Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зед шпори.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
601.26 Кб
Скачать

1. Зед в системі категорій міжнародної економіки

ЗЕД відповідно до ЗУ про ЗЕД – це діяльність суб’єктів господарювання України та іноземних суб’єктів господарювання побудована на взаєминах між ними що має місце як на території України, так і за її межами. Міжнародна економіка – це сукупність національних господарств країн світу та економічні відносини між ними. МЕВ – це сукупність економічних відносин між країнами світу та іншими суб’єктами МЕВ з приводу обміну товарами, руху факторів виробництва. Національний експортний потенціал – це сукупність природних матеріалів виробничих, науково-технологічних, трудових ресурсів та фінансових засобів, які використовуються для розвитку міжнародних економічних зв’язків певної країни.Міжнародна торгівля – це відносини між суб’єктами світового господарства з приводу купівлі-продажу товарів, капіталу, робочої сили, послуг. Зовнішня торгівля – сукупність експортно-імпортних операцій окремої країни.Міжнародна кооперація виробництва – це поєднання господарських зусиль партнерів з метою виготовлення кінцевої продукції на одному з головних підприємств країни сучасниці, Міжнародна економічна інтеграція – це процес зближення, переплетення та адаптації країн світу: Зона вільної торгівлі –Митний союз –Спільний ринок –Економічний союз –Політичний союз –Преференційна зона –Світовий ринок –

2. Суб’єкти зед

Суб’єкти ЗЕД відповідно до ЗУ «Про ЗЕД»:

  1. Фізичні особи: Громадяни України зареєстровані місцевими органами влади та здійснюють ЗЕД, Іноземні громадяни зареєстровані місцевими органами влади та здійснюють ЗЕД, Особи без громадянства зареєстровані місцевими органами влади та здійснюють ЗЕД

  2. Юридичні особи: Підприємства, організації, відомства

  3. Структурні одиниці іноземних суб’єктів господарювання які не є юридичними особами згідно з ЗУ. Але мають постійне місце знаходження на території України.

  4. Спільні підприємства за участю суб’єктів господарської діяльності України та іноземних суб’єктів господарювання, зареєстровані як такі в Україні, і мають постійне місце знаходження на території України.

  5. Україна в особі її органів, місцеві органи влади і управління в особі створених ними зовнішньо-економічних організацій які беруть участь у ЗЕД, а також інші держави які діють через свої представництва на території України.

3. Законодавство що регулює зед України.

Групи нормативно правових документів що регулюють ЗЕД в Україні:

  1. Законодавчі акти стратегічного характеру

  • Закони що регламентують ЗЕД в Україні.

  • Концепції розвитку ЗЕД України (концепція розвитку експортного потенціалу України)

  • Програми довгострокового розвитку ЗЕД України з країнами світу.

  1. Нормативні документи тактичного характеру (до5років)

  • Постанови ВРУ

  • Укази президента

  • Декрети кабінету міністрів.

5. Зеп та її форм

ЗЕП – це система заходів спрямованих на найбільш сприятливий розвиток економічних, науковотехнічних, виробничих зв’язків із зарубіжними країнами, поглиблення та розширення у МПП з метою розв’язання стратегічних завдань соціально економічного розвитку країни.

Напрямки ЗЕП:

1, Політика вільної торгівлі – має місце коли держава утримується від безпосереднього впливу на зовнішню торгівлю 2,Протекціонізм – це державна політика спрямована на захист вітчизняної економіки від іноземної конкуренції шляхом використання тарифних і нетарифних інструментів регулювання торгівлі: 3,Економічна автаркія – це прагнення країни обмежитись імпортом тільки тих товарів які в цій країні вироблятися не можуть, а експорт допускається тією мірою у якій він забезпечує необхідний імпорт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]