Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА КУРСОВА ДЛЯ ЕКОНОМІСТІВ 2013р. .doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
187.39 Кб
Скачать

ВСТУП

Навчальним планом вищих учбових закладів передбачається написання студентами денних та заочних відділень курсових робіт з політичної економії. Курсова робота є обов’язковою формою звіту студента перед кафедрою. Вона є однією з найважливіших форм підготовки висококваліфікованих фахівців, самостійної, творчої роботи студентів над вивченням проблем економічної теорії. Курсова робота має на меті виявити рівень засвоєння студентами на­вчального матеріалу з дисциплін "Політична економія", "Історія економіки та економічної думки", вміння здійснювати аналіз, узагальнювати теоретичний та статистичний матеріал, робити висновки. Виконання курсової роботи дозволяє студентам більш глибоко, більш фундаментально і більш конкретно дослідити одну з проблем політичної економії, оволодіти навиками науково-дослідницької діяльності, навчитися використовувати не тільки отримані теоретичні знання, але і фактичні дані, що характеризують діяльність всіх економічних суб’єктів. Під час підготовки і оформлення курсової роботи студенти повинні оволодіти методикою і методологією сучасного економічного аналізу; навчитися аналізувати науковий і літературний матеріал і узагальнювати його; робити самостійні висновки і формулювати самостійні теоретичні положення; формулювати практичні рекомендації на основі узагальнення і теоретичного дослідження.

Політична економія має за мету надати студентам базові знання про механізм функціонування еконо­мічної системи в умовах ринкових відносин. У центрі уваги політекономії - причини і наслідки спільної діяльності всіх агентів національної економіки, які знаходять своє відображення через такі категорії як валовий внутрішній продукт, сукупні витрати, зайнятість та безробіття, інфляція, державний бю­джет, платіжний баланс, валютний курс тощо. Ці показники характеризують економічний стан країни, тому вони перебувають під постійним контролем з боку органів державної влади. За ними зацікавлено стежать і широкі верстви населення. Це обумовлено тим, що доходи кожного члена суспільства, його доб­робут залежать не лише від результатів трудової діяльності, а й від того, як спра­цьовує економіка в цілому.

Політекономія - це теоретична база економічної політики держави, оскільки вона пояснює можливості суспільства впливати на хід економічного розвитку країни. Від рівня і динаміки макроекономічного розвитку значною мірою залежить суспільно-політична та соціальна ситуація в країні, її місце в світовому господарстві. Без ґрунтовних знань "Політичної економії", "Макроекономіки" і "Мікроекономіки" сьогодні неможлива підготовка фахівців з економічних напрямків, неможливо проводити марке­тингові дослідження, приймати управлінські рішення та розробляти конку­рентну стратегію фірми.

Виконання курсової роботи має велике значення:

  • студент залучається до самостійної творчої роботи з економічною літературою, набуває вміння знаходити в ній основні положення з даної проблеми, підбирати і аналізувати конкретний матеріал, складати таблиці та діаграми і на їх основі робити правильні висновки;

  • студент набуває вміння чітко, послідовно і економічно грамотно викладати свої думки при аналізі теоретичних проблем, навчається творчо застосовувати економічну теорію, пов’язувати її з практикою;

  • робота закріплює та поглиблює знання студентів з економічної теорії.

Написання курсової роботи дає можливість навчи­тися самостійно і творчо використовувати наукову літературу, узагальнювати теоретичні положення та вникати в теоретичні дискусії, формуючи при цьому власні погляди стосовно невирішених теоретичних та практичних проблем економічного життя суспільств; обгрунтувати висновки і пропозиції спрямо­вані на їх вирішення. Для майбутніх економістів, менеджерів, управлінців дуже важливим є здатність визначати в ринкових умовах господарювання найбільш перспективні шляхи розвитку виробництва, формувати знання по­ведінки економічних суб'єктів, мати інструментарій прийняття оптимальних рішень за наявних обмежень засобів і альтернативних можливостей.

Студенти виконують курсову роботу під керівництвом викладача. Виконана робота здається для перевірки на кафедру економічної теорії. Після позитивної оцінки викладачем вона повинна бути захищена. Якщо робота відповідає вимогам щодо її виконання, викладач допускає її до захисту, і у письмовій формі у вигляді рецензії повідомляє про це студенту. Незадовільно виконана робота не допускається до захисту і підлягає переробці у відповідності із зауваженнями викладача, що містяться в рецензії. Студенти, що не захистили своїх курсових робіт не допускаються до складання іспиту з курсу «Політична економія»

1. Етапи виконання курсової роботи

Виконання курсової роботи передбачає 6 етапів:

- вибір теми;

- підбір та вивчення літератури;

- складання плану роботи;

- збір та обробка фактичного та статистичного матеріалу;

- написання курсової роботи;

- захист курсової роботи.

1.1. Вибір теми та осмислення завдання дослідження

Робота студента з вибору теми має розпочатись з ознайомлення з те­матикою курсових робіт, що подається у п. 5. Студенти, які навчаються без відриву від виробництва, можуть вибрати тему, пов'язану із родом своєї ви­робничої діяльності. Такий підхід допоможе студенту використати конкрет­ний цифровий матеріал свого підприємства, організації для написання роботи. Тема курсової роботи вважається затвердженою, якщо вона погоджена з ви­кладачем - керівником курсової роботи.

1.2. Обробка і вивчення літератури, збір та аналіз інформації

Вибравши тему курсової роботи, студент повинен прочитати її у конс­пекті лекцій, основних підручниках, щоб більш повно її зрозуміти. Наступ­ний крок - це вибір літератури. Необхідну для виконання курсової роботи літературу, студент повинен підібрати самостійно. Для загального, початко­вого ознайомлення із темою корисно використовувати економічну енцикло­педію у трьох томах за редакцією С.В. Мочерного і літературу, яка наводиться в ній. Для вибору решти літератури необхідно використовувати довідники, алфавітні та предметні покажчики, відповідні каталоги у бібліоте­ках. На основі вивчення додаткової літератури необхідно з'ясувати ступінь вивчення теми, виявити дискусійні питання, спробувати висловити своє від­ношення до них, аргументувати свою точку зору. Все це вимагає самостій­ності мислення, глибокого аналізу соціально-економічних процесів і явищ.

Виконавши аналіз літератури можна аналізувати фактичний і статис­тичний матеріал та визначити міру і місце його використання. Тут важливо правильно його опрацювати, скласти таблиці, діаграми, графіки, дати їх ана­ліз і виявити тенденції у розвитку економічних процесів. Використання фак­тичного матеріалу полегшує розуміння логіки викладу теоретичних питань, є засобом пізнання економічних законів, доказу тих чи інших практичних по­ложень. При використанні фактичного матеріалу важливо визначити кіль­кість фактів та їх місце у курсовій роботі. Непотрібно брати до уваги випад­кові, неперевірені факти. розвитку країни. Від рівня і динаміки макроекономічного розвитку значною мірою залежить суспільно-політична та соціальна ситуація в країні, її місце в світовому господарстві.

Велике значення має правильне оформлення виписок з опрацьованої літератури, тобто коротких записів текстів з книжок або періодичних видань. Виписки можуть бути дослівними (цитати) або "вільними", коли автор ви­кладає думки з тексту власними словами. Роблячи виписки, необхідно вказу­вати джерело використання, а при написанні тексту курсової роботи уважно слідкувати, щоб посилання на нього було правильним. Виписки рекоменду­ється робити на одній стороні аркуша або спеціальної картки, що значно по­легшує та прискорює систематизацію матеріалу. Опис літературного джерела, що використовується, необхідно робити за загальноприйнятою формою. Для книжок - це прізвище та ініціали автора, повна назва книги, том, частина, видання, видавництво та рік видання; для журнальних та газетних статей -прізвище та ініціали автора, назва статті, назва журналу (газети), рік видання, номер журналу або дата виходу газети, сторінки статті в журналі (газеті).

Однією з форм роботи над літературними джерелами є збір та обробка фактів і статистичних даних. З усіх фактів і цифр, які є в літературі, що вив­чається, слід виписувати лише ті, які мають безпосереднє відношення до теми роботи. При цьому слід не лише відбирати цифри та факти, але й уза­гальнювати дані з різних джерел, зіставляти їх, порівнювати та аналізувати. Зібраний матеріал необхідно згрупувати і, якщо потрібно, скласти таблиці. Таблиці повинні бути не громіздкими, зручними і зрозумілими для огляду та аналізу, мати порядковий номер, заголовок, посилання на джерела інформа­ції. Також бажано складати та використовувати графіки, діаграми, схеми, що дозволяють більш наочно ілюструвати соціально-економічні процеси та за­кономірності, які аналізуються в роботі.

Важливе значення має збір теоретичних та фактичних даних про еко­номічну специфіку Київського регіону, що потрібно відобразити у третьому-четвертому розділах роботи. Джерелом таких даних є статистичні збірники про розвиток регіону, місцеві періодичні видання та наукові збірники вищих навчальних закладів.

Використовуючи фактичний матеріал, важливо визначити питому вагу позитивних і негативних процесів у розгляді питання. Важливо також не об­минути гострих проблем життя - проблем, що пов'язані із переходом країни до ринкових відносин. При цьому важливо, аналізуючи недоліки, виходити, із наукових позицій. Показати, які з них пов'язані з об'єктивними умовами виробництва, а які застаріли і гальмують соціально-економічний розвиток.

Тому, в процесі подання теми, студент повинен показати здатність усвідомлено користуватися науковою літературою, вміти науково обґрунту­вати фактичний матеріал, робити правильні висновки і узагальнення, пов'я­зувати теорію з практикою. У цьому і полягають елементи наукової творчості, самостійності мислення при написанні курсової роботи. При характеристиці економічних процесів можна використовувати художню літературу. Науко­вий апарат курсової роботи повинен відобразити широкий обсяг літератури і фактичного матеріалу, вивченого студентом при написанні роботи.

У список використаної літератури, доданий до курсової роботи, не­обхідно включити всю літературу, на яку є посилання і виноски по тексту, а також і ті важливі джерела, які були вивчені при написанні курсової роботи і знайшли відображення у формулюванні вузлових питань теми, хоча вони і не наведені у посиланнях на сторінках роботи.

При вивченні необхідної літератури робляться виписки, при цьому не обов'язково читати те чи інше джерело у повному об'ємі, можна обмовитися читанням окремих розділів, параграфів і сторінок, у яких розкриваються пи­тання теми. Орієнтиром для цього може бути зміст, анотація, вступ, висновки. Ті монографії, що мають найбільш важливе значення необхідно вивчати у повному об'ємі.

Читаючи літературу, не слід переписувати все дослівно, тобто копі­ювати, тому що це суперечить суті курсової роботи, не створює можливості для отримання знань, вироблення переконань, прояву здібностей, що у кінце­вому результаті призводить до формування у студентів формального відно­шення до написання роботи.

Аналіз викладеного у письмовій формі матеріалу дає можливість прослідкувати логіку міркувань, вияснити положення, яке не до кінця зрозу­міле студенту, дозволяє виділити питання, що вимагають консультації викла­дача. Студент під час консультації у керівника отримує конкретні методичні поради з вибраної теми, практичну допомогу, обговорює з ним план роботи, список літератури, але попередньо потрібно скласти свій план і підібрати список літератури. У цьому випадку консультації будуть поглиблювати ро­зуміння теми, уточнювати те чи інше положення для студента і дадуть кон­кретну допомогу при написанні курсової роботи.