Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Кваснiцкий Спецiальнi способи зварювання

.pdf
Скачиваний:
389
Добавлен:
17.09.2013
Размер:
29.1 Mб
Скачать

Продуктивність насоса Qн– кількість газу, що видаляється в одиницю часу при тиску рн. Продуктивність і швидкість дії насоса по- в'язані співвідношенням

Qн′ = Sн pн .

Для відкачки повітря від атмосферного тиску і створення вакууму до 1 Па застосовують механічні насоси об'ємної дії з масляним ущільненням. Насоси з малою швидкістю дії (до 6·10–3 м3/с) звичайно виготовляють пластинчасто-роторними (ВН-494) або пластинчасто-статорними (ВН-461М). Середні (від 6·10–3 до 10–1 м3/с) і великі (понад 10–1 м3/с) насоси роблять плунжерними (золотниковими): ВН-1, ВН-6Г, НВЗ-100, НВЗ-150 та ін. Принцип дії механічних масляних насосів заснований на обертанні ексцентрично розташованого ротора в робочій камері, розділеній за допомогою ковзних лопатей, або самого ротора, розділеного на кілька секторів. При обертанні ротора в одній частині камери створюється розрідження, а в іншій – стискування. Газ із відкачуваного об'єкта втягується в розріджену область робочої камери, а потім при зменшенні об'єму стискується до тисків, необхідних для відкриття випускного клапана і видалення газу в атмосферу. Схему пластинчасто-роторного насоса показано на рис.2.86. При обертанні ексцентрично розташованого ротора 2, пластини 4 із пружиною 3 ковзають по внутрішній поверхні циліндра 5. У порожнину всмоктування газ надходить із впускного патрубка 1, з'єднаного з об'ємом, що відкачується. Із порожнини стискування газ виштовхується через клапан 6. У процесі роботи зазори в роторному механізмі ущільнюються вакуумним маслом.

Схему плунжерного насоса показано на рис.2.87. У циліндричній камері корпуса 1 насоса обертається ексцентрик 2 з надягнутим на нього плунжером 3. Газ із відкачуваного об'єму надходить у порожнину всмоктування через вікно 6 у прямокутній частині плунжера, що ковзає в направляючій 5. Із порожнини стиску газ виштовхується через випускний клапан 4.

263

В одноступінчастих насосах із масляним ущільненням повний залишковий тиск звичайно складає 2,0…6,6 Па. Для одержання більш низьких тисків використовують двоступінчасті насоси з масляним ущільненням. Високовакуумна ступінь двоступінчастого насоса, яка з'єднується з відкачуваним об'ємом, створює невеликий перепад тисків (до 0,1 Па), і тому не має потреби в масляному ущільненні, що зменшує натікання продуктів розкладання масла і забезпечує досягнення низьких тисків. У кращих зразків двоступінчастих насосів повний залишковий тиск газів складає 6,5·10–1 Па.

Рис.2.86. Схема пластинчасто-

Рис.2.87. Схема плунжерного

роторного насоса:

(золотникового) насоса:

1 – впускний патрубок; 2 – ротор; 3

1 – циліндрична камера; 2 – ексцентрик;

пружина; 4 – пластини; 5 – циліндрична

3 – плунжер; 4 – випуклий клапан; 5

камера; 6 – випускний клапан

направляюча руху плунжера; 6 – вікно

 

всмоктування газу

Для створення високого і надвисокого вакууму застосовують молекулярні струминні і турбомолекулярні насоси. Робота пароструминних вакуумних насосів заснована на видаляючій ежекційній дії струменя пари робочої рідини, яка, виходячи з сопла, має високу швидкість та захоплює молекули відкачуваного газу. Схему триступінчастого дифузійного паромасляного насоса показано на рис.2.88.

264

Дифузійний насос являє собою корпус у вигляді циліндра з водоохолоджуваними стінками і глухим дном. У корпусі встановлено паропровід із соплами 6. Робоча рідина заливається на дно корпуса і підігрівається нагрівачем 1. Пари рідини виходять із сопел з великими швидкостями і захоплюють молекули газу. При зіткненні з водоохолоджуваними стінками пари масла конденсуються, і робоча рідина стікає на дно насоса, а виділений газ видаляється через випускний патрубок 7, до якого приєднується механічний вакуумний насос або пароструминний бустерний (допоміжний) насос. Принцип роботи бустерних насосів такий же, як і високовакуумних дифузійних, однак у бустерних насосах забезпечується підвищена щільність струменя масляної пари за рахунок застосування вакуумного масла з більшою пружністю пари та збільшення потужності нагрівача. Вони мають найбільшу швидкість дії в діапазоні тисків 10…10–1 Па і застосовуються разом із механічними насосами.

Рис.2.88. Схема триступінчастого дифузійного паромасляного насоса (рух пари показано стрілками):

1 – нагрівач; 2 – кип'ятильник із робочою рідиною (вакуумним маслом); 3 – система охолодження; 4 – відкачуваний газ; 5 – потік пари робочої рідини (вакуумного масла); 6 – зонтичні сопла 1, 2 та 3-го ступенів; 7 – випу-

скний патрубок

Істотний недолік дифузійних насосів – міграція в робочий об'єм масляної пари, що змушує застосовувати спеціальні масловловлюючі елементи – пастки різного типу. Часто поєднують дифузійні насоси з пастками, охолоджуванимикиплячимрідкимазотомдляконденсаціїпаримасла.

265

Вакуум без масляних парів можна отримати за допомогою турбомолекулярних насосів, застосування яких розширюється в сучасних вакуумних установках. При цьому відпадає необхідність у використанні пасток. Ефективність відкачки збільшується з ростом частоти обертання ротора, яка складає близько 18000 об/хв. Граничний залишковий тиск турбомолекулярних насосів складає 10–7…10–8 Па.

Схему турбомолекулярного насоса показано на рис.2.89,а. Статорні та роторні диски насоса зображено на рис.2.89,б.

а

б

Рис.2.89. Принципіальна схема турбомолекулярного насоса (а) та розміщення пазів у статорних і роторних дисках (б):

1 – корпус; 2 – статорні диски; 3 – роторні диски; 4 – випускний патрубок; 5 – впускний патрубок

Насос має статорні 2 і роторні 3 диски з косими радіальними каналами. Канали роторних дисків В розміщені дзеркально відносно каналів статорних дисків А (рис.2.89,б). Така система забезпечує проходження молекул газу в напрямку відкачки (зліва направо на рис.2.89,б). Молекули газу, які проходять через статорний паз, вільно рухаються через роторний паз, оскільки бокова стінка 1 роторного пазу відходить з їх шляху, а бокова стінка 2 роторного пазу не наздоганяє їх.

266

У той же час молекули, які підходять до роторного диску справа (проти напрямку відкачки), відбиваються стінкою 2 пазу роторного диска В у напрямку відкачки.

Максимальна швидкість дії насосів досягається при кутах нахилу пазів відносно площини дисків близько 30°, але для досить високого стискування газів ці кути не повинні перевищувати 20°. Тому в сучасних насосах високовакуумні ступені виконуються з кутами нахилу 35º, а решта – 20…15º. Високий коефіцієнт стискування (102…103 по водню, 107…109 по азоту) забезпечується завдяки великій кількості послідовних ступенів (30…40). Оскільки для важких газів коефіцієнт стискування дуже великий, то проникнення важких молекул масел форвакуумних порожнин насоса до відкачуваних об'єктів неможливе.

У системах безмасляної відкачки та для одержання досить низьких тисків широко застосовують сорбційні насоси, зокрема, випаровувальні гетерні насоси. У цих насосах поглинання газів здійснюється за рахунок фізичної адсорбції, хемосорбції, хімічних реакцій і розчинення газів у парах та плівці металевого гетера, створюваних методом термічного випаровування. Як гетер звичайно використовують титан, який утворює нелеткі з'єднання або тверді розчини майже з усіма газами, за винятком інертних газів і вуглеводнів.

Найбільш високу швидкість дії мають дугові гетерні насоси. Схему дугового насоса наведено на рис.2.90.

Рис.2.90. Схема електродугового гетерного насоса:

1 – корпус; 2 – впускний патрубок; 3 – катод (титановий диск); 4 – електрод для збудження дуги; 5 – випускний патрубок; 6 – відбивач

267

Випаровування титану відбувається за допомогою електродугового розряду між катодом і анодом. Анодом служить корпус 1 насоса, катодом – титановий диск 3. Випаровування титану обумовлено високою концентрацією енергії в катодній плямі електричної дуги постійного струму. Щільність струму в плямі досягає 1010…1011 А/м2. Катодна пляма безперервно хаотично переміщується по поверхні катода, забезпечуючи рівномірне випаровування титану з поверхні диска. Титановий диск підтримується інтегрально холодним. Збудження дуги відбувається спеціальним електродом 4. Оскільки дуга горить у парах титану, то вона зберігає свою стабільність при будь-якому низькому тиску залишкових газів. Напруга збудження дуги складає 25…35 В, сила струму стабільного горіння дуги – 120…140 А при напрузі 20…21 В. Швидкість випаровування титану (3,6…4,7)·10–6 кг/с. Для зменшення швидкості випаровування з метою більш економного використання титану застосовують періодичний режим горіння дуги. При цьому, чим нижчий тиск залишкових газів, тим довшою пауза між моментами увімкнення насосу. При випаровуванні титану на стінках насоса безперервно утворюється свіжа активна плівка, що поглинає активні гази. Насос має відбивач 6 і впускной патрубок 2. Для відкачки інертних газів до випускного патрубка 5 приєднується паромасляний дифузійний насос, швидкість дії якого повинна складати 2…5 % швидкості дії електродугового насоса. Швидкість дії електродугових насосів складає 10…100 м3/с при тискові 10–4 Па, граничний залишковий тиск при відкачці інертних газів складає 10–5 Па.

Високий вакуум із відкачкою інертних газів можна отримати, також використовуючи іонно-гетерні та магнітні електрорядні насоси. Принцип дії іонно-гетерних насосів заснований на поглинанні газів плівкою титану, яка періодично або безперервно наноситься з одночасною відкачкою інертних газів і вуглеводнів шляхом їх іонізації та уловлювання позитивних іонів. Іонізація здійснюється електронами, які

268

емітує термокатод. Граничний залишковий тиск іонно-гетерних насосів складає близько 10–7 Па. Швидкість дії максимальна в діапазоні 10–4…10–6 Па і складає у насосів ГИН-05М1 – 0,45 м3/с, у ГИН-5 – 4,5 м3/с. Результатом розвитку іонно-гетерних насосів стали орбітронні іонно-гетерні насоси, в яких за рахунок збільшення пробігу електронів інтенсивність іонізації газу різко збільшується.

Магнітні електророзрядні насоси, на відміну від іонно-гетерних, не мають високотемпературних елементів електродної системи. Для одержання активних плівок і для іонізації газів у них використовується електричний розряд і викликане ним катодне розпилення титану. Електрична система (анод і катод) розміщується в магнітному полі, перпендикулярному до поверхні катода. При наявності на електродах різниці потенціалів у декілька кіловольт між ними утворюється електричний розряд, який завдяки магнітному полю стабільно підтримується в широкому діапазоні тисків. Позитивні іони газів, що утворюються внаслідок зіткнення електронів із молекулами, прискорюються електричним полем у напрямку катода і проникають у нього, викликаючи розпилення матеріалу катода (титану). Розпилений титан осідає головним чином на аноді. Активні гази (азот, кисень) зв'язуються на свіжоутвореній на аноді плівці в стабільні хімічні сполуки (нітриди, оксиди). Аргон відкачується завдяки адсорбції його іонів на катоді. Такі насоси можуть бути неохолоджувані типу НМД і охолоджувані типу НМДО. Швидкість дії різна, наприклад, у НМД-1 складає 1,2 м3/c, у НМД-0-0,63-1 – 0,6 м3/с. Ці насоси досить складні в експлуатації, мають тривалий період запуску, а також, як і іонно-гетерні, бояться різкого підвищення тиску. Тому для технологічних процесів найбільш широко використовують гетерні випаровувальні насоси.

Сучасний рівень розвитку вакуумної техніки дозволяє комплектування необхідними насосами будь-яких технологічних установок залежно від технічного завдання. Розрахунки вакуумних систем детально розглянуті в підручниках та спеціальній літературі [102,108,115,130].

269

Зварювальні установки. В установках для дифузійного зварювання у вакуумі звичайно застосовують механічні насоси об'ємної дії і дифузійні паромасляні насоси. Схему найбільш простої установки УДСВ-ДТ для дифузійного зварювання деталей турбін показано нарис.2.91.

Рис.2.91. Схема вакуумної установки УДСВ-ДТ для дифузійного зварювання деталей лопаток газових турбін:

1 – дифузійний насос; 2, 12 – вакуумні електромагнітні крани; 3 – плита каркасу; 4 – вакуумний затвор; 5 – сильфонний ввід штока; 6 – гідроциліндр; 7 – манометр; 8 – колона гідровузла; 9 – вакуумна камера; 10 – гідравлічний насос; 11 – масляний бак; 13 – форвакуумний насос; 14 – каркас установки

Установка має форвакуумний насос 13 типу ВН-1МГ, дифузійний насос 1 типу Н5-СМ1, електромагнітний кран 12 для напуску повітря

270

в камеру 9, масляний бак 11 і два вакуумних електромагнітних крани 2, один із яких служить для з'єднання форвакуумного насоса з робочою камерою, а другий – для з'єднання з дифузійним насосом. На текстолітовій плиті 3, розміщеній на каркасі 14, установлена робоча вакуумна камера 9, ручний гідравлічний насос 10 і вузол гідравліки, що складається з двох колон 8, з'єднаних верхньою і нижньою траверсами. До верхньої траверси кріпиться трьохпоршневой гідравлічний циліндр 6, що забезпечує стискування деталей і підйом штоків. Тиск масла в гідросистемі вимірюють манометром 7. Зусилля стискування від поршнів гідроциліндра передається на деталі через три штоки, розташовані в одній площині і введені у вакуумну камеру через сильфонні ущільнення 5. Три штоки дозволяють рівномірно розподіляти зусилля по великій площі зварювання. Максимальне зусилля стискування деталей складає 50 кН. Воно створюється за допомогою ручного гідравлічного пресу 6 з максимальним тиском масла 15 МПа.

Зварюються деталі у вакуумній камері 9. Корпус робочої вакуумної камери об'ємом 54 л виготовлено з нержавіючої сталі. Вона має сорочку для водяного охолодження. Відкидна передня стінка з оглядовим вікном зі спеціального скла діаметром 160 мм щільно притискається до корпуса камери через гумове ущільнення спеціальними пристроями. Вакуумна камера з'єднана з дифузійним насосом 1 через вакуумний затвор 4 типу ДУ-160. Попередній вакуум у робочій камері створюється форвакуумним насосом 13, а високий вакуум – дифузійним паромасляним насосом 1. Вакуум 1,3·10–2 Па створюється в робочій камері за 5 хв.

Робота на установці ведеться в такій послідовності. Перед зварюванням деталі зачищають і знежирюють. Підготовлені до зварювання деталі встановлюють у камеру 9. Відкачка повітря до тиску в 13,3 Па ведеться форвакуумним насосом 13, а потім дифузійним 1. Коли досягнуто необхідного вакууму, деталі нагрівають до температури зварювання. В установці передбачене індукційне нагрівання деталей стру-

271

мами високої частоти. Температура зварювання вимірюється за допомогою двох термопар.

При досягненні необхідної температури зварювання деталі стискають заданим зусиллям і витримують у такому стані протягом визначеного часу. Час зварювання звичайно складає кілька хвилин.

Після закінчення зварювання закривають вакуумний затвор 4, відкривають кран 12 напуску повітря в камеру. При цьому форвакуумний насос відкачує повітря з дифузійного насоса. У робочій камері ведеться вивантаження – завантаження деталей.

Аналогічно побудовані інші установки з індукційним нагріванням, більшість з яких розроблена під керівництвом проф. М.Ф. Казакова і відома під назвою СДВУ (СДВУ-21, СДВУ-24, СДВУ-ЗОЛ, СДВУ-50 тощо) [51]. Індукційне нагрівання використовується також в установках СН-335, А306.08, СЖМ2.327. Електронно-променеве джерело нагрівання має установка А30К.14, радіаційне нагрівання – установки СДВУ-38, СДВУ-40, А306.21, А308.13. В установці СДВУ-13 зварювані поверхні очищаються ультразвуком, що дозволяє успішно з'єднувати активні метали. Для зварювання дроту будь-якої довжини призначена установка СДВУ-21. Установки СДВУ-15-2, А306.06, УДС-3 мають дві зварювальні камери, що дозволяє ефективніше використовувати джерело нагрівання. Найбільш широко застосовують установки з ручним і напівавтоматичним управлінням, хоча створені установки і з автоматичним програмним управліннямпроцесом зварювання[51].

Перераховані зварювальні установки працюють при вакуумі до 1,3·10–2…6,6·10–3 Па, який забезпечують дифузійні паромасляні насоси. Для зварювання високоактивних металів і сплавів побудовані високовакуумні установки.

Схему високовакуумної установки ВВУ-1Д, створеної Українським державним морським технічним університетом (УДМТУ) спільно з НВО "Енергія", показано на рис.2.92.

272