Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КуРсОвА.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
87.36 Кб
Скачать

Курсова робота на тему: «Умови застосування до договору законодавства про захист прав споживачів»

Виконала: студентка 2 курсу 1 групи

юридичного факультету

Дем’яненко Ірина

Зміст

Вступ………………………………………………………………………...3-4

1. Теоретико-методологічні аспекти проблеми захисту прав споживачів………………………………………………………………....5-15

2. Врахування в цивільно-правових договорах інтересів споживачів………………………………………………………………...16-30

2.1 Договори про купівлю-продаж в аспекті захисту прав споживачів………………………………………………………...16-22

2.2 Договори про надання послуг……………………………....23-30

3. Судова практика у справах про захист прав споживачів………...31-39

Висновок…………………………………………………………………...40-41

Список літератури………………………………………………………..42-43

Вступ

Актуальність теми. Всебічне задоволення потреб населення у товарах широкого споживання залежить, зрозуміло, не лише від їх кількості, але й від їх якості. Тому товари повинні вироблятися і реалізуватися у відповідності до вимог нормативно-технічних актів, що закріплюють систему відповідних показників та дотримання яких дає можливість задовольнити потреби їх споживачів. При цьому слід домагатися ефективного використання матеріальних, трудових, фінансових та інших ресурсів. Успішне вирішення цих питань багато в чому залежить від організації управління в цій сфері, правового його регулювання. Тому організаційно-правові питання забезпечення захисту прав споживачів в області якості товарів в широкому плані повинні розглядатися по можливості із врахуванням економічних, соціальних та юридичних аспектів даної проблеми. Важливо, щоб забезпечення якості товарів у всіх її проявах розглядалося як форма захисту прав та законних інтересів суспільства, окремих громадян, держави.

При розгляді питань забезпечення захисту прав споживачів в сфері якості товарів необхідно враховувати, що вирішення проблеми якості товарів є одночасно і вирішенням проблеми їх кількості. Адже при задоволенні певних потреб споживачів товарами вищої якості їх потрібно значно менше, в порівнянні з тим, якщо б ці потреби задовольнялись товарами з гіршими якісними показниками.

Вищевикладене дає можливість підкреслити особливу актуальність питань забезпечення якості товарів як важливого засобу захисту прав споживачів. Тому в інтересах споживача слід забезпечити належний контроль і нагляд за якістю товарів з боку державних органів та громадських організацій.

Тому предметом дослідження є система нормативно-правових актів, що регулюють відносини щодо захисту прав споживачів, практика діяльності державних органів та недержавних організацій в цій сфері, а також літературні та інші джерела, які стосуються тих питань, що досліджуються в даній роботі.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що складаються між споживачами та суб’єктами господарської діяльності з приводу надання послуг, підстави та механізми реалізації прав споживачів на захист від правопорушень з боку контрагентів за договором.

Основна мета дослідження полягає у комплексному вивченні як теоретичних, так і практичних організаційно-правових питань забезпечення прав споживачів.

З цією метою поставлено наступні завдання:

а) проаналізувати чинне законодавство, що регулює відносини щодо забезпечення прав споживачів в сфері якості товарів, та визначити його місце в системі законодавства України;

б) визначити та проаналізувати систему, правовий статус та місце державних та недержавних структур, що забезпечують захист прав споживача;

в) розкрити механізм взаємодії системи норм, правових інститутів, галузей права, різних методів правового регулювання та організаційних заходів, що використовуються при забезпеченні прав споживачів в обраній для дослідження сфері;

г) узагальнити та проаналізувати практику застосування законодавства державними органами, підприємницькими структурами та громадськими організаціями, яке покликане забезпечувати захист прав та законних інтересів споживачів у сфері якості товарів;

д) сформулювати на основі дослідження висновки та розробити пропозиції щодо удосконалення системи органів, їх правового статусу, а також чинного законодавства в зазначеній сфері та практики його застосування.