Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Upravlinnya_personalom_TOV_Oxamit1 (1).docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
126.59 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП 3

РОЗДІЛ 1 6

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ПІДПРИЄМСТВО, ПОКАЗНИКИ ФІНАНСОВОГО-ЕКОНОМІЧНОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВА 6

РОЗДІЛ 2 16

АНАЛІЗ УСТАНОВЧИХ ДОКУМЕНТІВ ПІДПРИЄМСТВА 16

РОЗДІЛ 3 21

АНАЛІЗ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ ПІДПРИЄМСТВА 21

РОЗДІЛ 4 34

КЛАСИФІКАЦІЯ І СТАТИСТИКА ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЙОГО ХАРАКТЕРИСТИКА 34

РОЗДІЛ 5 38

РОЗРАХУНОК ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ 38

РОЗДІЛ 6 41

ОРГАНІЗАЦІЯ ПІДБОРУ ТА ВІДБОРУ ПЕРСОНАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВІ 41

ВИСНОВКИ 54

ДОДАТКИ

ВСТУП

Концепція управління персоналом підприємства — це система теоретико-методологічних поглядів на розуміння і визначення сутності, змісту, цілей, завдань, критеріїв, принципів і методів управління персоналом, а також організаційно-практичних підходів до формування механізму її реалізації в конкретних умовах функціонування підприємств. Особливо важливим стає питання управління персоналом в ринкових умовах, коли гостро стоїть питання якісної і продуктивної роботи за ради виживання серед жорсткої конкуренції, яку диктує ринковий простір.

Основу концепції управління персоналом підприємства в даний час складає зростаюча роль особистості працівника, знання його мотиваційних установок, вміння їх формувати і направляти у відповідності із завданнями, що стоять перед підприємством.

Зміна економічної і політичної систем України одночасно надали великі можливості і містять серйозні загрози для існування кожної особистості, вносять значний рівень невизначеності в життя практично кожної людини.

Управління персоналом в такій ситуації набуває особливого значення, оскільки дозволяє реалізувати, узагальнити широкий спектр питань адаптації індивіда до зовнішніх умов, врахування особистісного фактора при побудові системи управління персоналом.

Виходячи на вітчизняний та світовий товарний ринки керівники підприємств стикаються з непристосованістю досвіду роботи з кадрами при плановій економіці до нових умов господарювання. Не зважаючи на такі позитивні аспекти, як гарантованість зайнятості, соціальний захист працівників, в радянській системі кадрового менеджменту були такі негативні аспекти як:

  1. Відсутність системи добору працівників (бо існував централізований розподіл випускників навчальних закладів).

  2. Прийняття на керівні посади за партійною ознакою.

  3. Відсутність системи мотивації і стимулювання ефективної роботи (через існування систему перерозподілу результатів праці як в середині підприємства, так і в державі в цілому).

Отже, менеджмент українських підприємств поставлено перед необхідністю реформування системи кадрового менеджменту загалом, необхідністю розробки філософії кадрового менеджменту своїх підприємств.

На сьогоднішній день темі «управління персоналом» присвячено багато наукових праць як зарубіжних, так і вітчизняних вчених, науковців тощо. Серед українських праць, присвячених даній темі потрібно відзначити наступні книги: Виноградський М.Д., Бєляєва С.В., Виноградська А.М., Шкапова О.М. «Управління персоналом», Доровський О.Ф. «Удосконалення управління персоналом: узгодження кадрової політики та стратегії розвитку», Лук'янихін В.О. «Менеджмент персоналу», Цветаєв В.М. «Кадровий менеджмент», Дудаєва І.Б., Миленький В.Д., Погребняк В.П., Шарапов В.М. «Управління персоналом (Кадровий менеджмент)», Щьокін Г.В. «Основи кадрового менеджменту», «Соціальна теорія та кадрова політика», в яких детально висвітлено основні питання, що стосуються системи управління персоналом та її призначення, а також планування, організації підбору і розстановки управлінських кадрів, стратегічного управління кадрами тощо.

Основною метою практики є формування професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень з управління персоналом під час конкретної роботи в умовах виробництва, оволодіння студентами сучасними методами, формами організації, розрахунково-аналітичними-операціями, управлінськими процедурами та технічними засобами виконання робіт у майбутній сфері діяльності.

Цілями практики є:

  • поглиблення і закріплення знань з дисципліни «Управління персоналом» на основі практичного навчання;

  • розвиток навичок науково-дослідної роботи і формування творчого дослідницького підходу до розв'язання прикладних завдань;

  • вироблення у майбутніх фахівців умінь та навичок практичної діяльності на посадах, що вимагають кваліфікації бакалавра з менеджменту;

  • формування та розвиток професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах;

  • набуття досвіду ділового спілкування та взаємодії з керівниками, фахівцями та виробничими працівниками підприємства.

Предметом дослідження є організаційні структури управління персоналом.

Об’єктом дослідження є ФГ «Атлант» Веселинывського району.

Завдання практики полягають у:

  • розгляді функцій управління персоналом на підприємстві (місці виробничої практики);

  • здійсненні аналізу якісного складу персоналу, вивченні методів планування потреби підприємства (місця виробничої практики) у персоналі та методів підбору і відбору персоналу на вакантні посади;

  • вивченні прогресивних методів раціоналізації праці і активізації людського фактора на підприємстві (місці виробничої практики);

  • розгляді кадрової політики та системи компенсації і винагород підприємства (місця виробничої практики), системи компенсації і винагород.

Розділ 1 загальні відомості про підприємство, показники фінансового-економічного стану підприємства

Фермерське господарство розташоване на території Веселинывського району Миколаївської області. Головна садиба господарства знаходиться в селі Поділля, вул.Пашковського. Відстань від районного центру становить 11 км, а від обласного центру — 75.

Досліджуване сільськогосподарське підприємство утворено на базі колгоспу «Україна », який 01.04.1994 року було перетворено в ФГ «Атлант», На сьогоднішній день директором товариства є Овчар А,В.

Підприємство розташоване в Миколаївській області, яка поділена на декілька зон та підзон, а саме: Лісостеп Правобережний, Степ Північний Правобережний, Степ Південний посушливий Правобережний та Степ сухий Причорноморський. Залежно від природно-кліматичних та ґрунтових особливостей, територію області поділено на сім природно-сільськогосподарських районів та три агрокліматичні райони.

Загальна площа сільськогосподарських угідь становить даного природно-сільськогосподарського району становить 445,1 тис га.

Значна частина району – рівнинна. Ґрунтовий покрів представлений південними чорноземами – 55,4% всієї ріллі, темно-каштановими остаточно-слабосолонцбватими грунтами – 6,4% та лугово-чорноземними осолоділими грунтами подів – 8,1% ріллі [45, с.10]. Темно-каштанові грунти мають профіль міцністю 54-58 см, містять невелику кількість гумусу – 2-2,8%, середньо та тяжко суглинистий механічний склад. Хімічні та фізичні кості їх задовільні. Грунти подів характеризуються розвинутим гумусова ним профілем міцністю 60-70 см, вміст гумусу 3,9-4,7% та оглеенюванням переважно з глибини 55-65 см. Глейові горизонти вирізняються зниженою водопроникністю, значною вологоємністю при невеликому запасі доступної для рослин вологи. Весною подові ґрунти підвержені короткотривалому перезволоженню, тому потребують регулювання волого-повітряного режиму. На території даного природно-сільськогосподарського району діє Інгулецька зрошувальна система, експлуатація якої привела до підняття рівня грунтових вод та повторному засоленню ґрунтів. Тому вони потребують меліоративних заходів по запобіганню негативних явищ.

За агрокліматичними територія області поділена на три агрокліматичні райони: північний – теплий, помірно засушливий; центральний – дуже теплий, посушливий; південний – помірно жаркий, дуже засушливий.

Досліджуване господарство розташоване в третьому агрокліматичному районі, який характеризується найдовшим вегетаційним періодом, найбільшими сумами позитивних температур, найменшою кількістю опадів. Різниця у річній кількості опадів між північчю та крайнім півднем області становить майже 100 мм. Для вирощування пізніх сортів винограду потрібно до 3300° позитивних температур, для пізньостиглої кукурудзи – 3000°. Тепла в цьому районі для вирощування цих культур достатньо, однак не вистачає вологи. Слабкі, середні та інтенсивні суховії спостерігаються щорічно, а дуже інтенсивні – приблизно чотири роки із десяти. Сніжний покров відсутній не менше ніж у половині зим.

Для отримання більш повного уявлення про економічне становище досліджуваного господарства, необхідно привести деякі показники, що дають змогу оцінити розміри господарства. (табл. 2.1).

Таблиця 2.1 Розмір виробництва ФГ «Атлант»Веселинівського району

Показники

Роки

2013 р. у % до:

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Вартість валової продукції сільського господарства (у постійних цінах 2010 р.), тис. грн

1627,7

856,3

347,9

21,4

40,6

Виручка від реалізації, тис. грн

2191,5

1556,6

1507,8

68,8

96,9

Середньорічна чисельність пра­цюючих у сільськогосподарському виробництві, осіб

24

23

24

100,0

104,3

Площа сільськогосподар­ських угідь, га

1140

1290

221

19,4

17,1

Середньорічна вартість основних за­собів, тис. грн

1173,1

887,1

773,7

66,0

87,2

Аналіз розмірів виробництва показав, що вартості валової продукції у постійних цінах 2010 р. найменше було отримано у 2013 р., а саме на 80,0 % і 60,0 % менше за показники попередніх років. Грошова виручка від реалізації сільськогосподарської продукції у 2013 р. також скоротилася на 31,2 % порівняно з показником 2011 р., і на 3,1 % порівняно з 2012 р.

Трудові ресурси підприємства досить стабільні, так у звітному періоді на виробництві було зайнято 24 чол., такий же показник зафіксовано у 2011 р. і тільки на 1 працівника було зайнято менше у 2012 р. Площі сільськогосподарських угідь у 2012 р. зросли порівняно з 2011 р. на 150 га, проте у 2013 р. показник скоротився більше, ніж на 80,0%, і складав тільки 221 га.

Негативним є суттєве зменшення вартості основних засобів, так показник 2013 р. на 34,0% і 16,8% менше за показники попередніх років. Таким чином, можна зазначити, що обсяги виробництва на підприємстві суттєво скорочуються за рахунок зменшення обсягів виробництва продукції рослинництва, а саме зернових культур і соняшнику, крім того на підприємстві скорочуються земельні ресурси і вартість основних виробничих засобів.

Наступним етапом визначимо розмір та структуру грошової виручки від реалізації товарної продукції (табл. 2.2).

Таблиця 2.2 Розмір та структура грошової виручки від реалізації товарної продукції у ФГ «Атлант» Веселинівського району

Продукція

Виручка від реалізації, тис. грн

В середньому за три роки

Структура, %

2011

2012

2013

по під-ву

по с/г

Зерно

904,8

255,7

128,8

429,8

22,1

24,5

Соняшник

457,1

555,9

-

337,7

17,3

19,3

Плоди

827,5

741,0

1379,0

982,5

50,4

56,1

Інша продукція рослинництва

2,1

4,0

-

2,0

0,1

0,1

Всього по рос­линництву

2191,5

1556,6

1507,8

1752,0

89,9

100,0

Всього по сіль­ськогосподарському виробництву

2191,5

1556,6

1507,8

1752,0

89,9

100,0

Послуги сільського господарства

588,4

-

-

196,1

10,1

Х

Всього по підприємству

2779,9

1556,6

1507,8

1948,1

100,0

Х

За даними таблиці 2.2 можна зробити висновок, що на підприємстві виробляється продукції рослинництва. Від реалізації зерна підприємство в середньому за 3 роки отримало 429,8 тис. грн, що складає 22,1% всіх грошових надходжень підприємства. Проте питома вага виручки від реалізації плодів у структурі грошових надходжень підприємства значно вища і складає 50,4%. Від їх реалізації надходить в середньому 982,5 тис. грн. Найбільший дохід було отримано у 2013 р.

За наведеними показниками зазначимо, що на підприємстві виробляється тільки продукція рослинництва. У 2013 р. скоротився асортимент рослинницької продукції і вироблялося тільки пшениця озима і плоди.

На підприємстві у 2011 р. здійснювалися послуги у сільському господарстві. Проте у 2012-2013 рр. ФГ «Атлант» більше не займалося реалізацією послуг. Питома вага виручки від їх здійснення досить суттєва і складала більше 10,0 %.

Загалом, аналізуючи розмір і структуру грошової виручки досліджуваного підприємства, можна сказати, що виробництво сільськогосподарської продукції по окремим галузям зазнало суттєвого скорочення.

Успішність виробничого процесу на будь-якому сільськогосподарському підприємстві залежить від того, наскільки повно це підприємство забезпечене основними виробничими ресурсами. До таких ресурсів відносяться: земельні ресурси, трудові, основні виробничі засоби та матеріально-грошові.

Оцінити ступінь забезпеченості ФГ «Атлант» земельними ресурсами модна з даних таблиці 2.3.

Таблиця 2.3 Стан і структура землекористування

в ФГ «Атлант» Веселинівського району, 2011-2013 рр.

Показники

2 011 р.

2 012 р.

2013 р.

2013 у % до:

2011 р

2 012 р.

Сільськогосподарські угіддя

1140

1290

221

19,4

17,1

З них: рілля

886

1035

116

13,1

11,2

Посівні площі

886

534

92

10,4

17,2

Багаторічні насадження

91,8

105,9

105

114,4

99,2

Коефіцієнт розораності

0,8

0,8

0,5

Х

Х

Коефіцієнт використання ріллі

1,0

0,5

0,8

Х

Х

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Розраховані показники (табл. 2.3) свідчать, що кількість земельних угідь на підприємстві суттєво скоротилася, аналогічно зменшилися і рілля і підприємства. Площа під багаторічні насадження у звітному році залишалася сталою. Посівні землі ФГ «Атлант» у 2013 р. зменшилися на 86,9 % і 88,8 % порівняно з 2011 і 2012 рр.

Коефіцієнт розораності на підприємстві у 2011 та 2012 рр. складає 80,0 %, що більше за показник 2013 р. Коефіцієнт використання ріллі у 2013 р. складає 8,0%, що свідчить про високе навантаження власних земельних ресурсів.

Визначення доцільності використання земельних ресурсів пов’язано з тими фінансовими показниками, які характеризують виробництво і рівень реалізації с сільськогосподарської продукції на кожні 100 га земель підприємства, що ми далі розглянемо.

Таблиця 2.4 Показники ефективності використання земельних угідь

у ФГ «Атлант» Веселинівського району, 2011-2013 рр.

Показники

Роки

2013 р. у % до:

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Одержано на 100 га оброблюваних земель, тис. грн

  • вартості валової продукції сільського господарства (в постійних цінах 2010 р.)

142,8

66,4

157,4

110,2

237,1

  • валового доходу (збитку) від реалізації

-84,6

-42,1

-60,2

-

-

  • прибутку (збитку) від реалізації сільсько­господарської продукції

-39,6

-14,2

36,5

-

-

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Дослідженні показників економічної ефективності земель ФГ «Атлант» свідчить, що найбільше вартості валової продукції на кожні 100 га земель було отримано у 2013 р., а саме 157,4 тис. грн за рахунок суттєвого скорочення земельних ресурсів підприємства.

Відмітимо, що за весь період дослідження на кожні 100 га земель ФГ «Атлант» припадало більше 40,0 тис. грн валового збитку. Крім того у 2011 і 2012 рр. на кожні 100 га було отримано по 39,6 тис. грн і 14,2 тис. грн збитку від реалізації сільськогосподарської продукції. У 2013 р. ФГ «Атлант» вперше за період дослідження отримало прибуток у розмірі 36,5 тис. грн. Таким чином, за окремими показниками економічна ефективність використання земельних ресурсів дещо збільшилася.. Проте, в загальному підсумку використання даного ресурсу на підприємстві є мало ефективним.

Проаналізуємо забезпеченість основними засобами ФГ «Атлант» (табл. 2.5).

Таблиця 2.5 Забезпеченість основними засобами

ФГ «Атлант» Веселинівського району

Показники

Роки

2013 р. у % до:

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Фондозабезпеченість, тис. грн

102,9

68,8

350,1

340,2

509,1

Фондоозброєність, тис. грн

48,9

38,6

32,2

66,0

83,6

Забезпеченість основними засобами у ФГ «Атлант» на кожні 100 га угідь найбільшою була у 2013 р., що пов’язано з найменшим показником земельних ресурсів підприємства. Найбільше вартості основних засобів, що припадало на 1 працівника ФГ «Атлант» зафіксовано також у 2011 р. за рахунок найбільшої вартості основних засобів. Таким чином можемо зазначити, що рівень забезпеченості основними фондами у ФГ «Атлант» скорочується.

У таблиці 2.6 проаналізуємо показники стану та руху основних засобів на підприємстві.

Таблиця 2.6 Показники стану та руху основних засобів

у ФГ «Атлант» Веселинівського району

Коефіцієнти

Роки

2013 р. у % до:

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Зносу

0,41

0,48

0,50

0,09

0,02

Придатності

0,59

0,52

0,50

-0,09

-0,02

Оновлення

-0,28

-

-0,11

0,17

-0,11

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Проаналізовано показники табл. 2.6 свідчать, що на підприємстві придатно для використання половина основних засобів, зношеність складає більше 50,0%, а на оновлення основних засобів кошти не виділяються.

Дослідження основних фондів сільськогосподарських підприємствах дуже важливе для а пошуку шляхів підвищення ефективності виробництва.

Таблиця 2.7 Ефективність використання основних виробничих засобів

в ФГ «Атлант» Веселинівського району

Показники

Роки

2013 р. у % до:

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Отримано на 1 гривню основних засобів, грн:

  • вартості валової продукції сільського господарства (в постійних цінах 2010 р.), тис. грн.

1,39

0,97

0,45

32,4

46,6

  • валового доходу від сільського господарства

-0,82

-0,61

-0,17

-

-

  • прибутку(збитку) від реалізації сільськогосподарської продукції

-0,38

-0,21

0,10

-

-

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Дослідження економічної ефективності використання основних засобів на ФГ «Атлант» свідчить про скорочення вартості валової продукції. Крім того у 2011-2013 рр. на кону гривню основних фондів було отримано валовий збиток. У 2013 р. підприємство отримало по 0,1 грн прибутку від реалізації. Отже, наявні ресурси підприємство у звітному році використовує не ефективно.

Для вирішення завдання підвищення використання основних фондів та отримання бажаних результатів у діяльності ФГ «Атлант» повинні бути розроблені конкретні шляхи, спрямовані на поліпшення використання основних засобів, практичне застосування яких дасть змогу використовувати наявні на підприємствах резерви підвищення їх ефективності, а також визначити основні чинники, що сприятимуть цьому.

Аналіз та оцінка фінансового стану підприємства є необхідним етапом для розробки фінансових планів та прогнозів, у тому числі фінансового оздоровлення підприємств (табл. 2.8).

Таблиця 2.8 Фінансові результати

ФГ «Атлант» Велесинівського району

Показники

Роки

Відхилення (+;-) 2013 р. до:

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Прибуток від реалізації, тис. грн

3219,6

2124,1

1657,6

-1562,0

-466,5

Собівартість реалізованої продук­ції, тис. грн

3031,2

1811,8

890,6

-2140,6

-921,2

Чистий прибуток (збиток), тис. грн.

-68,2

-819,8

28,3

96,5

848,1

Середньорічна сума активів, тис. грн

4339,1

3355,8

2307,6

-2031,5

-1048,2

Середньорічна сума власного капіталу, тис. грн

4222,0

3105,5

2102,1

-2119,9

-1003,5

Коефіцієнт рентабельності (збитковості) продукції

106,2

117,2

186,1

79,9

68,9

Коефіцієнт рентабельності (збитковості) капіталу

-1,6

-24,4

1,2

2,8

25,7

Коефіцієнт рентабельності (збитковості) власного капіталу

-1,6

-26,4

1,3

3,0

27,7

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Аналіз фінансових результатів свідчить, що найбільше прибутку було отримано у 2013 році. Відмітимо у звітному періоді скорочення собівартості реалізації. Крім того у 2011 і 2012 рр. підприємство було збитковим. У 2013 р. ФГ «Атлант» отримало чистий прибуток у розмірі 28,3 тис. грн.

Рентабельності продукції у 2013 р. становила 186,1, що на 79,9 і 68,9 в.п. більше за показники 2011 і 2012 р. Показник використання власних активів і власного капіталу на ФГ «Атлант» у 2012 р. свідчить про неефективне виростання власних фінансових ресурсів, в той час як у 2013 р. дані показники мають невелике але позитивне значення. Тобто, використання власних активів і капіталу у ФГ «Атлант» в звітному періоді дещо покращилося.

Таблиця 2.9 Фінансова незалежність ФГ «Атлант» Веселинівського району

Коефіцієнти

Норматив

Роки

Відхилення (+, -) 2013 р. до

2011

2012

2013

2011 р.

2012 р.

Фінансування

<1,0

0,03

0,18

0,02

-0,01

-0,15

Автономії

>0,5

0,97

0,85

0,98

0,01

0,13

Стійкості (стабільності)

>1,0

30,8

5,7

47,7

16,9

42,0

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності Фг «Атлант»

Аналіз фінансування підприємства показав, що на кінець 2013 р. кількість залучених коштів скоротилася на 0,15 порівняно з попереднім періодом. Власні кошти ТОВ «Оксамит» зростають. Показник стабільності також збільшуються і в 2013 р. становив 47,7, що в 10 разів більше за показник попереднього періоду. Таким чином фінансова стійкість ФГ «Атлант» динаміці покращується.

Таблиця 2.10 Ліквідність ФГ «Атлант» Веселинівського району

Коефіцієнти

Норматив

Роки

Відхилення (+, -)

2013 р. до:

2011

2012

2013

2011

2012

Абсолютної ліквідності

0,2-0,3

0,60

0,01

3,52

2,91

3,51

Швидкої ліквідності

0,7-1,0

10,18

0,52

7,48

-2,70

6,96

Покриття

>1

16,91

1,71

11,24

-5,67

9,52

Джерело: побудовано і розраховано з даними звітності ФГ «Атлант»

Аналіз ліквідності свідчить, що на підприємстві на кінець 2013 р. ліквідні кошти більше норми, тобто підприємств може швидко розрахуватися з власними боргами за рахунок ліквідних активів. Швидко ліквідні активи суттєво перевищують нормативні вимоги, крім того, показник покриття у 2013 році суттєво зріс, що є позитивним для ділового іміджу підприємства.

У підсумку зазначимо, що ФГ «Атлант» Веселинівського району – сільськогосподарське підприємство, яке займається виробництво продукції рослинництва. На підприємстві зменшуються земельні ресурси і вартість основних засобів. Загалом виробничі ресурси використовуються не досить ефективності.

У 2013 р. фінансові результати дещо покращилися порівняно з 2012 р. Підприємство є ліквідним, крім того власні кошти у виробництво зростають, а залучені зменшуються.

Отже, загалом можна сказати, що на кінець звітного періоду ФГ «Атлант» є платоспроможним і фінансово незалежним підприємством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]