Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЗ_ЛВ_Прикл_екол_мет-чка_end.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
3.83 Mб
Скачать

На навколишнє природне середовище

Екологічні проблеми сучасності, їх причини та методи дослідження. Існування і розвиток цивілізації вимагає раціональної взаємодії людства з природою. Проте раціональність тривалий час розуміли лише з точки зору інтересів людини, а проблеми охорони природи розглядали за залишковим принципом. У наш час розробці екологічно безпечних технологій, у т.ч. замкнених, безвідходних технологій, котрі дозволять знизити ступінь шкідливого впливу на природне середовище, приділяється недостатньо уваги. Проблема забруднення хімічними речовинами-ксенобіотиками (речовинами, що не властиві природі) полягає в порушенні природних геохімічних циклів, а також зміні умов життя для людини й інших живих організмів. Інтенсивне, нераціональне використання ресурсів природи перешкоджає самовідтворюванню відновних ресурсів. Невідновні ресурси вичерпуються швидше, ніж людське суспільство здатне перебудувати власну економіку, власну господарську діяльність задля їх збереження.

Серед головних причин, що призвели до незадовільного стану природного середовища України, можна назвати такі:

  • застарілі технології виробництва з високою енерго- та матеріалоємністю, що перевищують у два-три рази відповідні показники в розвинених країнах;

  • високий рівень концентрації промислових об'єктів у деяких регіонах;

  • відсутність ефективних природоохоронних технологій (зворотних систем водозабезпечення, очисних споруд тощо), незадовільний рівень експлуатації існуючих природоохоронних споруд;

  • відсутність ефективних правових й економічних механізмів, які сприяли б використанню екологічно безпечних технологічних процесів.

Проблему раціональної взаємодії виробництва з природним середовищем повністю розв’язати не вдається, оскільки неможливо відмовитися від використання природних ресурсів. Інтенсивний розвиток науково-технічного прогресу призвів до недостатньо регульованого, надмірного природокористування. Серед сучасних екологічних проблем слід виділити: інтенсивна трансформація структурно-функціональної організації біосфери; нераціональне використання природних ресурсів; проблема збереження біотичного і ландшафтного різноманіття; проблема регулювання комунальних та промислових відходів; забруднення НПС: атмосферного повітря, водного басейну, ґрунтів. Вивчення цих проблем і їх розв’язання потребує узгодженого застосування екологічних, технічних, інженерних та інших методів, що сприяє розвитку нових наукових напрямів на межі природничих, технічних та соціальних наук.

Завдання

Виберіть певний галузевий напрям прикладної екології (див. рис. 1) як варіант завдання. В межах відповідного варіанту напряму прикладної екології виконайте такі завдання:

1. Сформулюйте науково-практичну проблему, спричинену діяльністю людини у певній галузі. Для аналізу виберіть підприємство, скориставшись додатками А, Б, В. Якщо відповідну галузь і підприємство вибрати не вдається, виберіть ті об’єкти, що відповідають змісту або номеру Вашого варіанта.

2. Наведіть відомі Вам приклади негативного впливу на НПС. За схемою рис. 2 поясніть причини, що зумовлюють виникнення зазначеної проблеми на трьох рівнях негативного впливу на НПС: 1) первинне використання природних ресурсів, 2) матеріальне виробництво, 3) споживання продуктів виробництва.

3. Класифікуйте причини за їх походженням (технологічне, ресурсне, законодавче, порушення норм діяльності, інше) та обґрунтуйте свою думку.

4. Фахівці застосовують такі методи екологічних досліджень: спостереження та аналізу, статистичний, екологічного контролю та оцінки, картографічний, математичного моделювання, методи хімічні, фізико-хімічні, фізичні, біохімічні. Із наведеного переліку виберіть наукові методи, які доцільно застосувати для вивчення певних аспектів виділеної Вами науково-практичної проблеми. Поясніть, яку інформацію можна отримати в результаті використання названих Вами методів? Які необхідні фахівці для проведення цих досліджень?

5. Запропонуйте перелік пропозицій та заходів, які доцільно здійснювати задля розв’язання зазначеної проблеми або зменшення її негативних наслідків.