Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История екрномюучений.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
73.22 Кб
Скачать

1.Экономическая думка Стародавнього Сходу (Вавілонії, Китаю, Індії)

На території стародавньої Азії утворилися крупні вогнища цивілізації, значного розвитку досягло рабовласництво, виникли перші рабовласницькі держави. Численні історичні пам'ятники дозволяють судити про зародження і розвиток економічних ідей.

Найбільш значним пам'ятником Вавілонського царства є кодекс пануючи Хаммурапі (1792-1750 рр. до н.е.), що широко відобразив економічні основи суспільства, найважливіші тенденції його розвитку. Зведення законів Хаммурапі дає уявлення про те, що ділення суспільства на рабів і рабовласників визнавалося у той час природним і вічним, раби прирівнювалися до майна рабовласників. Закони Хаммурапі відобразили турботу про зміцнення і охорону приватної власності. Замах на неї карався стратою і віддачею в рабство. Історичний пам'ятник свідчить про те, що основу економіки Вавілонського царства складало натуральне господарство. Зберігала позицію община, хоча розкладання вже грунтовно торкнулося її. Царська влада піклувалася про захист інтересів общини і дрібних виробників. У законах Хаммурапі відбився розвиток товарно-грошових відносин, заходи, що сприяли розширенню торгових операцій. Закони понизили тяжкість кабали і рабства за борги. Тепер громадяни не позбавлялися за борги своїх земельних ділянок, а обробляли їх. Лихварські операції були впорядковані, межа грошової позики не повинна була перевищувати 20%, а натуральної позики—33%.

2. Економічні учення античного миру (Стародавньої Греції і Стародавнього Риму)

Найбільшу роль в історії економічних учень Стародавньої Греції зіграли твори відомих мислителів Ксенофонта, Платона і Арістотеля. Дійсно, в творах Ксенофонта, Платона і особливо Арістотеля були зроблені перші спроби теоретично осмислити економічний пристрій грецького суспільства.

Ксенофонт народився в Афінах в 430 г . до н.е.. (помер в 355 г . до н.е.), належав до багатої рабовласницької аристократії. Він — учень відомого старогрецького філософа Сократа. По своїх політичних поглядах виступав як прихильник аристократичної Спарти і супротивник афінської демократії.

Економічні погляди Ксенофонта викладені в роботі (Домострой) «Економіка» (Домострой), підготовленою як керівництво для ведення рабовласницького господарства. Визначаючи предмет домоводства, він характеризував його як науку про ведення і збагачення господарства. Основною галуззю рабовласницької економіки Ксенофонт вважав землеробство, яке він кваліфікував як найбільш гідний вид заняття. Економічні ідеї займали значне місце в творах старогрецького філософа Платона (427-347 рр. до н.е.). Найбільш відома його робота "Політика або держава". Соціально-економічна концепція Платона отримала концентрований вираз в проекті ідеальної держави. Платон розглядав державу як співтовариство людей, породжене самою природою, вперше висловивши думку про неминучість ділення держави (міста) на дві частини: на багатих і бідних.

Найбільший внесок в розвиток ЕКОНОМІЧНОЇ думки Стародавньої Греції вніс найбільший мислитель старовини Арістотель. Він народився в 384 г . до н.е. в сім'ї лікаря (помер в 322 г . до н.е.). Будучи учнем Платона по Академії, Арістотель не розділяв, проте, платонівського ідеалізму. Проявляючи коливання між матеріалізмом і ідеалізмом, він йшов до матеріалізму. Арістотель відомий як вихователь спадкоємця престолу в Македонії знаменитого Олександра Македонського.