Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСП / лр_ФДСП.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
97.33 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до виконання практичних (лабораторних) занять лабораторнезаняття № 1

Тема заняття:

Особливості фінансування підприємств різних форм організації бізнесу

Мета заняття:

Закріпити теоретичні знання і сформувати практичні навички з руху грошових потоків за видами діяльності

Обладнання:

  1. Методичні рекомендації.

  2. Контрольні завдання.

  3. Мікрокалькулятори.

  4. Звіт про рух грошових коштів

План

  1. Особливості фінансової діяльності приватних підприємств

  2. Особливості фінансової діяльності акціонерних товариств

  3. Галузеві аспекти фінансової діяльності суб’єктів господарювання.

Методичні рекомендації

У нормативних актах та безпосередньо в контексті фінансово-господарській діяльності підприємств, їх фінансовій звітності оперують такими поняттями як "фінансова діяльність", "інвестиційна діяльність" та "операційна діяльність" суб'єктів господарювання.

Операційна — основна діяльність підприємства, пов'язана з виробництвом та реалізацією продукції(товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечує основну частку його доходу, а також інші види діяльності, які не підпадають під категорію інвестиційної чи фінансової діяльності. До типових прикладів руху коштів у рамках операційної діяльності належать такі: грошові надходження від продажу товарів, робіт, послуг; надходження коштів за надання права користування активами (оренда, ліцензії тощо); грошові виплати постачальникам за товари і послуги; грошові виплати з оплати праці; сплата податків.

Інвестиційна діяльність — це придбання та реалізація тих необоротних актиній а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів грошових коштів.

До типових прикладів руху коштів у результаті інвестиційної діяльності можна віднести такі: придбання фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів; надходження коштів від продажу необоротних активів; отримання відсотків, дивідендів; дезінвестиції (повернення тобто вивільнення заморожених у конкретних майнових об'єктах коштів).

Фінансова діяльність діяльність, яка веде до змін розміру і складу власного та позичкового капіталу підприємства (який не є результатом операційної діяльності).

До типових прикладів руху коштів у результаті фінансової діяльності слід віднести: надходження власного капіталу; випуск акцій власної емісії; отримання позичок; погашення позичок; сплата дивідендів.

Згідно Господарського кодексу України за правом власності можуть діяти суб'єкти господарювання, що належать до державної та комунальної, колективної та приватної форм власності.

Існує тісний зв'язок між організаційною формою підприємництва та структурою капіталу, можливостями його фінансування та вартістю мобілізації фінансових ресурсів тощо. Основні чинники, які слід проаналізувати, приймаючи рішення щодо вибору форми організації бізнесу: рівень відповідальності власника та їх кількість; можливості участі в управління справами суб'єкта господарювання та контролю за ним; умови передачі права власності та правонаступництво; умови оподаткування суб'єктів господарювання різних форм організації бізнесу; накладні витрати, зумовлені окремими формами організації бізнесу; законодавчі вимоги щодо відповідальності виду діяльності певним формам організації бізнесу.

Соседние файлы в папке ФДСП