Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pereroblena_naukova_robota.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Міністерство Охорони Здоров’я України

Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького

Кафедра: гігієни та профілактичної токсикології

Зав. кафедри: проф. Кузьмінов Б. П.

Куратор: доц. Пластунов Б. А.

Науково – практична робота

на тему:

« Гігієнічна оцінка організації харчування у дитячих дошкільних закладах Любешівського району Волинської області »

Підготувала:

Лікар – інтерн із загальної гігієни

Савенюк К. В.

Львів 2014 рік

Зміст:

  1. Актуальність теми

  2. Мета роботи

  3. Огляд літератури

  4. Об’єкт та методи дослідження

  5. Загальна характеристика дитячих дошкільних закладів Любешівського району

  6. Результати досліджень

  7. Висновки

  8. Пропозиції

  9. Список використаної літератури

Актуальність теми

У сучасних соціально-економічних реаліях життя в Україні, коли змінюються умови виховання та навчання дітей і виникають його нові форми й програми, дослідження з вивчення харчового статусу дитячого населення України з метою його корекції є вкрай актуальним. Лише правильно побудоване і достатнє харчування у дитинстві є одним з найголовніших факторів, що формують здоров’я, оптимальну життєдіяльність і працездатність людини упродовж всього життя. Організація харчування дітей в навчальних закладах – це чітко регламентований процес, що регулюється чинними законодавчими документами. Аналіз динаміки фактичного харчування дитячого населення України за два останніх десятиріччя свідчить про закономірне погіршення структури продуктового набору, розбалансованість харчових раціонах дітей за вмістом білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Це негативно вплинуло на здоров’я дітей, про що свідчить призупинення процесів акселерації і початок „децелірації” фізичного розвитку у дітей в республіках пострадянського простору і в Україні та наявність процесів астенізації серед міських дітей дошкільного та шкільного віку. Питання правильної організації харчування дітей стоїть досить гостро. Оскільки, більшість дітей не дотримуються правил раціонального харчування, можливий розвиток низки функціональних зрушень, а згодом і патологічних станів. На сьогоднішній день рівень здоров’я дитячого населення є на досить низькому рівні і можна тільки підозрювати, які негативні наслідки будуть у випадку недотримань правил нутріціології та гігієнічних вимог щодо організації харчування і розпорядку дня.

Контролем правильності організації харчування у дітей займаються спільно Міністерство освіти та науки України та Міністерство Охорони Здоров’я України. Також велике значення має контроль стану організації харчування з сторони санітарної служби. Оскільки саме лікарі з гігієни займаються профілактичним напрямком медицини, а попередження виникнення захворювань у дітей сприяє покращенню рівня здоров’я серед населення.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються у дошкільних навчальних закладах.

При організації харчування необхідно додержуватися принципів наступності, єдності вимог в дошкільному навчальному закладі і в родині. Питання раціонального харчування дітей слід включати у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, висвітлювати у інформаційних куточках.

Мета роботи: оцінити рівень організації харчування дітей дошкільного віку у дитячих дошкільних установах Любешівського району Волинської області.

Для виконання мети потрібно:

  • Вивчити демографічні дані та характеристику дитячих дошкільних установ ( далі ДДУ)

  • Аналіз актів перевірки дотримання санітарного законодавства ДДУ

  • Аналіз двотижневих меню - розкладок

  • Аналіз даних лабораторних досліджень

Огляд літератури:

Організація харчування дитячого населення є важливою складовою в процесі розвитку, формуванням здоров’я дітей та населення в цілому. Тому, досить багато науковців присвячують свої праці та дослідження саме організації харчування дитячого населення.

Дослідження показали, що важливою складовою в процесі правильної організації харчування є вивчення особливостей дитячого організму, фізіологічних потреб дітей різного віку та залежність нормального розвитку дитини від режиму та складових харчування. Основні поняття та принципи викладені в Закон України « Про освіту»[6] та Закон України «Про охорону дитинства»[7]. Поряд із вивченням особливостей дитячого організму потрібно враховувати фізичний розвиток дитини та навантаження протягом дня. Доказано, що для повноцінного розвитку організму потрібно щоб добові енерговитрати компенсувались в повному обсязі. Так, у Постанові Кабінету Міністрів України № 1591 « Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»[16] та у Постанові № 856 « Про організацію харчування окремих категорій учнів в загальноосвітніх навчальних закладах»[17] визначено групи харчування дітей відповідно до енерговитрат та перелік основних продуктів, що повинні бути в раціоні.

Також важливими нормативними документами є Наказ № 298 « Про затвердження інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»[11] та Наказ від 01.06.2005 № 242/329 « Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»[12] затверджені спільно Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством освіти і науки України.

Останнім часом у дошкільних, позашкільних навчальних закладах почастішали випадки використання в харчуванні дітей сухих сніданків, фасованих макаронних виробів ("Мівіна" тощо), супів швидкого приготування, чіпсів, сухариків, "повітряного рису", смажених горіхів, бульйонних кубиків, кетчупів, газованих напоїв, - продуктів, що не містять у своєму складі необхідних для організму дитини корисних речовин. Ці продукти не є життєво необхідними для дітей і не компенсують фізіологічні потреби організму.

Сьогодні у структурі захворюваності дітей патологія органів травлення знаходиться на другому місті, за останні двадцять років показник поширеності цієї патології збільшився майже удвічі. Спостерігається значне зростання кількості дітей із залізодефіцитною анемією, чому, головним чином, сприяє дефіцит у раціоні продуктів, що містять білок та вітаміни, особливо вітамін С.

Систематичне вживання дітьми натщесерце продуктів, до складу яких включено складові, що не відносяться до натуральних продуктів харчування, через вміст штучних фарбників, консервантів, ароматизаторів, підсолоджувачів, газу викликатиме подразнення слизової оболонки шлунку і сприятиме розвитку гастритів, виразкової хвороби, закрепів.

Саме тому, спільно МОН та МОЗ України розробили Наказ № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»[13].

Санітарна служба в свою чергу розробила уніфікований акт перевірки дотримання санітарного законодавства у дитячих дошкільних закладах, в якому звертається увага на усі основні засади правильної організації режиму дня, режиму харчування, оформлення приміщень тощо.

Дослідження в сфері дитячого харчування продовжуються і вимагають пильної уваги зі сторони сімейних лікарів та лікарів загальної гігієни. На жаль, періодичні медичні огляди не дають повноцінної характеристики розвитку дітей, дуже мало уваги приділяється питанню гармонійності розвитку і відповідно розробленню заходів, щодо покращення ситуації з харчуванням дітей.

Об’єктом науково – практичної роботи виступає організація харчування у ДДУ Любешівського району Волинської області.

Методи науково – практичної роботи:

  • Використання загальнонаукового методу для вивчення характеристики Любешівського району Волинської області.

  • Збір та аналіз даних по ДДУ Любешівського району

  • Аналіз документації:

  • Актів перевірки дотримання вимог санітарного законодавства

  • Двотижневі меню - розкладки

  • Використання статистичних даних для оцінки стану здоров’я дітей Любешівського району Волинської області.

Загальна характеристика дитячих дошкільних закладів Любешівського району

У Любешівському районі на обліку перебуває 24 дитячих дошкільних установ. Оцінка організації харчування проводилась по 3 ДДУ.

Любешівський ДДУ № 1- розміщений у пристосованому приміщенні і розрахований на 38 місць. У типових приміщеннях розміщені Любешівський ДДУ №3 ( 110 місць) та Прохідський ДДУ «Зірка» ( 24 місця).

ДДУ «Зірка» розташовано в населеному пункті, з радіусом обслуговування 300 – 400 м.

Площа територій садків в основному становить 35 м2/ людину. Будівлі ДДУ розташовані на відстані 30 м від червоної лінії земельної ділянки. По периметру ділянок передбачені захисні зелені смуги, шириною 1,3 – 1,7 м. Площа озеленення становить 55 – 60% , відстань від дерев до будівлі 11 – 13 м, кущів – 4 - 5 м. Території облаштовані та огороджені, включають такі зони:

  • Господарська зона: наявні окремі входи, розташовані поблизу їдальні. Сміттєзбірники встановлено на відстані 30 - 50 м від будівель ДДУ, огороджені, закриваються кришками.

  • Фізкультурно – спортивна зона: обладнана згідно вимог, має тверде покриття, розташовано по довжині земельних ділянок. Наявні пісочниці, гойдалки. Майданчик для гри з м’ячем знаходиться на відстані 10 м від самих будівель ДДУ.

  • Навчальна зона : включає навчально – ігрові кімнати, спальні кімнати та санвузли. Обладнення туалетних кімнат групових осередків відповідає вимогам. Виконується принцип групової ізоляції дітей.

В повному обсязі забезпечені постільною білизною, навчальними підручниками та іншим інвентарем. Оздоблювальні матеріали використано за функціональним призначенням. В садочках виділяють 2 різновікові групи дітей.

Водопостачання – централізоване. Каналізація – вигрібна яма. Система опалення – від котельні. Системи вентиляції централізовані і функціонують. Повітряно – тепловий режим дотримується. Освітлення – відповідає гігієнічним нормам, штучне освітлення – 12 – 14 люмінесцентних світильників по 2 лампи, рівень штучного освітлення становить 300 – 400 лк., коефіцієнт природного освітлення становить 1,5 – 1,6%. Забезпечення меблями – в повному обсязі, промарковані. Працівники спецодягом забезпечені в достатній кількості. Кабінет комп’ютерної техніки відповідає вимогам, наявні 10 комп’ютерів, санітарний паспорт наявний.

Харчування дітей організовано у їдальнях, розрахованих на 20 дітей. В інформаційних кутках розміщені меню на день із зазначенням виходу страв. Примірні двотижневі меню складені та погоджені. Кухні забезпечені гарячою та холодною водою в достатній кількості. Кухонного та столового посуду в достатній кількості. Поточність технологічного процесу на харчоблоці дотримується.

Технологічне обладнання ДДУ – електроплити на 4 камфори. Технологічні процеси під час приготування страв дотримуються. Із холодильного обладнання – наявні побутові холодильники.

Температурний режим та поверхневе сусідство під час зберігання продукції дотримуються. Добові порції зберігаються. Бракеражні журнали сирої та готової продукції ведуться. На всю продукцію, що потрапляє в садки перевіряються супровідні документи, що засвідчують їх безпеку та якість. Кухонний інвентар – промаркований, миючих та дезінфікуючих засобів вдосталь. Миття посуду проводиться вручну з дотриманням правил його миття.

Прибиральний інвентар зберігається в окремому приміщенні, впорядковано. Дезінфекційні засоби мають свідоцтво про державну реєстрацію та методичні вказівки із застосування, умови їх зберігання дотримуються.

Наповнюваність груп, режим роботи закладу відповідає вимогам. Організація та режим прогулянок на свіжому повітрі виконується, проте у Любешівському ДДУ №3 не проводять прогулянок перед тихою годиною. Умови та режим навчання дітей відповідає вимогам. Визначення функціональної здатності дітей до навчання в школі здійснюється. Медико – педагогічний контроль за організацією та проведенням фізичного виховання здійснюється регулярно та відповідає вимогам. Медичні огляди пройдено всіма працівниками, гігієнічне навчання проведено. Медичним обладнанням та медикаментами забезпечені в недостатній кількості.

У закладах наявна вся необхідна документація, впорядкована, заповнюється регулярно. Огляд дітей на педикульоз здійснюється періодично. Лабораторно – інструментальні дослідження об’єктів середовища проводяться регулярно і відповідно до вимог санітарного законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]