Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
46.81 Кб
Скачать

зміст

введення

Глава 1 . Теоретико - методологічне обгрунтування проблеми

§ 1.1 Поява тютюну в Європі і Росії

§ 1.2 Куріння як соціальна проблема

§ 1.3 Вплив соціальної реклами на сучасну молодь

РОЗДІЛ 2 . КУРІННЯ СЕРЕД МОЛОДІ , ДУМКА СТУДЕНТІВ

§ 2.1 Методи соціальної роботи з профілактики куріння серед молоді

§ 2.2 Дослідницька робота на тему « Проблема куріння серед молоді

висновок

бібліографічний список

додаток А

додаток Б

введення

Куріння є одним з шкідливих і поширених звичок серед молоді. Крім нанесення непоправної шкоди здоров'ю курців та їх оточенню , ця звичка перешкоджає формуванню у дітей , підлітків , юнаків і дівчат , адекватних віку поведінкових установок на здоровий спосіб життя , уповільнює особистісний та моральний зростання .

На жаль , у свідомості молодих людей куріння не вважається девіацією . Суспільна мораль у нашій країні терпима до куріння. У той же час в цілому ряді країн куріння визнається однією з форм девіантної поведінки . Курців ототожнюють з наркоманами , невротиками , забруднювачами повітря , винуватцями пожеж і т. п. Належить багато чого зробити в суспільстві , щоб у свідомості людей , і насамперед , молоді , зміцнилася думка, висловлена ​​директором Державного науково -дослідного центру профілактичної медицини академіком Р. Г . Огановим про те , що « курець - це людина, що має певні дефекти в культурі та поведінці ».

Якщо поширеність куріння буде зберігатися на тому рівні , який існує зараз , то смертність від куріння у другій чверті XXI століття буде щорічно становити 10 мільйонів осіб. Близько половини цих смертей станеться у середній віковій категорії ( 40-60 років). Ті люди , які повинні загинути , сьогодні ще діти або початківці життя дорослі . Втрата тривалості їх життя становить близько 20 років.

Згідно з дослідженнями психологів , найчастіше причинами куріння підлітків є наслідування більш старшим товаришам , особливо тим , на яких хотілося б бути схожим (у тому числі і батькам ) ; бажання здаватися дорослим , незалежним ; бажання « бути як всі» в кращий компанії . Причиною куріння підлітків у ряді випадків є і сувора заборона батьків , особливо в тих випадках , коли самі батьки курять.

Психолог Ф. Райс вважає , що , почавши курити , молоді люди продовжують це робити з наступних причин:

зняття психологічної напруги ;

придбання несвідомої звички: у курців виникає рефлекс , від якої важко позбутися;

асоціації або зв'язку з приємною обстановкою і задоволенням. Куріння асоціюється з пообіднім кави , цікавої бесідою , компанією друзів .

Слід зазначити , що деякі курці вважають куріння для себе нешкідливим , а в деякому відношенні і корисним. При цьому шкідливі сторони дії наркотичної речовини виставляються в якості привабливих і корисних . Наприклад , куріння в певній ситуації можуть рекомендувати для заглушення почуття голоду.

Таким чином , якщо причинами початку куріння у чоловіків є прагнення наслідувати дорослим , ототожнення куріння з уявленнями про самостійність , силі , мужності , то у дівчат початок куріння часто пов'язано з кокетством , прагненням до оригінальності , бажанням подобатися юнакам .

тютюн куріння молодь

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]