Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Metod_rekomend_po_kurs_proektu_2008.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
3.17 Mб
Скачать

96

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки сільського господарства методичні вказівки

до виконання курсових проектів та їх тематика

з економіки підприємства для студентів економічного факультету

за напрямами підготовки

0502 «Менеджмент» та 0501 «Економіка і підприємництво»

денної та заочної форм навчання

Миколаїв – 2008

Методичні вказівки і тематику курсових проектів розробили: д.е.н. професор Топіха І.Н., к.е.н., доценти Вершиніна Л.М., Самойлик К.Д., Іваненко Г.М., асистенти Мамалюк О.А., Шаповал Т.П.

Рецензенти:

Топіха В.І. - д.е.н., професор, завідувач кафедри світового сільського господарства і ЗЕД Миколаївського державного аграрного університету

В’юн В.Г. - д.е.н., професор, завідувач кафедри економіки та

фінансів Миколаївської філії національного

університету “Києво-Могилянська академія”

Друкується за рішенням методичної комісії економічного факультету Миколаївського державного аграрного університету

від 16 вересня 2008р., протокол № 1

Передмова

Стан справ у сільському господарстві в значній мірі залежить від впливу природнокліматичних, організаційно-економічних та соціальних факторів. Основою ефективного розвитку агропромислового виробництва є широкомасштабне використання досягнень науково-технічного прогресу, підвищення якості виробничого потенціалу і кваліфікації працюючих, їх зацікавленості в досягненні високих кінцевих результатів.

Тому, для підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва необхідні спеціалісти, які володіють сучасними методами управління діяльністю аграрних підприємств будь-яких форм власності в ринкових умовах.

Сучасні спеціалісти економічного профілю повинні, крім усього іншого, вміти:

  • Визначати показники ефективності виробництва, проводити всебічний і глибокий економічний аналіз господарської діяльності;

  • визначати резерви і напрямки удосконалення та підвищення ефективності використання виробничого потенціалу агропромислових підприємств, виробництва високоякісної і конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції, у тому числі, продуктів харчування;

  • активно впливати на оптимізацію рішень менеджменту в ринкових умовах господарювання.

Виходячи з вищезазначеного, сучасний спеціаліст та магістр з напрямів підготовки має досконало володіти інструментарієм оцінювання результативності та ефективності діяльності підприємства, яке проводиться з метою не лише внутрішнього аудиту, але й для бечмаркінгу показників підприємства із показниками зовнішніх організацій, а також показниками світового рівня.

Виконання студентами курсового проекту з економіки аграрного підприємства з основами статистики забезпечує закріплення і поглиблення спеціальних знань, які вони отримали у процесі вивчення цих дисциплін, використання їх під час виконання випускної роботи, а також і в послідуючій практичній діяльності у сфері агропромислового комплексу України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]