Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovy_proekt_z_dekorativnogo_rozsadnitstva.doc
Скачиваний:
149
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

АГРОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра садово-паркового господарства та лісівництва

ДЕКОРАТИВНИЙ РОЗСАДНИК

Методичні вказівки

до виконання курсового проекту для студентів агрономічного факультету освітньо-кваліфікаційного рівня – бакалавр за напрямом підготовки 6.09103 – лісове і садово-паркове господарство

Біла Церква

2009

УДК 630.16.022

Затверджено вченою радою

агрономічного факультету

(протокол № 1 від 23.09. 2009 р.

Укладачі: Роговський С.В., Олежко О.Г., кандидати с.-г. наук

  1. Роговський С.В., Олешко О.Г. ДЕКОРАТИВНИЙ РОЗСАДНИК:

  2. Методичні вказівки до виконання курсового проекту для студентів агрономічного факультету освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за напрямом підготовки 6.09103 – лісове і садово-паркове господарство. Біла Церква,2009. – с.

Викладено методичні вказівки та поради щодо виконання курсового проекту з дисципліни для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за напрямом підготовки 6.09103 – лісове і садово-паркове господарство

Рецензенти: Тімонов І.В. – доцент, канд. с.-г наук

Купчик В.І. - доцент, кандидат с.-г, наук зав. кафедри агрохімії та ґрунтознавства

© БНАУ, 2009

ПЕРЕДМОВА

Декоративне розсадництво як галузь сільськогосподарського виробництва останніми роками бурхливо розвивається. Відроджуються комунальні розсадники, які існували при зеленбудах великих міст, закладаються потужні приватні розсадники за участі закордонних та вітчизняних інвесторів, а також фермерські господарства орієнтовані на вирощування садивного матеріалу. Крім того сьогодні в підприємствах Держкомлісгоспу України функціонує понад 1400 постійних і тимчасових розсадників загальною площею близько 6,5 тис. га. За звітними даними площа їх посівних відділень становить 1365 га, шкільних відділень – 675, плантацій – 744 га закритого ґрунту – 11 га. В розсадниках щорічно вирощується понад 440 млн шт. сіянців і 15 млн. шт. саджанців, близько половини з них — шпилькові. Значний відсоток саджанців – декоративні рослини.

Подальше збільшення виробництва садивного матеріалу, покращення його якості, розширення видового асортименту і підвищення ефективності розсадництва потребує всебічного врахування сучасних обсягів лісокультурних і лісомеліоративних робіт, особливостей економіки галузі і народного господарства, ширшого застосування добрив і хімічних препаратів для боротьби з бур'янами, збудниками хвороб і шкідниками, впровадження новітніх технологій вирощування садивного матеріалу.

Особливо важливого значення набувають питання проектування планування, організації і матеріально-технічного забезпечення робіт з вирощування садивного матеріалу в розсадниках, вирішення яких на належному професійному рівні неможливе без глибоких спеціальних теоретичних знань і певних практичних навичок.

Методичні рекомендації до курсового проектування декоративного розсадника розроблені відповідно до типової програми дисципліни курсу в межах бюджету робочого часу, передбаченого навчальним планом. Враховано діючі положення та нормативно-довідкові матеріали, які визначають особливості проектування і функціонування розсадників України, сучасні типові проекти, а також досвід інших навчальних закладів щодо вдосконалення курсового проектування.

Рекомендації покликані допомогти студентам оволодіти методикою проектування декоративних розсадників, виконання інженерних розрахунково-графічних робіт і обґрунтування запроектованих заходів.

Однак методичні рекомендації не є посібником, що містить усі необхідні для розробки курсового проекту відомості та матеріали. Під час обґрунтування та складання організаційно-господарського плану розсадника важливим є використання фахових підручників, спеціальної наукової літератури, а також діючих нормативно-довідкових матеріалів.

Автори наперед вдячні за критичні зауваження та слушні пропозиції стосовно покращення та вдосконалення методичних рекомендацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]