Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_3_Засади_провадж.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
326.14 Кб
Скачать

60

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра публічно – правових дисциплін

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

Кандидат юридичних наук, доцент

______________О.А. Сокиринська

____. ______________ 2012

ЛЕКЦІЯ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС”

ТЕМА 3

“ЗАСАДИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ”

Навчальний час 2 години

Для студентів юридичного факультету

Обговорена та схвалена

на засіданні кафедри

____. ___________2012

протокол № ____

Біла Церква 2012

Вид лекції: Фондова

Дидактичні цілі:

1. Навчальні – домогтися обізнаності студентів у теоретичних питаннях, що передбачені програмою навчальної дисципліни, слугувати подальшому міцному засвоєнню знань, формуванню практичних умінь і навичок застосування норм кримінально-процесуального закону з позиції відповідності засадам кримінального провадження.

2. Розвиваючі – розвивати інтелектуальні здібності, мовлення, пам’ять, увагу, уяву, мислення, спостережливість, активність, творчість, самостійність студентів, прищеплювати їм раціональні способи пізнавальної діяльності.

3. Виховні – сприяти формуванню наукового світогляду, моральних, естетичних та інших якостей особистості, вихованню колективу в дусі поваги до закону і необхідності суворого виконання його положень.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки:

Забезпечуючі дисципліни: теорія держави і права, конституційне право, кримінальне право, судові та правоохоронні органи України.

Забезпечувані дисципліни: кримінальне право, криміналістика, судова психологія, кримінологія, оперативно-розшукова діяльність, судова медицина, судова психіатрія.

Навчально-методичне забезпечення лекції:

Наочність: мультимедійні матеріали, макети кримінальних справ, копії архівних кримінально-процесуальних документів.

Технічні засоби навчання: електронні підручники, посібники.

План лекції:

ВСТУП

  1. Поняття, значення і класифікація засад кримінального провадження.

  2. Конституційні засади кримінального провадження.

  3. Спеціальні засади кримінального провадження та їх характеристика.

ВИСНОВКИ

Рекомендована література до теми Нормативно-правові акти

1.Конституція України: станом на 25.01.2012 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

2.Міжнародний пакт про громадянські і політичні права від 16 грудня 1966 р.: [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_043

3.Конвенція про захист прав і основних свобод людини: станом на 27.05.2009 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_004

4. Звід принципів захисту всіх осіб, підданих затриманню або арешту в будь-якій формі, прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 9 грудня 1988 р. // Негодченко О. В. Забезпечення прав і свобод людини органами внутрішніх справ: Монографія. — Дніпропетровськ, 2002.

5. Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах / упоряд. В.В. Рожнова, А.С. Сизоненко, Л.Д. Удалова. – К.: ПАЛИВОДА А.В., 2011. – 456 с.

Наукові та навчально-методичні джерела

1. Агеева Г. Н. Принципы советского уголовного процесса, их сущность и значение / Г. Н. Агеева // Труды ВЮЗИ. Т. ХХ : Проблемы укрепления законности и охраны прав личности в уголовном процессе. − М., 1972. − С. 5−26.

2. Васильєв Л. Три попытки нормативного закрепления презумпции невиновности // Законность. — 2004. — № 2.

3. Гриненко А.В., Кожевников Г.К., Шумилин С.Ф. Принцип презумпции невиновности и его реализация в досудебном уголовном процессе. — Харьков, 1997.

4. Добровольская Т.Н. Принципы советского уголовного процесса. (Вопросы теории и практики). — М., 1971.

5. Кобликов А.С. Законность — конституционный принцип советского уголовного судопроизводства. — М., 1979.

6. Колодій А.М. Принципи права України. — К., 1998.

7. Кримінальний кодекс України: станом на 17 січня 2012 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

8. Кримінально-процесуальний кодекс України: станом на 17 січня 2012 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1001-05

9. Ларин А.М. Презумпция невиновности. — М., 1982.

10. Лобойко Л.М. Поняття принципу диспозитивності в кримінальному процесі // Вісник Академії правових наук України. — 2003. — № 4 (35).

11. Лобойко Л.М. Принцип диспозитивності в кримінальному процесі України: Монографія. — Дніпропетровськ, 2005.

12. Лобойко Л.М. Структура принципу диспозитивності в криміналь­ному процесі // Вісник Луганської академії внутр. справ імені 10-річчя незалежності України. — 2003. — № 2.

13. Маляренко В.Т. Конституційні засади кримінального судочинства. - К., 1999.

14. Маляренко В. Т. Про публічність і диспозитивність у криміналь­ному судочинстві України та їх значення // Вісник Верховного Суду Ук­раїни. — 2004. — № 7.

15. Мірошніченко Т. М. Принципи кримінального процесу // Правова держава Україна: проблеми, перспективи розвитку. — Харків, 1995.

16. Михеєнко М. Конституційні принципи кримінального процесу // Вісник Академії правових наук України. — 1997. — № 2 (9). — С. 100— 112.

17. Науково-практичний коментар Кримінально-процесуального кодексу України / Михеєнко М. М., Шибіко В. П., Дубинський А. Я.; відп. ред. : В. Ф. Бойко, В. Г. Гончаренко. – [ 2-ге вид.]. – К. : Юрінком Інтер, 1999. – 624 с.

18.Проект КПК України № 9700 : станом на 09 квітня 2012 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=42312

19. Ромовська 3. Вважатися чи бути невинним? Погляд цивіліста на проблеми Кримінально-процесуального кодексу // Закон і бізнес. — 2003. — 9 серпня (№ 32).

20. Стецовский Ю.И., Ларин А.М. Конституционный принцип обеспечения обвиняемому права на защиту. — М., 1988.

21. Тертишник В.М. Концептуальна модель системи принципів кримінального процесу // Юрид. вісник України. — 2001. — 1—7 лютого (№ 5).

22. Трагнюк Р. Принципи і стандарти захисту учасників кримінального судочинства у міжнародних документах // Право України. — 2002. — № 8.

23.Удалова Л.Д. Кримінальний процес України: [підруч.] /Удалова Л.Д. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А.В., 2007. – 352 с.

24. Чурікова І. В. Порушення прав та законних інтересів громадян на досудовому слідстві як наслідок недотримання порядку та умов проведення слідчих дій : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. [“Криміналістичні та процесуальні проблеми, що виникають під час проведення слідчих дій”], (Донецьк, 24 листоп. 2006 р.) / М-во внутр. справ України, Донец. юрид. ін-т, Луган. держ. ун-т внутр. справ. – Донецьк, 2006. – С. 248–250.

25.Шишкін В. Змагальність — принцип судочинства в демократично­му суспільстві // Право України. — 1999. — № 12.

26. Шишкін В. Диспозитивність — принцип судочинства // Право Ук­раїни. — 1999. — № 6.

27. Яновська О.Г. Концептуальні засади функціонування і розвитку змагального кримінального судочинства : [монографія] / О.Г. Яновська. – К. : Прецедент, 2011. – 303 с. – Бібліогр. : с. 258-303.

ВСТУП

При вивченні цієї теми потрібно мати на увазі, що вона є однією з основних тем з курсу кримінального процесу. Складнощі у засвоєні питань теми у студентів можуть виникнути через великий обсяг правової інформації, що зумовлено дискусійними поглядами науковців на природу засад кримінального судочинства, визначення їх поняття і системи, в яку відповідно до Кримінально-процесуального кодексу від 13 квітня 2012 року віднесено двадцять дві засади.

Виходячи з того, що в КПК не визначено чіткого поняття «засад (принципів) кримінального процесу», по даному питанню існують три основні точки зору науковців:

  1. Принципи (засади) кримінального процесу – це такі основоположні засади, які закріплено в законі (М.Л. Якуб, Михеєнко М.М. та ін.)

  2. Принципи (засади) кримінального судочинства – це керівні ідеї та відправні начала, які закріплені в законі, а також ті, які не дістали такого закріплення в правових нормах, але випливають з них (П.І. Репешко та ін.).

  3. Принципи (засади) кримінального процесу – це такі положення та керівні ідеї, які не потребують обов’язкового законодавчого закріплення та оформлення (В.М. Савицький, В.Т. Томін та інш.)

Пануючою в теорії вважається перша з наведених точок зору, згідно з якою до засад (принципів) слід відносити лише положення, які закріплені в правових нормах.

Слід уяснити, що засади (принципи) виражають домінуючі в державі політичні та правові ідеї, які стосуються завдань, способу формування і здійснення кримінального судочинства, тобто положення, які визначають головні, найважливіші моменти устрою й діяльності суб'єктів кримінального судочинства. Порушення будь-якої з засад означає незаконність рішення в справі та обов'язково тягне за собою його скасування.

Студенти повинні чітко уяснити та вміти розкривати зміст кожної з засад, пояснити її роль і значення в загальній системі демократичних засад кримінального судочинства.

Треба пам'ятати, що за обсягом змісту і сферою дії засади кримінального процесу іноді значно розрізняються, але відмінність ця швидше суто кількісна, а не якісна. Тому засади не можна поділяти на основні й неосновні, головні і другорядні. Тільки реалізація всіх засад в їх сукупності, в системі, у взаємозв'язку і взаємодії може привести до виконання завдань кримінального судочинства.