Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Смирнова Т3-1 73 74 75 76.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
62.98 Кб
Скачать

73. Природна і загальна рибопродуктивність ставків

Рибопродуктивність ставків - це приріст живої маси риби, отриманої з одиниці площі водойми за вегетаційний період.

Приріст продукції за рахунок природної кормової бази називають природною рибопродуктивності, а за рахунок природної кормової бази і штучних кормів, які вносяться у ставок, - загальною рибопродуктивності.

Природна рибопродуктивність не є постійною величиною, вона залежить від кліматичних умов, складу ґрунтів, якості води, виду вирощуваних риб, їх віку, щільності посадки та ін

Під час формування природної кормової бази в ставках відбуваються складні біологічні процеси, в яких використовується сонячна енергія. За допомогою сонячної енергії органічні речовини мулу руйнуються мікроорганізмами на дні ставка, вода збагачується мінеральними солями, утворюється первинна продукція фітопланктону і бактерій, які поглинають з води мінеральні солі й органічні речовини. На наступному етапі кругообігу речовин утворюється вторинна продукція - зоопланктон і зообентос. Остання ланка - освіта рибопродукції різними видами риб при використанні зоопланктону і зообентосу.

Середня природна рибопродуктивність ставків складає: на Поліссі - 120 кг / га, в Лісостепу-180, Степу - 220 кг / га.

Найбільш високу природну рибопродуктивність отримують в спускних ставках в південних районах, найнижчу - у неспускних ставках в північних районах. На природну рибопродуктивність впливають і погодні умови. Так, якщо протягом вегетаційного періоду переважала тепла сонячна погода і було задовільний водопостачання ставків, створилися сприятливі умови для розвитку природної кормової бази та зростання риби. У таких умовах і природна рибопродуктивність буває найбільшою. Низьку рибопродуктивність отримують в роки з прохолодним літом і невеликою кількістю дощів

і в жаркі роки з невеликою кількістю опадів. При поганому водопостачанні і значному випаровуванні води у ставках погіршується кисневий режим. У безвітряну жарку погоду при великій щільності посадки риби у ставках, внаслідок погіршення кисневого режиму можливі заморні явища і загибель риби.

74. Вивчення швидкості росту риби на першому, другому і третьому році життя. Проведення розрахунків приросту риби у ставках. Обчислення вгодованості риби.

Контроль за зростанням цьоголіток здійснюють виловом частини риби зі ставка через певні періоди часу, при цьому рибу зважують, вимірюють і складають акт. Щоб показники контрольних облові були точними, потрібно дотримуватися наступних правил: виловлювати цьоголіток через кожні 10-15 днів; рибу виловлювати в кожному ставку на 8-10 ділянках, залежно від його характеру (мілководна, глибоководна і берегова зони) ; в кожному ставку виловлювати для контролю не менше 0,2% загальної кількості цьоголітків в ставку; визначати середню масу цьоголіток для кожної ділянки і по ставку в цілому; всі результати контрольних облові записувати у спеціальні відомості.

Результати контрольних обловів порівнюють з планованим графіком зростання по даному ставку.

Якщо при аналізі отриманих даних виявляється, що риба відстає у рості від планованого графіка, то встановлюють причини і вживають відповідних заходів з підвищення вмісту розчиненого кисню або збільшують раціон, поліпшують якість кормів і т. д.

Контроль за зростанням дволіток коропа в нагульних ставках здійснюють проведенням контрольних облові через кожні 15 днів. При цьому роблять проміри і зважують по 50 риб з кожної ділянки, визначають середню масу і порівнюють з графіком зростання. Оглядають також рибу для встановлення зовнішніх паразитів. Якщо паразитів немає, її випускають. При виявленні їх кілька примірників риб доставляють (у живорибна тарі) в ветлабораторію для дослідження. Після проведення контрольних облові всі дані записують у спеціальний журнал і складають акт про проведену роботу.

Приріст коропа в різні місяці залежить від погодних умов, розвитку природної кормової бази, і ці фактори необхідно завжди враховувати з подальшим коректуванням внесення кормів.

Велике значення для зростання коропа має температура води. При оптимальній температурі риба краще поїдає корми, відповідно збільшується її приріст.

При інтенсивному годуванні риби, особливо в жаркий період, необхідно стежити за станом газового режиму ставків.

Плануємий приріст коропа за рахунок штучного корму (Пк) можна визначити, виходячи із загальної рибопродуктивності (П0) та кратності посадки N (кг/га):

Пк = Поо/N

У певній мірі критерієм зимостійкості цьоголіток може служити коефіцієнт вгодованості, обчислюваний за формулою Фультона у сучасній модифікації:

В * 100

К = l³

де В – маса цьоголіток,

l – мала довжина (до кіпця лускового покриву).

Коефіцієнт вгодованості визначають двічі. Перший раз – 1-10 серпня під час контрольного лову, що дає можливість у певній мірі прогнозувати зимостійкість вирощуваної молоді. З цією метою промірюють і зважують не менше 100 екземплярів цьоголіток з кожного ставу. Потім їх сортують на великих, середніх і дрібних та визначають середню масу, коефіцієнт вгодованості для кожної групи. На цей період вгодованість повинна дорівнювати 2,1-2,3. При більшому розриві за масою цьоголіток трьох груп, низькій вгодованості (1,5-1,8) необхідно за час, що залишився до кінця вегетаційного періоду, вжити заходів щодо забезпечення одержання зимостійких цьоголіток, зокрема, ввести в раціон корми з широким білковим співвідношенням (зернові, кукурудза).

Вдруге визначають вгодованість перед посадкою цьоголіток на зимівлю, коли коефіцієнт повинен бути не нижче 2,7-2,8. При нижчих показниках слід організувати годівлю цьоголіток у зимувальному ставу, щоб зменшити період голодного обміну за рахунок резервних речовин. Залежно від температури води на кормові столики, встановлені в зимувальних ставах, задають корм у кількості 0,5-2,0 % від маси посадженої риби при суворому контролі поїдаємості. Після закінчення контрольного лову складають акт і звіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]