Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
е.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
41.34 Кб
Скачать

1. Поняття про емоції і почуття. Значення емоцій в житті людини

Діяльністьлюдини, її поведінка завжди зумовлюють появу певних емоцій і почуттів - позитивне або негативне ставлення до неї. Ставлення до дійсності відображається в мозку і переживається як задоволення або незадоволення, радість, сум,гнів, сором. Такі переживання називають емоціями, почуттями.

Емоції і почуттяздійснюють сигнальну та регулювальну функції, спонукають людину до знань, праці, вчинків або утримують її від негативних вчинків.

 Людські емоції і почуттянайяскравіше виражають духовні запити і прагнення людини, її ставлення до дійсності. К. Д. Ушинський писав, що "ні слова, ні думки, навіть вчинки наші не виражають такпочуттянас самих і наше ставлення до світу, як наші почування".

 Емоції і почуттяорганічно пов'язані між собою, але за своїм змістом і формою переживання вони не тотожні.

 Емоція— це загальна активна форма переживання організмом своєї життєдіяльності.

 Розрізняють прості та складні емоції. Переживання задоволення від їжі, бадьорості, втоми, болю - це прості емоції. Вони властиві і людям, і тваринам. Прості емоції в людському житті перетворилися на складні емоції і почуття. Характерною ознакою складних емоцій є те, що вони - результат усвідомлення об'єкта, що зумовив їх появу, розуміння їхнього життєвого значення, наприклад, переживання задоволення при сприйманні музики, пейзажу.

Почуття- це специфічно людські, узагальнені переживання ставлення до потреб, задоволення або незадоволення яких зумовлює позитивні або негативні емоції - радість, любов, гордість, сум,гнів, сором тощо.

  Емоції і почуттяхарактеризуються: якістю та полярністю, активністю та інтенсивністю.

 У почуттях виявляється ставлення особистості до праці, подій, інших людей, до самої себе. За якістю переживань вирізняють одні емоції і почуттяз-поміж інших, наприклад, радість ігнів, сором, обурення, любов тощо.

 Емоціям і почуттям властива полярність. Вона виявляється в тому, що кожна емоція, кожнепочуттяза різних обставин можуть мати протилежний вияв: "радість - горе", "любов - ненависть", "симпатія - антипатія", "задоволення - незадоволення". Полярні переживання мають яскраво виражений позитивний або негативний відтінок. Умови життя та діяльності викликаютьпочуттярізного рівня активності.

 Розрізняють стенічні емоції і почуття- ті, що посилюютьактивність, спонукають до діяльності, і астенічні - ті, що пригнічують людину, послаблюють їїактивність, демобілізують.

 Залежно від індивідуальних особливостей особистості, її стану і ставлення до ситуації та об'єктів, що зумовлюють переживання, емоції і почуттявиявляються більш або менш інтенсивно, бувають довготривалими або короткочасними.

 Характерною особливістю емоцій і почуттів є те, що вони охоплюють особистістьповністю. Здійснюючи майже блискавичну інтеграцію, тобто об'єднання в єдине ціле всіх функцій організму, емоції іпочуттясигналізують про корисні або шкідливі впливи на організм. Завдяки цьому вони мають універсальне значення для життя організму.

 Охоплюючи всі різновиди переживань людини - від глибоко травмуючих страждань до високих форм радості та соціального відчуттяжиття, емоції можуть стати як позитивним чинником життєдіяльності, посилюючиактивністьорганізму, так і негативним, пригнічуючи всі його функції.

 Відомий фізіолог П. К. Анохін встановив, що емоції, саме довготривалі негативні емоції (страх, переживання болю тощо), відіграють вирішальну роль у розвитку так званих неврогенних захворювань.

 Природа емоцій і почуттів органічно пов'язана з потребами. Потребаяк потрібність у чомусь завжди супроводжується позитивними або негативними переживаннями в різноманітних їх варіаціях. Характер переживань зумовлюється ставленням особистості до потреб і обставин, які сприяють або не сприяють їх задоволенню.

 Потреби людини і тварини відрізняються за своїм змістом, інтенсивністю та способом їх задоволення. Це зумовлює відмінність емоцій людей і тварин, навіть таких, які є спільними для людей та тварин -гнів, страх, радість, сум тощо. Людські емоції докорінно змінилися в процесі історичного розвитку людини, вони набули суто людських рис, своєрідних особливостей. Голод, наприклад, переживається людиною не так, як твариною. Людина залежно від обставин може стримувати свій голод, відмовлятися від їжі.

 У людини як суспільної істоти виникли вищі, духовні потреби, а з ними й вищі почуття- моральні, естетичні, пізнавальні, які не властиві тварині. Тваринні емоції залишилися на рівні інстинктивних форм життєдіяльності.Почуттясорому, вказував Ч. Дарвін, властиве лише людині.

 Емоції та почуттялюдини взаємопов'язані з її діяльністю:діяльністьвикликає різноманітні переживання у зв'язку із ставленням до неї та її результатів, а емоції іпочуттятакож стимулюють людину до діяльності, додають їй снаги, стають внутрішньою спонукою, її мотивами.

 Почуттязбагачують життя людини. Ідеї без почуттів — холодні, "світять, та не гріють", позбавлені життєвості та енергії, не здатні до втілення.

 Переконаність без почуттів неможлива.

Значення емоцій в  житті людини                                           

Емоції  відіграють надзвичайно велике значення в житті. 1) Оціночне значення. Надають  суб’єктивне забарвлення подіям. одна   подія  оцінюється по різному. Програми  футбольної  команди -  радість – розчарування., передача  « за склом» - захоплення – обурення. Емоції  допомагають  оцінювати  не тільки пережиті події, а й майбутні,  завдяки чому можна прогнозувати  поведінку (хвилювання студента перед екзаменом, до якого він не підготувався). 2)  Керівна роль емоцій.

Виконують функції, що  керують поведінкою людини:

а.     Захисна функція  пов’язана з виникненням строку. Він попереджує людину про небезпеку, захищає від неприємних наслідків, іноді від смерті.

б.    Мобілізуюча функція. Сприяють мобілізації додаткових  резервів за рахунок підвищення рівня адреналіну.(рятування додає додаткових сил так само як радість.

в.     Компенсаторна  функція – компенсується відсутність інформації. (Спілкуючись з незнайомою людиною, ми  керуємось емоціями, не знаючи  місцевості емоції.

г.     Сигнальна функція пов’язана із впливом людини на інший  живий об’єкт. Емоції  мають зовнішній вираз за допомогою якого  людина повідомляє про свій  стан. Це допомагає при спілкуванні, допомагає уникнути агресії з боку іншої людини,  повідомляє про потреби (немовлята можуть повідомити про свої відчуттялише за допомогою плачу або міміки).

д.    Дезорганізуюча функція страх може порушити поведінку людини,   що пов’язана з досягненням мети. Сильне хвилювання або страх не дозволяє зосередитись, згадати що і як  треба зробити (страх перед іспитом).