Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач).docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.09 Mб
Скачать

23

Зміст

Вступ……………………………………………………………………….……......3

  1. Біологічна характеристика…………………………………………………..5

  2. Ареал розповсюдження…………………………………………………….6

  3. Поведінка і особливості раціону…………………………………………..6

  4. Басейни для вирощування райдужної форелі………………………………8

  5. Інкубаційні апарати. ………………………………………..………………11

  6. Інкубація ікри………………………………………………….……………12

  7. Підрощування ембріонів………………………………………...…………14

  8. Підрощування личинок…………………………………………..…………15

  9. Вирощування товарної форелі…………………………………………..…16

  10. Розрахуноки………..………………………….……………………………..17

Висновок…………………………………………………………………………...23

Список використаної літератури………………………………………………...24

Вступ

Форелівництво — один з найбільш передових і перспективних напрямів рибництва. Форель розводять в багатьох країнах світу. Об'єктами розведення є райдужна форель, сталеголовий лосось і ставкова форель .

Основний об'єкт форелівництва в нашій країні — райдужна форель. Швидке розповсюдження райдужної форелі і її нинішнє провідне значення в холодноводному рибництві можна пояснити рядом цінних господарських особливостей і в першу чергу високими продуктивними якостями. Цей вид легко пристосовується до умов навколишнього середовища. Може витримувати температуру від близької до нуля і до 27 °С, але оптимальною температурою є 15...18 °С. Оптимальна концентрація кисню 9...11 мг/л. Райдужна форель активно освоює природну кормову базу і швидко росте завдяки хорошому засвоєнню кормів.

Форель розводять у багатьох країнах світу зокрема і в Україні. Об’єктами розведення є форель райдужна, камлоопс, форель Дональтсона, Адлер, стальноголовий лосось, голець, струмкова форель.

Основними об’єктами для промислового форелівництва є Форель райдужна ( Oncorhynchus mykiss) та спорідниний вид Камлоопс.

Площа внутрішніх прісноводних і солонуватоводних водойм України, що використовуються або можуть бути використані для вирощування риби, перевищує 1 млн. га. За кількістю водосховищ, озер, лиманів, водойм-охолоджувачів та ставів наша країна посідає друге місце в Європі після Російської Федерації. Виробництво товарної риби у керованих умовах зосереджено, в основному, у ставових рибних господарствах, які входять до складу Об’єднання рибницьких господарств внутрішніх водойм України “Укррибгосп”. Створена ця структура для сприяння розвитку підприємництва в Україні, представництва інтересів її членів в органах державної влади та управління, захисту прав підприємств, забезпечення зв’язків з громадськістю. Об?єднання є незалежною добровільною некомерційною організацією. Членство в об’єднанні не накладає на її членів ніяких обмежень щодо виробничої, комерційної та інших видів діяльності.

  1. Біологічна характеристика

Риби родини лососевих, загальна назва жилих форм кумжі та сталеголового лосося. Живуть в гірських струмках, річках та озерах, де є прохідні форми цінних риб, котрі відрізняються від них меншими розмірами й плодючістю. Хижаки, живляться різними безхребетними (комахами, ракоподібними та ін.), рибою.

Рисунок 1

Райдужна форель

Струмкова форель і озерна форель - жилі форми кумжі. Довжина тіла у струмкової форелі 25-37 см, маса - від 200-500 грамів до 2-х кілограмів. Статева зрілість у 3-4 роки. Нерест пізно восени, плодючість 0,2-1,5 тис. ікринок. Озерна форель крупніша (максимальна маса 3-4 кг), нагулюється в озерах, нереститься в річках. Плодючість 4-5 тис. ікринок. Струмкова та озерна форель - об'єкти спортивного лову.

Райдужна форель - жила форма сталеголового лосося, завезена в Європу в XIX столітті з Північної Америки. Акліматизована всюди. Довжина звичайно 20-50 см, маса вільноживучих особин - 0,5-4 кг. Тіло вкрите дрібними темними плямами, спина блакитно-зелена (інколи з коричневим відтінком). Статева зрілість у 2-4 роки, плодючість 2-3 тис. ікринок. Під час нересту з боків з'являється червона смуга. Строк розвитку ікри 1-2 місяці (залежить від температури). Живе до 11 років. Об'єкт рибництва в 115 країнах, світове виробництво - біля 80тис. тонн.

В Україні райдужну форель вирощують у басейнах, ставках і садках, ікру цієї форелі інкубують в апаратах, молодь кормлять гранульованими кормами. В форелевих господарствах при 2-річному обороті жива маса риби 120-150 грам, при 3-річному - 0,5-2 кг.

  1. Ареал розповсюдження

Спочатку область розповсюдження веселкової форелі охоплювала побережжя Північної Америки, від Аляски вниз по західній стороні материка ка Каліфорнії, тихоокеанське побережжя Мексики, Канади і північний схід Азії.

В даний час завдяки простоті розведення і терпимості до низької якості води і високих температур веселкова форель поширена в багатьох інших частинах світу, включаючи Європу, Австралію, Нову Зеландію, Південну Америку, Африку і Індію. Більш того, в місцях її відвічного проживання, особливо у водоймищах Північної Америки і Канади, з'явилася прохідна форма веселкової форелі - стальноголовий лосось.

Як і кумжа, стальноголовий лосось велику частину свого часу годується в океані, повертаючись в річки для нересту. Дорослий стальноголовий лосось досягає деколи 9 кг і більш. Лосось, що тільки що прийшов в прісну воду, виділяється серед інших своїм яскраво-сріблястим кольором і надзвичайною силою. Саме ці якості роблять лосося винятковою рибою і викликають у риболовів підвищений спортивний інтерес. Способи лову цієї риби можуть бути найрізноманітнішими: на наживку.

  1. Поведінка і особливості раціону

Раціон веселкової форелі виключно різноманітний: поїдаючи різних водних безхребетних і личинок комах, вона не гидуватиме і крупнішою здобиччю - кониками, рибою і навіть мишами. У природних умовах веселкова форель може зростати до 23 кг, але це у виняткових випадках. Середню ж її вагу складає приблизно 2 кг Така рибка вважатиметься хорошою здобиччю для риболова. У невеликих водоймищах, де рибоводи зазвичай розводять крупну рибу, можна зловити форель вагою 4,5-9 кг Риба, що розводиться у водоймищах, зазвичай важить близько 1 кг, і веселковій форелі буде потрібно все життя для досягнення подвоєних розмірів. Хоча вирощують і рибу вагою більше 9 кг

Рисунок 2

Райдужна форель

Деякі водоймища відкриті для рибаків круглий рік. Але, як і у інших видів, у форелі наступає час нересту, коли жіночі особини стають темними і повними литки, а у чоловічих виразно виявляються молочка. У такому стані вони мало придатні в їжу. Деякі рибоводи, щоб зберегти рибу у хорошому стані круглий рік, проводять тріплоїдов. Впливаючи на ікру нагрівом або шоком, вони стерилізують їх від властивого всім рибам інстинкту відтворення.

Велику частину веселкової форелі виловлюють на рибних фермах, але і в деяких природних водоймищах присутні популяції цього вигляду.

Веселкова форель ловиться на наживку, блисну або муху. Але заборони, що існують в багатьох рибних водоймищах, рекомендують лов на муху. У річках і невеликих озерах форель непогано ловиться на личинки (німфи), на мокру і суху муху. Особливо хороші ці насадки для форелі у великих водоймищах. Завжди слід пам'ятати, що форель - це риба, що віддає перевагу мілководдю.

Тому перш ніж її ловити, необхідно визначити глибину відмесли. Основу її раціону на початку і середині літа складають личинки і лялечки, але вона також активно поїдає дафнії і тваринний планктон, якими багаті рівнинні водоймища.

Рисунок 3

Райдужна форель

Не розмінюючись на окремих рачків, форель стрімко пропливає крізь масу, що кишить живністю, загрібаючи ротом цей живий суп. І оскільки цей суп багатий протеїном і іншими живильними речовинами, вона швидко набирає свою вагу, стаючи сильнішим і могутнішим. Коли веселкова форель знаходиться у стадії зростання, її краще всього ловити на яскраво забарвлених мух, і насадки слід вибирати помітних квітів. Якщо ви ловите на глибині, де форель харчується дафнієй, переважно вибирати насадки оранжевого кольору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]