Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
virobnicha_praktuka_z_fin_obliku.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
144.9 Кб
Скачать

3

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра бухгалтерського обліку

Методичні вказівки

щодо проходження виробничої практики

з фінансового обліку І

для студентів 3 курсу

напряму підготовки 6.030509 “Облік і аудит”

МИКОЛАЇВ – 2008

Методичні вказівки щодо проходження виробничої практики з фінансового обліку І для студентів IIIкурсу напряму підготовки 6.030509 “Облік і аудит” підготували:

Потриваєва Н.В. – к.е.н., доцент кафедри бухгалтерського обліку;

Сердюк В.Т.– старший викладач кафедри бухгалтерського обліку.

Рецензенти:

Потриваєв І.І. – нач. відділу обліку і аудиту Головного управління сільського господарства і продовольства Миколаївської обласної державної адміністрації.

Іваненко Г.М.– кандидат економічних наук, доцент, декан факультету перепідготовки та підвищення кваліфікації Миколаївського державного аграрного університету.

Відповідальний за випуск - доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри бухгалтерського обліку МДАУ Пантелєєв В.Д.

Друкується згідно з рішенням методичної комісії економічного факультету

Протокол № 10 від “12” червня 2008 року.

Вступ

На сьогоднішньому етапі розвитку бухгалтерського обліку роль бухгалтера не зводиться тільки до чіткого виконання інструкцій та вказівок. Йому надається широке поле для професійної творчості, розвитку його професійної думки.

Водночас із збільшенням прав зростає і відповідальність бухгалтера: користувачі інформації мають право вимагати пояснень, чим саме керувався бухгалтер при вирішенні спірних питань.

Виробнича практика з бухгалтерського обліку є подовженням навчального процесу і важливим етапом у підготовці фахівців.

Мета практики – закріплення та поглиблення теоретичних знань, набуття практичних навичок з організації фінансового обліку, розвиток науково –дослідницької роботи і залучення студентів до громадського життя трудового колективу сільськогосподарського підприємства.

Виробничу практику студенти проходять на підприємствах різних організаційно-правових форм і форм власності, які виконують повний комплекс робіт з бухгалтерського обліку. Місце проходження практики визначається кафедрою бухгалтерського обліку, або обирається студентом самостійно.

Термін проходження виробничої практики встановлюється Робочим навчальним планом університету.

По закінченні практики студенти подають на кафедру Звіт про проходження виробничої практики, книга реєстрації проходження практики, характеристику студента-практиканти, видану підприємством та підписану його керівником і головним бухгалтером.

Ч А С Т И Н А 1

ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ І ОРГАНІЗАЦІЯ ЇЇ ПРОВЕДЕННЯ

    1. Основні завдання практики

Завданнями практики є:

  • активна участь студентів у впровадженні на практиці сучасних економічних методів управління в Україні;

  • вивчення принципів побудови різних форм бухгалтерського обліку;

  • засвоєння порядку прийому і обробки первинних і зведених документів у кожному відділі бухгалтерії;

  • прийняття безпосередньої участі в підготовці інформації для запису в облікові регістри синтетичного і аналітичного обліку;

  • участь у проведенні внутрішньо річної інвентаризації господарських засобів;

  • критична оцінка діючої практики обліку і обробки інформації, аналізу цих процесів, проявлення елементів науково-дослідницької роботи;

  • участь студентів в опрацюванні первинних і зведених документів при застосуванні комп’ютерної або інших автоматизованих форм обліку.

1.2.Об’єкти проходження і організація проходження виробничоїпрактики

Виробничу практику по організації бухгалтерського обліку студенти проходять в передових державних, приватних підприємствах – агрофірмах і інших сільськогосподарських формуваннях області.

Загальна тривалість виробничої практики регламентується календарним планом, який складається студентом спільно з головним бухгалтером господарства на основі приблизного розподілу бюджету часу.

Календарний план проходження практики складається на весь період і згоджується з керівником господарства.

При складанні календарного часу рекомендується наступна послідовність проходження практики:

  • знайомство з господарством, його виробничою структурою, управлінням, результатами господарської діяльності, діючими інструктивними матеріалами по організації бухгалтерського обліку;

  • обробка первинних і зведених документів та занесення їх даних в регістри аналітичного обліку грошових коштів, розрахункових операцій, засобів;

  • придбання навичок з обліку товарно-матеріальних цінностей в умовах діючого способу обліку (кількісно-сумового, сальдового, сумового).

Згідно календарного плану студент виконує роботу за вказаними розділами, що знаходить відображення в щоденнику і звіті про проходження виробничої практики.

Студент починає виробничу практику з вивчення основних економічних показників розвитку господарства, проводить екскурсію в окремі підрозділи господарства, місця зберігання цінностей з докладним вивченням принципів організації роботи кожного відділу.

Під час проходження виробничої практики студенти зобов’язанні:

  • ознайомитись з організацією бухгалтерського обліку та обліковою політикою на підприємстві;

  • з формою бухгалтерського обліку;

  • з Методичними рекомендаціями з планування обліку і калькулювання собівартості продукції сільськогосподарських підприємств;

  • Методичними рекомендаціями щодо застосування регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств №390 від 04.06.09р., затверджені МАПУ;

  • вивчити прийнятий в бухгалтерському обліку господарства план рахунків і виявити відхилення від нового плану рахунків, який набув чинності з 1 січня 2000 року;

  • ознайомитись з кваліфікаційним складом облікової служби підприємства і розподілом обов’язків між бухгалтерами. Розподіл обов’язків прикласти до звіту;

  • проаналізувати правильність складання і виконання графіка документообігу і прикласти його до звіту.

В звіті про практику вказати форму і методи бухгалтерського обліку, що використовуються в господарстві, розробити конкретні пропозиції щодо вдосконалення розподілу обов’язків і графіка документообігу.

Вивчити і описати в звіті техніку складання журналів-ордерів і допоміжних відомостей. Виявити, які документи ведуть фермери. Дати характеристику особових рахунків орендарів. З’ясувати чи входять вони в систему бухгалтерського регістру.

Якщо в господарстві застосовується таблично-автоматизована форма обліку, тоді розглядаються питання кодування облікових номенклатур, зміст і застосування кожної машинограми, з’ясовують наскільки діючий в господарстві проект машинної обробки відповідає сучасним вимогам. Заповнені і загально узгоджені машиннограми господарства за один місяць виносять в розділ “Додаток". Всі показники аналітичного і синтетичного обліку повинні бути пов’язані між собою за схемою: первинні документи – накопичувальні документи – регістри аналітичного і синтетичного обліку.

1.3.Приблизний бюджет робочого часу на період проходження практики

п/п

Зміст роботи

Тривалість (дні)

1.

Знайомство зі структурою і організацією виробництва в господарстві, складання календарного плану

1

2.

Вивчення діючих інструктивних матеріалів з організації бухгалтерського обліку, економічного контролю і фінансів

Основи побудови фінансового обліку

2

3 .

Облік грошових коштів

2

4

Облік короткострокових фінансових інвестицій

0,5

5

Облік довгострокових фінансових інвестицій

0,5

6

Облік дебіторської заборгованості

4

7

Облік основних засобів

1

8

Облік інших необоротних матеріальних активів

0,5

9

Облік нематеріальних активів

0,5

10

Облік запасів

4

11

Облік витрат виробництва та випуску готової продукції

2

12

Облік поточних біологічних активів

2

Разом

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]