Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кришень В.В. ЕД-13м.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
57.89 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ДВНЗ «Національний гірничий університет»

Інститут економіки

Факультет менеджменту

Кафедра прикладної економіки

Індивідуальне завдання

по дисципліні « Стратегічне управління підприємством»

Виконав:

ст. гр. ЕД- 13м

Кришень В.В.

Перевірив

ас. Літвінов Ю.І.

Дніпропетровськ

2014

Зміст

Введення

І. Загальні відомості про підприємство

ІІ. Дослідження зовнішнього середовища підприємства (на основі PEST – аналізу)

2.1.Нормативно – правова база ТОВ «Буштрук»

2.2.Характеристика та аналіз споживачів макаронних виробів «Київ Мікс»

2.3. Аналіз конкурентів ТОВ «Буштрук»

2.4. Характеристика науково-технічного прогресу ТОВ «Буштрук»

2.5. Характеристика економічних партнерів

ІІІ. Визначення характеристик складових внутрішнього середовища підприємства

3.1Дослідження організаційної структури ТОВ «Буштрук»

3.2Характеристика технологічних особливостей виробництва макаронних виробів

3.3.Обґрунтування стратегічних напрямків ТОВ «Буштрук»

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Введення

Кожен представник сучасного суспільства може дати визначення терміну «стратегія». Хтось підійде до цього як менеджер, хтось з боку знання військової справи, а хтось як «гравець» - розглядаючи можливі варіанти. Стратегія буде названа планом, який створений заздалегідь.

Для придбання навичок стратегічного мислення, що було одним із завдань даної роботи, я обрав ТОВ «Буштрук», яке займається підприємницькою діяльністю з виготовлення макаронних виробів. А також розглянути мікросередовище: постачальників, споживачів і конкурентів.

Для виконання завдань, поставлених у цій роботі необхідно провести PEST-аналіз, що дозволяє виявити політичні, економічні, соціальні та технологічні аспекти зовнішнього середовища, що впливають на підприємство. А також розглянути мікросередовище: постачальників, споживачів і конкурентів.

Також необхідно провести аналіз внутрішнього середовища підприємства та його конкурентоспроможності, провести SWOT-аналіз, що дозволяє розглянути сильні і слабкі сторони підприємства, і розглянути можливості та загрози з боку ринку.

Метою даної індивідуальної роботи є закріплення теоретичних знань з дисципліни «Стратегічне управління підприємством», і набуття навичок самостійного вирішення практичних завдань у галузі стратегічного управління організацією.

Завданнями даної роботи виступають:

- придбання практичних навичок розробки стратегічних рішень на прикладі конкретних господарських ситуацій;

- ознайомлення з методами та моделями розробки стратегічних управлінських рішень;

- оволодіння методикою аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства.

І. Загальні відомості про підприємство

Об’єктом дослідження є підприємство сільськогосподарської промисловості ТОВ „Буштрук” з виробництва макаронних виробів, яке було створене у 1994 році, і яке є самостійною господарською економічною організацією.

Підприємство діє згідно із законодавчими актами України та статуту. Основним видом діяльності ТОВ „Буштрук” є: виробництво та реалызацыя макаронних виробів «КиївМікс».

Предметом діяльності ТОВ «Буштрук» є:

• переробка сільськогосподарської продукції;

• виробництво макароних виробів;

• торговельна діяльність, гуртова, роздрібна (в тому числі виїздна);

• торгівля через мережу фірмових магазинів, кіосків, лотків;

• реалізація продукції ТОВ населенню, працівникам підприємства, суб’єктам господарської діяльності, державним структурам шляхом гуртової та роздрібної торгівлі;

• збір та переробка вторинної сировини і відходів виробництва.

Метою і предметом діяльності підприємства є отримання прибутку на приватній основі.

Основною стратегією розвитку підприємства є задоволення потреб споживачів у високоякісних макаронних виробах. З цією метою на підприємстві постійно проводиться робота по вдосконаленню техніки і технології, розширенню асортименту продукції, що випускається.

У 2011році була проведена повна реконструкція та модернізація обладнання, встановлена і введена в експлуатацію сучасна технологічна італійська лінія. При виробництві короткорізаних макаронних виробів застосовується тільки вакуумна технологія замісу та високотемпературні режими сушіння[4].

Підприємство постійно розвивається. На сьогодні відбувся запуск млина, що дав можливість виготовляти власне високоякісне борошно для виробництва виробів. Також можна сказати, що обсяги виробництва у ТОВ «Буштрук» порівняно великі навідміну від інших підприємств. Обсяги виробництва у 2012 році склав 854 000 тис.грн, а чистий прибуток склав 128 000 тис.грн.

Для виробництва макаронних виробів використовується сировина: борошно вищого гатунку з м'якої пшениці для макаронних виробів. Кожна партія сировини повинна супроводжуватись посвідченням про якість з наведеними у ньому відомостей про відповідність медико-біологічним нормам безпеки і вимогам нормативної документації. Основні вимоги до якості макаронних виробів регламентуються ДСТУ 875-92[2].