Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЗ_ЛВ_Прикл_екол_мет-чка_end.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Завдання

Охарактеризувати природні і техногенні фактори, що знижують екологічну безпеку певної адміністративної області України. Варіантами завдання є область, в якій проживає студент, або інша – за його бажанням.

1. За рис. 3, шкалою типізації регіонів визначити ступінь промислового освоєння території Вашої області. Вказати приблизно співвідношення (в %) типів земель у межах території області, який з них домінує у структурі. Порівняйте індустріалізацію області з іншими регіонами.

2. За рис. 4, вказати частку, яку займають сільськогосподарські угіддя в загальній площі території Вашої області. Поясніть причини саме такої сільськогосподарської освоєності земель Вашої області. Порівняйте цей показник з іншими регіонами.

3. Вкажіть значення інтегрального показника небезпеки Вашого регіону (табл. 1).

4. Заповніть табл. 2, виконавши такі завдання з урахуванням специфіки Вашої області:

- випишіть з переліку (Постанова KMУ, 1995) види діяльності та об’єкти, що становлять підвищену екологічну небезпеку на території Вашої області;

- перерахуйте найбільш небезпечні здоров'ю і життю населення, а також природним екосистемам загрози техногенного і природного походження, які відбулись або можуть відбутися на території Вашої області;

- вкажіть, якщо відомо, розміри збитків. Поясніть причини виникнення і механізми руйнівної дії на прикладі конкретної екологічної катастрофи.

5. В яких регіонах найнижчі, а в яких найбільші коефіцієнти хімічної небезпеки?

6. Назвіть регіони, які мають найвищі значення інтегрального показника небезпеки. Порівняйте з ними значення цього показника щодо Вашої області.

7. Назвіть перепони, що завадять переходу України на засади сталого розвитку.

8. Сформулюйте і поясніть основні напрями діяльності і заходи, які доцільно розвивати задля забезпечення екологічної безпеки у Вашому регіоні

9. Із переліків об'єктів, які є забруднювачами навколишнього природного середовища (додатки А, Б, В) випишіть ті об’єкти, які розміщені на території Вашої області, і охарактеризуйте їх.

Таблиця 2 – Характеристика природно-техногенних загроз певного регіону України

Тип/назва екологічної

загрози, підприємства

Небезпека для

Причини виникнення

Механізми руйнівної дії

Можливі розміри збитків

людей

природи

Питання для перевірки знань

1. Назвіть приклади нераціонального використання природних ресурсів

2. Чим спричинена наявна промислова і сільськогосподарська освоєність території України, чим відрізняються їх наслідки?

3. Охарактеризуйте стан техногенної небезпеки України. Основні загрози.

4. Поясніть причини і відмінність сучасних природних і техногенних факторів, що знижують екологічну безпеку регіонів України.

5. Які види діяльності, галузі економіки та об’єкти становлять підвищену екологічну небезпеку у конкретних регіонах? Яких збитків зазнає економіка?

6. Які застосовують напрями діяльності і заходи для забезпечення екологічної безпеки у певному регіоні? Наведіть приклади і поясніть їх суть.