Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота моя.docx
Скачиваний:
125
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
234.53 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ та ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО –НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

Економічний факультет

Кафедра фінансів та кредиту

  Допущено до захисту

“__” “___________” 2011

Зав. кафедри, директор ННІ,професор

_____________ Варченко О. М.

Дипломна робота

на тему: Формування та використання джерел фінансування

державних підприємств

(на прикладі Білоцерківської Дослідно-Селекційної Станції)

Напрям підготовки 0501 “Економіка і підприємництво”

Спеціальність 7.050104 “Фінанси”

ОКР “Спеціаліст”

  Виконала студентка 4 групи 5 курсу

Дудка Ніна Віталівна

Науковий керівник,к.е.н, доцент

______ Корчак Віктор Якович

Консультант з охорони праці

______Савеко Михайло Єгорович

 

Біла Церква 2011

Зміст

ВСТУП.......................................................................................................................................

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ СТРУКТУРИ ДЖЕРЕЛ

ФІНАНСУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА.................................................................................... 8

1.1. Економічна сутність та види фінансових ресурсів підприємства ....................................

1.2.Структура джерел фінансування господарської діяльності підприємства................... 15

1.3 Нормативно- правове регулювання формування джерел фінансування діяльності підприємства.............................................................................................................................26

РОЗДІЛ 2.АНАЛІЗ ДЖЕРЕЛ ФІНАНСУВАННЯ БІЛОЦЕРКІВСЬКОЇ ДОСЛІДНО-

СЕЛЕКЦІЙНОЇ СТАНЦІЇ (БЦДСС)………………………………………………………….

2.1. Загальна фінансово-економічна характеристика діяльності БЦДСС............................. 45

2.2. Аналіз показників фінансового стану БЦДСС.................................................................

2.3. Оцінка структури джерел формування фінансових ресурсів БЦДСС…………………..

РОЗДІЛ 3. ОПТИМІЗАЦІЯ ТА ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ СТРУКТУРИ ДЖЕРЕЛ

ФІНАНСУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА……………………………………………………….

3.1. Оптимізація структури джерел фінансування підприємства.......................................................…………………………………………..78

3.2. Напрями нарощення позикового капіталу підприємства................................................82

РОЗДІЛ 4.ОХОРОНА ПРАЦІ в БЦДСС............................................................................

4.1 Відповідальність за стан та проведення робіт з охорони праці…………………………

4.2 Інструктажі з охорони праці………………………………………………………………..

ВИСНОВКИ.............................................................................................................................

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………………………

ДОДАТКИ

 

 

Вступ

З переходом економіки України до ринкових відносин, підвищується самостійність підприємств, їх економічна і юридична відповідальність. Різко зростає значення фінансової стійкості суб'єктів господарювання. Все це значно збільшує роль раціонального управління фінансовими ресурсами підприємства. Вони відіграють провідну роль у формуванні матеріальних і трудових ресурсів, розвитку матеріально-технічної бази, придбанні сучасних інформаційних технологій.

Фінансові ресурси – це єдиний вид ресурсів, що трансформується безпосередньо з мінімальним часовим лагом у будь-який інший вид ресурсів.

Ефективне управління фінансовими ресурсами підприємства є запорукою стабільності розвитку підприємства, його фінансового стану, зростання ринкової вартості та добробуту власників. Головними напрямками управління фінансами підприємства є формування, розподіл та використання фінансових ресурсів підприємства. Важливим аспектом управління формуванням фінансових ресурсів є визначення структури джерел їх надходжень. Джерела формування фінансових ресурсів суб’єкта господарювання відображуються у пасиві балансу і складаються з власних та позикових.

Основу фінансування діяльності підприємства складають власні джерела, використання яких призводить до зростання ринкової вартості підприємства та зниження підприємницьких ризиків. Використання ж позикового капіталу дає змогу значного розширення обсягу господарської діяльності підприємства, забезпечити більш ефективне використання власного капіталу, прискорити формування різноманітних цільових фінансових фондів, а в кінцевому рахунку – підвищити ринкову вартість підприємства.

Але рано або пізно керівники підприємства стикаються з проблемами управління фінансовими ресурсами: з'ясовується, що показники і процедури, що використовувалися раніше для планування діяльності підприємства не дозволяють йому успішно конкурувати через високу собівартість продукції і поява конкурентів не тільки починає перешкоджати отриманню звичних прибутків, але зводить іноді прибуток до нуля, а також залучення позикового капіталу знижує фінансову стійкість підприємства, при цьому дає можливість збільшити прибутковість власного капіталу. Тому актуальність темиобумовлена тим, що шляхом ефективного формування та використання показників управління фінансовими ресурсами, оптимізації структури капіталу за джерелами його утворення, а також визначення найкращого співвідношення позикового і власного капіталу забезпечить необхідний рівень рентабельності, стійку фінансову рівновагу підприємства в процесі його розвитку, максимізується його ринкова вартість.

Головна мета даної роботи - проаналізувати організацію і ефективність формування джерел фінансування підприємства, що досліджується, виявити основні проблеми в управлінні фінансовими ресурсами і дати рекомендації по удосконаленню напрямків ефективного використання фінансових ресурсів.

Завдання роботи:

- визначити сутність, склад та структуру джерел фінансування підприємства;

- вивчити нормативно-правове регулювання формування фінансових ресурсів підприємства;

- оцінити та проаналізувати фінансовий стан підприємства;

- дослідити динаміку і структуру джерел фінансування підприємства;

- проаналізувати ефективність використання власних та позикових коштів підприємства;

- розглянути оптимізацію структури джерел фінансування підприємства.

- охарактеризувати охорону праці на підприємстві

Об'єктом дослідження виступає Білоцерківська Дослідно – Селекційна Станція (БЦДСС). Це державне підприємство, спеціалізацією якого є вирощування зернових та технічних культур та розведення свиней.Крім цього ще надання послуг в рослинництві, очищення, сушіння та приготування для реалізації сільськогосподарської продукції.

При виконанні роботи використовувались статистичні методи вивчення економічних об’єктів, динамічний, структурний, коефіцієнтний аналіз.

При дослідженні проблеми використовувались законодавчі та нормативні акти, монографії, статті видань періодичного друку та матеріали надані БЦДСС. Основою теоретичного аналізу є роботи вітчизняних та зарубіжних економістів таких, як Бланк И.А., Цал-Цалко Ю.С., Терещенко О.О., Лахтіонова Л.А., А.М.Поддерьогін. та інші.

Розділ 1. Теоретичні апекти формування структури джерел фінансування підприємства

    1. Економічна сутність та види фінансових ресурсів підприємства

Ринкова економіка, при всій різноманітності її моделей, відомих світовій практиці, характеризується тим, що являє собою соціально орієнтоване господарство, що доповняється державним регулюванням. Величезну роль як у самій структурі ринкових відносин, так і в механізмі їх, регулювання зі сторони держави грають фінанси. Вони невід'ємна частина ринкових відносин і одночасно важливий інструмент реалізації державної політики. Ось чому сьогодні як ніколи важливо добре знати природу фінансів, глибоко розбиратися в умовах їх функціонування, бачити способи найбільш повного їх використання в інтересах ефективного розвитку суспільного виробництва.

У структурі фінансових взаємозв'язків народного господарства фінанси підприємств займають початкове, визначальне положення, оскільки обслуговують основну ланку суспільного виробництва, де створюються матеріальні й нематеріальні блага і формується переважаюча маса фінансових ресурсів країни.

Досі немає єдиної думки щодо визначення фінансових ресурсів, їх змісту та ролі у відтворювальному процесі. Багато визначень, що подаються в словниках та науковій літературі не відповідають сутності фінансових ресурсів або розкривають її не повністю.

Так, фінансово-кредитний словник, визначає фінансові ресурси як сукупність фондів грошових засобів, що перебувають у розпорядженні держави, підприємств і організацій; створюються в процесі розподілу та перерозподілу сукупного суспільного продукту і національного доходу.

Бірман О.М характеризує фінансові ресурси як виражену в грошах частину національного доходу, сконцентровано безпосередньо в державі чи на підприємствах для використання на цілі розширеного відтворення і на загальнодержавні потреби [24, с. 23]

Сичов М.Г підкреслює, що фінансові ресурси як грошові нагромадження і грошові фонди створюються підприємствами, об'єднаннями, організаціями, державою в порядку розподілу й перерозподілу суспільного продукту і національного доходу [29, с. 11]

Наведені визначення фінансових ресурсів вказують на місце створення ресурсів і належність їх до суб'єктів фінансових відносин. Але не визнають джерело їх створення та призначення.

Коробов М.Я визначає фінансові ресурси як централізовані й децентралізовані грошові фонди цільового призначення, які формуються в процесі розподілу і перерозподілу національного багатства, сукупного суспільного продукту і національного доходу й призначаються для використання відповідно до завдань соціально-економічного розвитку суспільства й трудових колективів окремих підприємств. В цьому визначені чіткіше вказується цільове призначення фінансових ресурсів, але не визначається джерело їх створення. [12, с. 87 ]

Щоб сформулювати поняття "фінансові ресурси" необхідно виходити, перш за все з поняття "ресурси". Слово ресурси походять від французького, що означає допоміжний засіб, тобто, щось таке, що може бути використане з певного джерела (запаси, кошти, матеріали тощо ) на певні цілі.

Економічна категорія "ресурси" на рівні господарюючого суб'єкта має такі особливості:

- потреба в ресурсах пов'язана з процесом виробництва та створення споживчої вартості;

- структура ресурсів динамічна й залежить від розвитку підприємства, стадії його функціонування, галузі та сфери економіки;

- використання будь-якого виду ресурсів передбачає їх вартісне відтворення.

Природні, матеріальні, трудові ресурси властиві будь-якому виробництву. Вони називаються "базовими". Фінансові ресурси виникли на ринковому етапі розвитку суспільного виробництва, їх відносять до похідних..

Структура фінансових ресурсів розглядається в тісному зв'язку з вартісною структурою продукції, що виробляється підприємством:

- за джерелами створення;

- за напрямками використання.

Завдяки такому розгляду стає можливим визначити рівень використання фінансових ресурсів підприємств у розподільчих процесах, дати характеристику ефективності функціонування фінансового механізму, прослідкувати рух кожної складової частини фінансових ресурсів.

За джерелами створення до складу фінансових ресурсів підприємства відносяться:

- заробітна плата;

- амортизація;

- цільове фінансування;

- благодійні внески тощо.

Більша частка фінансових ресурсів створюється за рахунок прибутку. Крім того, частина фінансових ресурсів виражає перенесену вартість основних фондів (амортизаційні відрахування). Отже, основна частина фінансових ресурсів представляє собою групове надходження новоствореної вартості.

За видатками або напрямками використання до складу фінансових ресурсів відносяться:

- витрати на розвиток економіки підприємств;

- витрати на соціально-культурні заходи;

- витрати на розвиток науки;

- надання благодійної допомоги;

- витрати на обслуговування залучених фінансових ресурсів;

- інші витрати підприємства.

Тому, враховуючи специфічність поняття фінансів підприємств, для визначення поняття фінансових ресурсів підприємств можна навести критерії, яким воно повинно відповідати, а саме:

- джерело створення фінансових ресурсів;

- форма виявлення фінансових ресурсів;

- цільове призначення фінансових ресурсів;

Фінансові ресурси підприємств, переважаючою формою виявлення яких є фонди грошових коштів, мають наступні характерні ознаки:

- фінансові ресурси як у статистичному плані, так і під час руху завжди виражають відношення власності, тобто вони належать або державі, або підприємствам, або приватному сектору економіки, або населенню;

- формування й використання фінансових ресурсів завжди має свою правову сторону і регламентується законодавчими та нормативними актами;

- фінансові ресурси завжди мають певне джерело створення і певне цільове призначення.

В економічній літературі зустрічаються різні визначення межі функціонування фінансових ресурсів. Поняття "грошових засобів" значно ширше ніж "фінансові ресурси" . Фінансові ресурси завжди виступають у грошовій формі. А грошові засоби стають фінансовими ресурсами тоді, коли вони акумулюються у відповідних фондах, які мають певний порядок створення і використання.

Характерною рисою фінансових ресурсів є те, що вони, на відміну від грошових засобів, виражають не зміну форму власності, а фінансовий результат процесу відтворення. Фінансові ресурси свідчать про наявні можливості економічного і соціального розвитку.

Фінансові ресурси властиві всім суб'єктам фінансових відносин.

У кінцевому підсумку, напрямки використання фінансових ресурсів можна поділити на наступні групи:

- поповнення фонду відшкодування;

- формування фонду споживання;

- формування фонду нагромадження.

На рівні підприємства фінансові ресурси - це частина грошових надходжень і доходи, що призначені для виконання фінансових зобов'язань і здійснення витрат по забезпеченню розширеного відтворення.

Джерелами створення фінансових ресурсів підприємств є внески засновників, прибуток, амортизаційні відрахування, цільове надходження, кредити всіх форм, кредиторська заборгованість підприємства.

Для ефективного функціонування підприємства важливе значення має визначення оптимальної потреби у фінансових ресурсах, забезпечення структури, джерел їх формування та обґрунтованих напрямків їх використання.

Фінансові ресурси формуються головним чином за рахунок прибутку (від основної та інших видів діяльності),амортизаційних відрахувань, а також доходу від реалізації вибулого майна.

Прибуток— це та частина додаткової вартості продукту, що реалізується підприємством, яка залишається після покриття витрат виробництва. Відособлення частини вартості продукції у вигляді витрат виступає в грошовому виразі як собівартість продукції.Підприємство одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість буде реалізована і набере грошової форми.

Таким чином, прибуток є об’єктивною економічною категорією. Тому на його формування впливають об’єктивні процеси, що відбуваються в суспільстві, у сфері виробництва й розподілу валового внутрішнього продукту.

Водночас прибуток — це підсумковий показник, результат фінансово-господарської діяльності підприємств як суб’єктів господа господарювання. Тому прибуток відбиває її результати і зазнає впливу багатьох чинників. Є особливості у формуванні прибутку підприємств залежно від сфери їхньої діяльності, галузі господарства, форми власності, розвитку ринкових відносин.

Амортизація - економічний процес, який кількісно відображає втрату знаряддями праці своєї вартості і поступове перенесення її на новостворену продукцію з наступним нагромадженням ресурсів для відтворення основних засобів.Амортизація є грошовим виразом фізичного та морального зносу основних фондів і здійснюється з метою повної заміни основних фондів при вибутті. Сума амортизаційних відрахувань залежить від вартості основних фондів, часу їх використання, витрат на модернізацію. Амортизація нараховується відповідно до балансової вартості основних фондів, вона є елементом виробничих витрат, включається в собівартість продукції і відшкодовується при її реалізації. В умовах ринкових відносин амортизаційні відрахування є сталим джерелом формування фінансових ресурсів, розмір яких істотно впливає на економіку підприємства. Практика свідчить, що висока питома вага відрахувань збільшує витрати виробництва, знижує конкурентноспроможність продукції, зменшує обсяг прибутку і скорочує можливості підвищення економічного рівня розвитку підприємства. З іншого боку, знижена питома вага відрахувань продовжує строк обігу засобів, вкладених у придбання основних фондів, і, як наслідок, знижує конкурентноспроможність продукції, призводить до втрати позицій підприємства на ринку.

Прибуток і амортизаційні відрахування є результатом кругообігу ресурсів, вкладених у виробництво, і відносяться до власних фінансових ресурсів підприємства, якими вони розпоряджаються самостійно.

Оптимальне використання амортизаційних відрахувань і прибутку по цільовому призначенню дозволяє відновити виробництво продукції на розширеній основі.

Призначення амортизаційних відрахувань - забезпечувати відтворення основних виробничих фондів і нематеріальних активів. На відміну від амортизаційних відрахувань прибуток не залишається цілком у розпорядженні підприємства, її значна частина у вигляді податків надходить у бюджет, що визначає ще одну сферу фінансових відносин, що виникають між підприємством і державою з приводу розподілу створеного чистого прибутку.

Амортизаційні відрахування і частина прибутку, що спрямовуються на нагромадження, складають грошові ресурси підприємства, використовувані на його виробничий і науково - технічний розвиток, формування фінансових активів - придбання цінних паперів, внески в статутний капітал інших підприємств і т.п. Інша частина прибутку, використовувана на нагромадження, направляється на соціальний розвиток підприємства. Частина прибутку використовується на споживання, в результаті чого виникають фінансові відносини між підприємством і особами, як зайнятими, так і не зайнятими на підприємстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]