Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг молочної і мясн продукції.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
770.56 Кб
Скачать

51

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Сухініна Л.І. Фурман Т.О.

ЕКОНОМІКА

ВИРОБНИЦТВА ТА МАРКЕТИНГ МОЛОЧНИХ ТА М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ

Конспект лекцій

МИКОЛАЇВ

2011

УДК 338.43:339.138

ББК 65:325.2

С 91

Друкується за рішенням методичної комісії факультету менеджменту Миколаївського державного аграрного університету

Протокол № 7 від 29.09.2010 р.

Рецензенти:

В.І. Рясенко – доцент кафедри технології виробництва, переробки, зберігання і сертифікації продукції тваринництва, кандидат сільськогосподарських наук.

Р.Н. Скупський – доцент кафедри економіки та менеджменту МНУ ім. В.О. Сухомлинського, кандидат економічних наук.

Укладачі:

Сухініна Л.І., к.т.н., доцент кафедри економіки сільського господарства

Фурман Т.О., к.е.н., асистент кафедри економіки сільського господарства

С 91 Економіка виробництва та маркетинг молочних та м’ясних продуктів: конспект лекцій / Л.І. Сухініна, Т.О. Фурман. – Миколаїв: МДАУ, 2011.― 76 с.

Викладено основи функціонування підприємств молочної та м’ясної промисловості в ринкових умовах, ресурсне забезпечення підприємств та ефективність їх роботи. Призначений для студентів напряму підготовки 6.090102 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

УДК 338.43:339.138

ББК 65:325.2

© Миколаївський державний аграрний університет, 2011

Передмова

Однією з важливих сучасних проблем господарювання є необхідність забезпечити населення продуктами харчування на основі науково обґрунтованих норм споживання. Вирішення цієї проблеми значною мірою залежить від знань та уміння спеціалістів, їх здатності організувати виробництво з високим технічним і економічним рівнем розвитку, від їх компетентності, знання конкретної економіки, уміння вдосконалити виробничі відносини, створити на практиці умови ефективного господарювання.

У вирішенні такої економічної стратегії велике значення має економіка м’ясної та молочної промисловості.

Економіка виробництва і переробки продукції тваринництва вивчає форми основних економічних законів в м’ясній та молочній промисловості, умови та фактори, що забезпечують зростання виробництва продукції в цих галузях з найменшими витратами уречевленої та живої праці, шляхи підвищення ефективності використання основних факторів виробництва і досягнення на цій основі найкращих економічних показників.

Конспект лекцій подає основні матеріали курсу стисло і чітко, аналізує головні моменти господарювання, чим створює передумови для самостійного мислення, дискутування по окремим питанням, а значить, можливість краще засвоїти теоретичні положення та досвід господарської діяльності.

Конспект лекцій підготовлений з метою надати науково-методичну допомогу студентам при вивченні основних розділів економіки виробництва і переробки продукції тваринництва, а також формування комплексного поняття вирішення проблем управління господарсько-фінансовою діяльністю підприємства, опанування методами їх розв’язання. Конспект буде корисним для бакалаврів, спеціалістів та магістрів, які навчаються за спеціальністю 6.090102 «Технологія виробництва продукції тваринництва».