Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

СЕТИ 1

.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
49.53 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1

Виконав ст.гр. ІТ 08-1

Коженко О.В.

Функціональне призначення основних видів мережевого обладнення

Мета роботи: ознайомитися з основними видами мережевого обладнання для локальних мереж, вивчити характеристики та області іх застосування.

Завдання на роботу: 1 Ознайомитися з теоретичним матеріалом. 2 Вивчити можливості мережевого обладнання. 3 Порівняти функції і можливості мостів, концентраторів, комутаторів і маршрутизаторів. 4 Для кожного з пристроїв виділити спосіб обробки переданої інформації. 5 Співвіднести мережеве обладнання моделі OSI та визначити можливості з контролю переданої інформації. 6 Оформити звіт та підготуватися до захисту роботи.

Теоретичні відомості :

Фрагмент обчислювальної мережі (рис. 1.1) включає основні типи мережевого устаткування, яке застосовується сьогодні для створення локальних мереж і з'єднання їх через глобальні мережі один з одним. Для побудови локальних мереж між комп'ютерами використовуються різні види кабельних систем, мережеві адаптери, концентратори-повторювачі, мости, комутатори і маршрутизатори. Для підключення локальних мереж до глобальних мереж використовуються спеціальні виходи (WAN-порти) мостів і маршрутизаторів, а також апаратура передачі даних по довгих лініях - модеми (при роботі по аналогових лініях).

Функції, можливості та способи обробки інформації мостів, концентраторів, комутаторів та маршрутизаторів.:

Мост (bridge), а також його швидкодіючий функціональний аналог - комутатор (switching hub), ділить загальну середу передачі даних на логічні сегменти. Логічний сегмент утворюється шляхом об'єднання кількох фізичних сегментів (відрізків кабелю) за допомогою одного або декількох концентраторів. Кожний логічний сегмент підключається до окремого порту моста / комутатора. При надходженні кадру на який-небудь з портів міст / комутатор повторює цей кадр, але не на всіх портах, як це робить концентратор, а тільки на тому порту, до якого підключений сегмент, що містить комп'ютер-адресат.

Комутатор (switching hub) – анолог моста з тією різницею що мост в кожен момент часу може здійснювати передачу кадрів тільки між однією парою портів, а комутатор одночасно підтримує потоки даних між усіма своїми портами. Мост передає кадри послідовно, а комутатор паралельно.

Комутатор зберігає в пам'яті таблицю комутації (зберігається в асоціативної пам'яті), в якій вказується відповідність MAC-адреси вузла порту комутатора. При включенні комутатора ця таблиця порожня, і він працює в режимі навчання. У цьому режимі надходять на якийсь порт дані передаються на всі інші порти комутатора. При цьому комутатор аналізує кадри (фрейми) і, визначивши MAC-адреса хоста-відправника, заносить його в таблицю. Згодом, якщо на один з портів комутатора надійде кадр, призначений для хоста, MAC-адреса якого вже є в таблиці, то цей кадр буде переданий тільки через порт, зазначений у таблиці. Якщо MAC-адреса хоста-одержувача не асоційований з яким-небудь портом комутатора, то кадр буде відправлений на всі порти. З часом комутатор будує повну таблицю для всіх своїх портів, і в результаті трафік локалізується.

Концентратор (concentrator) – Це пристрій який реалізує не тільки функцію повторення сигналів, але й концентрує в одному центральному пристрої функції об’єднання комп’ютерів у мережу. Концентратори відтворюють з окремих фізичних частин кабелю спільну середу передачі даних – логічний сегмент (домен колізій).

Хаб працює за наступним принципом: копіює всі отримані пакети в усі порти. При цьому може виникнути проблема, при якій з двох і більше портів приходять пакети в один і той же час. Інша проблема - безпека - всі пакети доходять до всіх комп'ютерів мережі, тому існує можливість несанкціонованого доступу до інформації. І, нарешті, ще однією проблемою є те, що копіювання пакетів підвищує навантаження на мережу, причому досить суттєво - весь трафік сегмента мережі надходить до кожного з комп'ютерів і тим самим завантажує мережу.

Маршрутизатор (router) – пристрій, який на підставі топологічної інформації обирає один з можливих мережевих маршрутів передачі пакету.

Зазвичай маршрутизатор використовує адресу одержувача, вказану в пакетах даних, і визначає по таблиці маршрутизації шлях, яким слід передати дані. Якщо в таблиці маршрутизації для адреси немає описаного маршруту, пакет відкидається.

Модель OSI:

Абстрактна мережева модель для комунікацій і розробки мережних протоколів. Пропонує погляд на комп'ютерну мережу з точки зору вимірів. Кожен вимір обслуговує свою частину процесу взаємодії. Завдяки такій структурі спільна робота мережного обладнання та програмного забезпечення стає набагато простіше і прозоріше.

Маршрутизатори працюють на мережевому рівні моделі OSI. Для маршрутизаторів мережа – це набір мережевих адрес пристроїв та множина мережевих шляхів.

На канальному рівні працюють комутатори та мости.

Концентратори та повторитилі працюють на фізичному рівні.

Висновок: ознайомився з основними видами мережевого обладнання для локальних мереж, вивчив характеристики та області іх застосування.

Соседние файлы в предмете Компьютерные сети