичне розташування в центрі Європи на перетині комунікаційних зв'язків «захід–схід» та «північ–південь»,

2) сприятливі природно-кліматичні умови,

3) значні запаси мінеральних ресурсів,

4) якісні та високопродуктивні земельні угіддя,

5) потужна багатогалузева виробнича база,

6) розвинутий інтелектуальний та науково-технічний потенціали,

7) наявність територій з високим потенціалом соціально-економічного розвитку,

8) розвинута мережа населених пунктів,

9) інженерно-транспортна інфраструктура та значна її щільність,

10) унікальний історико-культурний, туристичний та рекреаційний потенціали,

11) наявність територій із природним станом ландшафтів, необхідних для формування національної екологічної мережі тощо.

6. Які ще із зазначених на рис. 38 чинників є впливовими у Вашому регіоні? Які з альтернативних механізмів в економічній, соціальній та екологічній сферах найбільш актуальні для Вашого регіону?

7. Назвіть області, які за рівнем збалансованості розвитку мають рівень «нижче середнього», «низький», «вище середнього» та «високий» рівень? Поясніть причини. До якої категорії відноситься Ваша область?

8. Поясніть суть «Комплексної програми реалізації в Україні стандартів сталого розвитку», яких результатів передбачено досягти.

9. Використовуючи інформацію з попередніх лабораторно-практичних робіт, за схемою, зображеною на рис. 39, сформулюйте і обґрунтуйте умови, передумови і механізми, необхідні для реалізації гармонійного розвитку у Вашому регіоні. Виділіть найактуальніші складники діяльності.

Питання для перевірки знань

1. На яких принципах ґрунтується модель гармонійного розвитку України?

2. Які Ви знаєте методи узгодження соціальних, економічних та екологічних інтересів, екологічних і природоохоронних інтересів?

3. Які науковці розробляють систему теоретичних і практичних засад сталого (збалансованого, гармонійного) розвитку нашої країни? Які є перепони на шляху до впровадження їх у практику?

4. Що означають інтегральний і системний підхід, територіальність і комплексність розв’язання проблем розвитку України і її регіонів?

5. Які еколого-економічні чинники є сприятливими для збалансованого розвитку України та Вашого регіону?

6. Які області мають «низький» рівень збалансованості розвитку і рівень «нижче середнього», а які – рівень «вище середнього» та «високий»?

7. Що відноситься до альтернативних механізмів в економічній, соціальній та екологічній сферах?

8. Що передбачає державна програма реалізації на практиці стандартів сталого розвитку? Які офіційні документи регулюють цей процес?

9. Які умови, передумови і механізми реалізації гармонійного розвитку визначено Л.Г. Мельником (2000 р.)?

10. Що розуміють під терміном «гармонійний розвиток»? Навіщо його моделюють?