Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОТОВ_ Метод ОМ стац._25.05.10 .doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни

Миколаївський державний аграрний університет

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

Кафедра організації виробництва

та агробізнесу

Методичні рекомендації

до практичних занять та самостійного вивчення

дисципліни «Операційний менеджмент» для студентів

напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент»

Миколаїв – 2010

УДК 65.012.32:338.3

Методичні рекомендації до практичних занять та самостійного вивчення дисципліни «Операційний менеджмент» для студентів напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» підготовлено доцентом кафедри організації виробництва та агробізнесу Миколаївського державного аграрного університету, кандидатом економічних наук Кушніруком В.С.

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри організації виробництва та агробізнесу доктор економічних наук, професор Червен І.І.

Рецензенти:

Пархомець М.К. доктор економічних наук, професор кафедри аграрного бізнесу і обліку Тернопільського національного економічного університету;

Іваненко Г.М. – кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки сільського господарства, декан факультету перепідготовки і підвищення кваліфікації Миколаївського державного аграрного університету.

Розглянуто на засіданні методичної комісії факультету менеджменту Миколаївського державного аграрного університету.

Протокол №8 від 26 квітня 2010 року.

Рекомендовано до друку методичною радою Миколаївського державного аграрного університету.

Протокол №9 від 26 травня 2010 року.

Миколаївський державний аграрний університет, 2010.

Підписано до друку 10.06.2010. Формат 60х84/16.

Друк офсетний. Ум. друк. арк. 8,1.

Надруковано у видавничому відділі МДАУ. Зам. № . Наклад 100 прим.

54010, М. Миколаїв, вул. Паризької комуни, 9. Передмова

Трансформаційні перетворення, що відбуваються в Україні, вимагають від керівників підприємств різних галузей і форм власності глибокої теоретичної підготовки та вміння ефективного управління підприємством. Тому на сьогоднішній день актуальною стає проблема підготовки висококваліфікованих спеціалістів з управління виробництвом. Дисципліна «Операційний менеджмент» забезпечує у визначальній мірі якісну підготовку таких спеціалістів.

Мета навчальної дисципліни: формування умінь розроблення операційної стратегії, створення та використання галузевих підсистем як основи забезпечення досягнення місії організації.

Завдання дисципліни спрямовані на формування у студентів усвідомлення того, що операційна система є однією з найважливіших складових будь-якого підприємства, через що спеціалісту в галузі управління потрібне докорінне знання основ та категорійного апарату операційного менеджменту; знання принципів та методів раціональної організації, планування і контролю, функціонування операційних систем різних видів; уміння розробляти операційну стратегію підприємства; вміння обґрунтовувати рішення щодо створення операційної системи, підтримки належного режиму її поточного функціонування; вміння здійснювати менеджмент якості та управляти продуктивністю операційної діяльності організації; знання особливостей операційного менеджменту на підприємствах різних галузей.