Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
69-90.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
46.36 Кб
Скачать

69. Попередження деградації грунтів України, особливості ведення землеробства.

Деградаціягрунтів від латинського (dеgгаdасіо (погіршення)– це поступове погіршення їх властивостей, яке відбувається головним чином під впливом антропогенної діяльності та призводить дочасткової або повної втрати родючості.

Оцінку ступеня деградації грунтів проводять трьома шляхами, а саме:

1. Порівнюючи деградований грунт з еталоном. Еталон- це значення певного показника або параметр, характерний для цілинних ґрунтів, сформованих у типових для цієї місцевості умовах;

2. Порівнюючи параметри ґрунтів, що досліджуються, з аналогічними фоновими параметрами. Фон- це середнє значення певного показника, характерне для недеградованих ґрунтів вибраної території.

3. За абсолютними показниками якості ґрунту (незважаючи на природні властивості ґрунтів

Медведєв виділяє такі типи деградації грунтів:1. Фізична 2.Хімічна3.Фізико 4.Біологічна

Основні причини втрат гумусу такі:

- інтенсивність обробітку ґрунту та необгрунтоване поглиблення орного шару;

- відчуження з поля нетоварної частини врожаю;

- недостатнє надходженням у ґрунт поживних решток та органічних добрив;

- спалювання стерні;

- посилення процесів водної ерозії та дефляції;

- зміна структури посівних площ у бік підвищення частки просапних культур.

Отже, зменшення втрат гумусу в ґрунтах України необхідно досягати шляхом мінімалізації обробітку ґрунту, збільшенням площ багаторічних трав, оптимізацією співвідношення в сівозмінах просапних культур та культур суцільного посіву, застосуванням хімічних меліорантів (вапно, дефекат, гіпс та ін..), котрі зумовлюють закріплення гумусу на поверхні мінеральної частини ґрунту.

Основні напрями боротьби із деградаційними процесами:

1. Профілактичний- заходи щодо попередження розвитку деградаційних процесів.2.Оперативний- заходи щодо попередження розвитку деградації ґрунтів, що здійснюються постійно в процесі їх використання.

3.Регенеративний- заходи відтворення деградованих і порушених земель .

70. Основні умови впровадження біологічного, екологічного, органічного або альтернативного.

Біологічне землеробство

Як самостійний напрямок біологічне землеробство було запропоноване Лемер-Буше в 1964 році. Воно передбачало відмову від застосування мінеральних добрив, пестицидів та інших хімічних препаратів. Родючість ґрунту підтримується виключно за рахунок органічних добрив: гною, сидератів і т.п. Для прискорення мобілізації поживних речовин гній обов'язково компостується, проходячи при цьому аеробний розклад. Перевага надається при цьому біопрепаратам: відвари шретруму, тютюну, кропиви, полину, хвощів. Велике значення в біологічному землеробстві відводиться сівозмінам.

Органічне та органобіологічне землеробство

Ця система являє собою американський варіант біологічного землеробства й принципово не відрізняється від нього. Тут також виключається застосування мінеральних добрив і пестицидів, але екологічні вимоги менш жорсткі. Заборона на використання мінеральних добрив обмежується тільки роком, який передує збору врожаю на даному полі.

Органобіологічне землеробство засноване на працях X. Руша та X. З погляду агроекології це найбільш продумана система, яка дозволяє контролювати природність кругообігів речовин в агроекосистемах кожного окремого господарства. Біологізація виробництва в цій системі досягається шляхом максимальної стимуляції діяльності ґрунтової мікрофлори.

Екологічне землеробство

Альтернативні системи землеробства зазнають критики. У. Бурт та X. Бейтц (1988) підкреслювали, що безпечність цродукції, яка отримується від альтернативного землеробства, лише уявна. Так, фітопатогенні гриби в ряді випадків продукують мікотоксини, які є сильнодіючими отрутами. Екскременти плодожерки яблуневої містять канцерогенні речовини. Господарства, що працюють за системою альтернативного землеробства, страхуються від епіфітотій тільки тим, що знаходяться в оточенні ферм, які використовують засоби хімічного захисту рослин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]