Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФІЗИКА+.doc
Скачиваний:
141
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.36 Mб
Скачать

89

Міністерство аграрної політики України Білоцерківський державний аграрний університет фізика

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ, ЯВИЩА І ЗАКОНИ

Біла Церква

2004

УДК 530.1(075) Затверджено методичною комісією

факультету ветеринарної медицини БДАУ

(протокол № 2 від 27 жовтня 2003 року)

Укладачі: В. Т. Розумнюк, І. Л. Якименко

Фізика. Основні поняття, явища і закони: Посібник /

В.Т. Розумнюк, І.Л. Якименко.– Біла Церква., 2004.– 86 с.

Посібник призначений для слухачів факультетів довузівської підготовки та студентів перших курсів факультетів аграрного та біологічного профілів університетів.

Рецензент – кандидат технічних наук М.І.Трегуб

© БДАУ, 2004

Вступ

Грецькою мовою слово фізика означає "природа". У міру накопичення знань про процеси, які відбуваються у природі, від фізики поступово почали відділятись окремі науки, що з часом стали самостійними і які набули назву природничих. Таких наук декілька десятків. До них належать хімія, біологія, астрономія, медицина, ветеринарія, агрономія тощо.

Сучасна фізика вивчає найбільш прості і загальні властивості матерії. Під матерією розуміють все те, що реально існує у світі, який оточуює людину, і може бути виявлене її органами чуття або спеціальними приладами. Розмаїття видів матерії досить велике: елементарні частинки (електрони, протони, нейтрони тощо), атоми, молекули, фізичні тіла (у твердому, рідкому і газоподібному станах), фізичні поля (електричні, магнітні, гравітаційні). Головною ознакою матерії будь-якого виду (і живої, і неживої) є рух.

Під рухом розуміють будь-які зміни, будь-які процеси в матерії. До них відносять механічні, гравітаційні, атомно-молекулярні, внутрішньоатомні, внутрішньоядерні, електромагнітні процеси. Різні розділи фізики вивчають відповідні процеси в матерії (механіка, молекулярна фізика і термодинаміка, електрика, електромагнетизм, атомна і ядерна фізика).

В основі будь-якої природничої науки лежать ті прості явища і закони, які вивчає сучасна фізика. Окрім цього, всі природничі науки, у тому числі й біологічного профілю, використовують для своїх цілей фізичні прилади та фізичні методи досліджень матерії (мікроскопи, телескопи, рефрактометри, віскозиметри, психрометри, спектрометри, спектрографи тощо). Із сказаного випливає, що для розвитку будь-якої природничої науки необхідно мати знання, які дає сучасна фізика.

Автори посібника намагались викласти матеріал всіх розділів у спрощеному вигляді, з мінімальним застосуванням математичних викладок. Основна увага приділяється суті фізичних явищ і процесів. Для наочності визначення основних фізичних понять та формулювання законів виділено в тексті жирним шрифтом.

Автори вдячні В.О. Дирді та Л.П. Михальській за технічну допомогу при підготовці посібника до друку.

І. Основи механіки

Механіка – розділ фізики, що вивчає закони механічного руху тіл. Механічним рухом називають зміну положення тіла в просторі відносно інших тіл.

Для спрощення отримання законів механічного руху тіл часто користуються поняттям матеріальної точки. Матеріальною точкою називають тіло, формою і розміром якого можна знехтувати в умовах даної задачі. Наприклад, при розв’язанні задач щодо встановлення характеристик механічного руху літака на відстані декількох кілометрів над поверхнею Землі, його можна вважати за матеріальну точку.

Існує три види механічного руху: поступальний, обертальний і коливальний.

Зв’язок між характеристиками руху без урахування причин, що обумовлюють рух, встановлюється в розділі механіки – кінематика, а з урахуванням причин руху – в розділідинаміка.