Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
skhemi_N-1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
1.24 Mб
Скачать

5

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ТА УПРАВЛІННЯ

ОБЛІКОВО-ФІНАНСОВИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра бухгалтерського обліку

Методичні вказівки

для самостійного вивчення дисципліни

студентами напряму підготовки 6.030509 “Облік і аудит”

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК (в схемах і таблицях)

Миколаїв - 2009

Методичні вказівки «Бухгалтерський облік у схемах і таблицях» для самостійного вивчення студентами напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит» розробили:

Дубініна М.В. – к. е. н., доцент кафедри бухгалтерського обліку

Чебан Ю.Ю. - асистент кафедри бухгалтерського обліку

Боднар О.А. - асистент кафедри бухгалтерського обліку

Баришевська І.В. - асистент кафедри бухгалтерського обліку

Протокол № ___ від «____» ________________ 2009 року

Рецензенти:

Клочан В.П. – к.е.н., доцент, директор Навчально-наукового інституту економіки та управління

Погорєлова О.В. - к.е.н., доцент, зав. кафедри обліку і економічного аналізу НУК

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри бухгалтерського обліку МДАУ, к.е.н., доцент Дубініна М.В.

Друкується за рішенням методичної комісії обліково-фінансового факультету МДАУ

Протокол № ___ від «____» ________________ 2009 року

ЗМІСТ

Передмова

3

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

4

Тема 2. Предмет і метод бухгалтерського обліку

12

Тема 3. Бухгалтерський баланс

16

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і метод подвійного запису

19

Тема 5. План рахунків бухгалтерського обліку

24

Тема 6. Облік господарських процесів

29

Тема 7. Первинне спостереження, документація та інвентаризації

46

Тема 8. Форми бухгалтерського обліку

56

Тема 9. Основи бухгалтерської звітності

63

Додатки

75

Навчально-методичні матеріали

86

Передмова

Бухгалтерський облік є важливою складовою економічної науки, передумовою успішної діяльності кожного господарюючого суб'єкта, важливою функцією ефективного управління й знаряддям контролю за раціональним і економічним використанням ресурсів, розвитком господарських процесів та їх результатами. За умови правильної побудови, облік стає активним фактором оперативного управління, надійною базою для стратегічного планування й аналізу діяльності. Без міцних знань методів і методики ведення обліку неможливо ефективно використовувати облікову інформацію. Тому працівники економічного профілю повинні добре розуміти, яким чином отримуються ті чи інші економічні показники діяльності, вміти їх правильно використовувати для розвитку бізнесу.

Методичні вказівки підготовлено відповідно до навчальної програми дисципліни «Бухгалтерський облік» для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит».

Методичні вказівки «Бухгалтерський облік у схемах і таблицях» призначені допомогти у вивченні дисципліни, наочно розкрити зміст термінології бухгалтерського обліку, сутність його методів і методології.

Матеріали систематизовано у дев’ять тем.

Кожна тема розкриває основні положення бухгалтерського обліку, які в різних галузях господарства однакові. Схеми й таблиці служать для ілюстрації порядку відображення певних господарських процесів у системі розрахунків бухгалтерського обліку. Матеріал структуровано за програмою вивчення дисципліни в розрізі окремих тем. У ньому наочно розкрито: сутність предмета та об'єктів бухгалтерського обліку, зміст балансу і його призначення, побудову розрахунків і порядок відображення у них господарських операцій, основні сучасні форми бухгалтерського обліку.

Методичні вказівки розкривають методику відображення господарських процесів відповідно до вимог національних положень (стандартів) обліку. У структурно-логічній послідовності в розрізі окремих тем наведено порядок синтетичного обліку на виробничому підприємстві, основними об'єктами якого є: процес виробництва, що обумовлює необхідність обліку витрат виробництва і калькуляції собівартості продукції, необоротних і оборотних коштів та їх рух у процесі діяльності, праці та її оплати, виготовленої та реалізованої продукції, порівняння доходів і витрат для визначення результатів діяльності.

Методичні вказівки "Бухгалтерський облік у схемах і таблицях" можуть використовуватись поряд із підручниками та навчальними посібниками, звільнити лекції від надмірної описовості, допоможуть цілеспрямовано засвоїти найважливіші теми даного курсу.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без будь-яких зусиль усвідомити проблемний характер окремих положень.

Матеріал, дозволить активізувати пізнавальну діяльність при вивченні дисципліни, вивільнити час для практичної підготовки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]