Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
181.76 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 5

Використання журналів у системі “1с:підприєсмтво”

ЦІЛЬ РОБОТИ: Ознайомлення із правилами роботи з документами й журналами. Навчитися працювати з господарськими операціями в діалоговому режимі.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Загальні положення.

У програмі 1С:Бухгалтерія є чотири види журналів:

  • журнал операцій (обліку господарських операцій);

  • журнал проведень (зведених проведень);

  • журнали документів;

  • повний журнал документів.

Завести новий журнал чи змінити формат існуючих можна в режимі Конфігуратор.

Для доступу до журналів операцій і проведень призначені два пункти меню - Операцїї і Журнали.

Вікно журналу документів використається для висновку на екран конкретного документа. При цьому можуть використатися пункти головного меню, кнопки панелей інструментів, кнопки вибору значень інших форм.

Якщо в конфігурації не задано іншого, за замовчуванням можна відкрити пункт "журнали документів" меню "операцій" головного меню програми

На екран буде викликаний список журналів документів.

У цьому списку клавішею або мишею варто вибрати назву потрібного журналу, а потім натиснути кнопку "ОК".

Вікно з обраним журналом буде викликано на екран. Вид вікна того або іншого журналу повністю залежить від настроювання конфігурації задач.

Вікно журналу документів у загальному випадку являє собою таблицю, що має чотири графи: дата, час, найменування, номер. Ці чотири графи, як правило, присутні в будь-якому журналі. Крім них можуть бути додаткові графи. Вони використаються для висновку будь-яких інших значень реквізитів документів.

Кожен рядок журналу є посиланням на документ.

У заголовку вікна журналу видається назва журналу, задана при конфігурації й інтервал видимості, якому можна змінювати при роботі з журналом.

Склад граф журналу і їхнє розташування може бути змінене при налаштуванні конфігурації.

За значеннями реквізитів, які вводяться в журнал можна здійснювати довільний пошук.

Сама крайня ліва графа журналу службова. У ній різними значками відображається стан документа: проведений документ, не проведений документ, документ, позначений на видалення.

Крім того, форма документів, як й інші налаштовані форми, може містити закладки. Такі керуючі елементи використаються для форм журналів документів, для поділу їх за значеннями деяких реквізитів. У цьому випадку вибір певної закладки визначає відбір документів за деяким значенням.

Перегляд журналів. Для швидкого переходу в початок або кінець журналу можна використати відповідно клавіші Ноmе й End.

Інтервал видимості. При великій кількості документів, що перебувають у журналі можна обмежити число записів у журналі інтервалом видимості. Він визначає, за який період часу будуть видні документи при перегляді журналу. Поточний інтервал видимості виводиться в заголовку журналу в дужках після назви журналу. Інтервал видимості встановлюється двома способами: автоматично й вручну. Коли вікно з журналом викликається на екран, інтервал видимості автоматично встановлюється таким, як визначено в настроюваннях параметра журналу. Для зміни інтервалу видимості запису журналу необхідно вибрати пункт інтервал з меню дії головного меню програми або натиснути кнопку на панелі інструментів вікна журналу. На екран буде викликаний запит "Параметри журналу". У відповідних полях цього запиту необхідно вказати початкову й кінцеву дати інтервалу видимості документів. Можна через календар. Після уведення дат варто нажати кнопку "ОК".

При перегляді журналу будуть видні тільки ті документи, дата яких попадає у встановлений інтервал.

Порядок розташування записів журналу. При показі журналу записи виводяться в хронологічному порядку. Записи впорядковані по даті. Усередині дати за часом документа.

Відбір документів. Дозволяє користувачеві переглядати в журналі документи, відібрані за деяким значенням їхніх реквізитів. Наприклад, можна відібрати документи по конкретному складі або по конкретної організації-контрагенті.

Поточний вид і значення відбору відображається в заголовку вікна журналу документів. Включення режиму відбору документів у журналі залежно від конфігурації може виконуватися різними способами. По-перше, відбір документів у журналі може бути включений примусово. У цьому випадку, при роботі з журналом користувач завжди працює зі списком документів, відібраних за деяким значенням, наприклад, тільки з документами, які він сам створював. По-друге, відбір може встановлюватися в конкретному журналі спеціальним способом, наприклад, залежно від якого-небудь елемента діалогу у формі журналу. У цьому випадку спосіб включення механізму відбору повинен бути описаний в описі конфігурації.

Нарешті, користувачеві може бути надана можливість самому вибирати й вид відбору, і значення відбору. Для входу в режим встановлення відбору в журналі документів варто вибрати пункт меню "Відбір за значенням", "Відібрати". Даний пункт меню й кнопка можуть бути недоступні, якщо журнал не призначений для відбору або користувачеві не надана можливість самостійно встановлювати відбір або в конфігурації не визначено жодного виду відбору. При вході в режим встановлення відбору відкривається діалог, що надає користувачеві вибрати вид відбору й конкретне значення відбору. Для того, щоб включити відбір повинне бути обраний й вид відбору й значення відбору. Наприклад, вид відбору - клієнт, а значення відбору - Пенсійний фонд. У верхній частині діалогу виводиться список видів відбору, встановлених у конфігурації, наприклад, клієнт. Перемикаючи покажчик у списку видів відбору, користувач вибирає, який вид відбору він буде використовувати. У нижній частині вікна діалогу міститься список значень відбору. Для заповнення списку значень відбору варто нажати кнопку "Одержати список існуючих значень". При цьому виконується аналіз існуючих документів і заповнення значень списку відбору по поточному виді відбору. Параметр "Одержати до" встановлює число значень, що буде вибиратися при заповненні списку існуючих значень до видачі попередження. Це дозволяє виключити ситуацію, коли заповнення списку існуючих значень буде відбуватися дуже довго. При заповненні списку значень після зазначеного числа буде видавати попередження "Оброблено значень, продовжити?". Користувач може продовжити або перервати аналіз документів. Дана установка підбирається досвідченим шляхом. Якщо у всіх видах відбору кількість значень невелике, можна використати установку "одержувати автоматично". Якщо даний перемикач включений, то при вході в діалог установки відбору й при перемиканні між видами відбору в список існуючих значень буде заповнюватися автоматично без використання кнопки "Одержати список існуючих значень". Установка "тільки в інтервалі журналу" дозволяє включити до списку значень відбору тільки значень із документів, що входять в інтервалі журналу, але не у всьому журналі. Після того, як список значень отриманий, можна встановити відбір за конкретним значенням.

Для цього варто нажати кнопку діалогу "Установити відбір". При установці відбору, діалог закривається, і журнал з якого викликається даний режим, перемикається в режим відбору за обраним значенням. Для того, щоб відключити відбір, варто ввійти в режим установки відбору й нажати кнопку "Відключити відбір".