Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Ендометріоз

.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
68.1 Кб
Скачать

Тесты

Тема№11: Ендометріоз. Методи діагностики, лікування та профілактики ендометріозу. Неправильні положення, травматичні пошкодження статевих органів та аномалії розвитку жіночих статевих органів

1.Хвора 48-ми років висуває скарги на контактні кровотечі. При огляді в дзеркалах виявлено гіпертрофію шийки матки. Остання щільна, синюшного кольору, одиничні темні вкраплення. При бімануальному огляді: склепіння вкорочені, тіло матки малорухом, бугристе.

Який вірогідний діагноз?

А. Рак шийки матки

В. Лейоміома тіла матки

С. Ендометріоз

D. Шийкова вагітність

Е. Папіломатоз шийки матки

2.Хвора госпіталізована зі скаргами на періодичні болі внизу живота, які посилюються під час менструацій, слабкість, нездужання, нервозність, мажучі темні кров'яні виділеня з піхви напередодні та після менструації. При бімануальному дослідженні: тіло матки збільшене, додатки не визначаються, у задньому склепінні - бугриста поверхня. При лапароскопії: "синюшні вічка" на яєчниках, очеревині матково-прямокишкового поглиблення та параректальній клітковині. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Поширена форма ендометріозу

В. Полікистоз яєчників

С. Хронічний сальпінгіт

D. Туберкульоз статевих органів

Е. Кистома яєчників

3.У жінки 28-ми років в період менструації виникає біль в низу живота, розпираючого характеру; шоколадні виділення з піхви. В анамнезі - хронічний аднексіт. При бімануальному огляді: зліва від матки визначається пухлиноподібне утворення розмірами 7х7 см нерівномірної консистенції, болюче при зміщенні, обмежено рухоме.

Який найбільш вірогідний діагноз?

А. Фолікулярна кіста лівого яєчника

В. Ендометріоїдна кіста лівого яєчника

С. Фіброматозний вузол

D. Загострення хронічного сальпінгоофорита

E. Пухлина сигмовидної кишки

4.Жінка 36 років звернулась до жіночої консультації із скаргами на рясні болючі менструації, "мажучі", шоколадного кольору виділення із піхви до та після менструації. В анамнезі 4 аборта. Гінекологічний статус: зовнішні статеві органи сформовані правильно, шийка матки та піхва не змінені, матка в ретрофлексії, розмірами 9 Х 7 х 8 см, обмежено рухома. Додатки не змінені, склепіння піхви вільні.

Який діагноз ?

А. Дісфункціональна кровотеча

B. лейоміома тіла матки

C. Рак ендометрію

D. Ендометріоз тіла матки

E. Хроничний ендометрит

5.Жінка 62 роки, скаржиться на утруднення при сечовипусканні та дефекації, випячування зі статевої щілини пухлини, що заважає при ходьбі. Гінекологічний статус: із статевої щілини виходить пухлина, на нижньому полюсі якої видно отвір. Стінки пухлини подібні на матово-блискучу суху шкіру, видно декілька виразок. У пухлині промацується частина матки, яка повністю виходить зі статевої щілини.

Діагноз ?

A. Випадіння задньої стінки піхви.

B. Опущення передньої стінки піхви.

C. Неповне випадіння матки з виразками шийки матки.

D. Випадіння шийки матки з пролежнем

E. Повне випадіння матки з декубітальною виразкою

6.У жінки 42 років на протязі останніх 10 років менструації протікали по типу гіперполіменореї та прогресуючої альгодісменореї. Гінекологічне дослідження: шийка не змінена, виділення помірні «шоколадного» кольору, матка трохи збільшена, болюча, додатки не пальпуються, склепіння глибокі, безболісні. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Рак матки

B.Ендометріоз матки

C.Субсерозна фіброміома матки

D.Ендоміометрит

E.Ендометріоз додатків

7.Хвора скаржиться на біль внизу живота, який посилюється під час місячних і статевих контактів, та іррадіює в піхву. З анамнезу: 2 роки тому була підозра на ендометріоз.Під час піхвового дослідження - ззаду від матки виявляються щільні, вузлуваті, болючі утворення.

Який найбільш вірогідний діагноз?

A.Ретроцервікальний ендометріоз

B. Аденоміоз

C.Периметрит

D.Хронічне запалення придатків матки

E.Параметрит

8. Хвора 32-х років скаржиться на тягнучий біль внизу живота, особливо перед і під час місячних, мажучі коричневі виділення перед менструацією. При бімануальному обстеженні матка збільшена в розмірі, , болюча при зміщенні, щільної консистенції. Додатки з обох боків без змін.

Який найбільш ймовірний діагноз ?

A.Метроендометрит

B.Лейоміома тіла матки.

C.Внутрішній ендометріоз

D.Рак матки.

E.Позаматкова вагітність

9.Хвора 53 років. Скарги на ниючий біль унизу живота, слабість. Страждає порушенням менструальної функції. В анамнезі – пологів 5, абортів - 7, один-кесарів розтин. При гінекологічному обстеженні виявлено: шийка матки чиста, матка збільшена, болюча, малорухома, бугриста, з нерівною поверхнею, щільної консистенції.

Який попередній діагноз?

A.Рак яєчників

B.Лейоміома тіла матки

C.Тубооваріальна пухлина

D.Блукаюча нирка

E.Ендометріоз

10. Пацієнтка 30-ти років скаржиться на відсутність вагітності в останні 3 роки, як вийшла заміж. Підвищенного харчування. По средній лінії черева, на внутрішній поверхні стегон та біля сосків, відмічається ріст волоссся. Менструації з 16 років, рідкі та скудні. УЗД: матка нормальніх розмірів, яєчники 6х7х6 см, з великою кількістю кістозних включень. Під час операції виявлени та удалени в яєчниках ендометриоїдні кісти.

Який найбільш імовірний діагноз?

A.Ендометріоз яєчников

B.Кістома яєчников

C.Хронічний оофорит

D.Порушення менструального циклу

E.Двухсторонні пухлини яєчників

11. Хвора 16-ти років скаржиться на болючі менструації, які супроводжуються головними болями, нудотою, часом запамороченнями. Біль з’являється за декілька годин до менструацій та триває 2–3 дні. Відмічає покращення при прийомі аспірину, ібупрофену. При огляді – хвора астенічної тілобудови. Вторинні статеві органи розвинуті слабо, virgo. Per rectum: матка дуже маленька, неболюча, рухома, в anteflexio. Додатки не пальпуються. Який попередній діагноз?

A.Первинна альгодисменорея.

B.Вторинна альгодисменорея.

C.Аномалія розвитку матки.

D.Аномалія положення матки.

E.Ендометріоз.

12.Хвора 17 років звернулася зі скаргами на відсутність менструацій. При огляді встановлено: зовнішні статеві органи розвинуті правильно, гіпопластичні, піхва закінчується сліпо. Зовнішний отвір уретри без патології. При ректальному огляді: тіло матки не визначається, пальпуються збільшені в розмірах яєчники 5x5 см, щільні, безболісні. Про яку патологію йдеться?

А. Атрезія піхви

В. Пухлина матки

С. Аномалії розвитку матки

D. Синехії піхви

Е. Ендометріоз

13. Хвора 50 років звернулася зі скаргами на неутримання сечі, опущення стінок піхви при кашлі. В анамнезі - пологи, що закінчились накладанням акушерських щипців. При огляді виявлена слабкість м'язів промежини, при фізичному навантаженні шеика матки опускається до рівня входа до піхви. Шийка матки деформована, виражене опущення передньої та задньої стінок піхви. Який попередній діагноз?

А. Аномалії розвитку матки матки

В. Ректоцеле

С. Цистоцеле

D. Травматичне пошкодження матки

Е. Опущення матки, ректоцеле, цистоцеле

14. Хвора 64 років, поступила зі скаргами на часте сечовипускання, ноючий біль внизу живота. В анамнезі – 4 пологів, 2 аборти. Двое родов закінчились накладанням акушерських щипців після епізіотомії. При піхвовому дослідженні повністю видна шийка матки. Який попередній діагноз?

А. Повне випадіння матки

В. Неповне випадіння матки

С. Часткове випадіння матки

D. Опущення матки

Е. Ректоцеле, цистоцеле

15. Хвора 70 років поступила с жалобами на повне випадіння матки, постояний ниючий біль внизу живота. При напруженні із статевих органів з'являється пухлиноподібне утворення, блідно-рожевого кольору, еластичної консистенції. Шийка та тіло матки розташовані нижче промежини.

Який попередній діагноз?

А. Неповне выпадіння матки

В. Опущення матки

С. Опущення стінок піхви

D. Повне выпадіння матки

Е. Часткове выпадіння матки

16.Хвора 39 років поступила зі скаргами на великі, болючі, довготривалі менструації. В анамнезі: пологів - 2, абортів – 5, ДЕК з приводу ерозії шийки матки, в посляопераційному періоді розвинулось запалення додатків матки. При піхвовому дослідженні: шийка циліндричної форми, є сліди ексцизії, виділення мажучі темно-коричневого кольору. Тіло матки збільшене до 7-8 тижнів вагітності, щильне, безболісне з бугристою зовнішньою поверхнею. Діагноз?

А. Вагітність 7-8 тижнів

В. Загроза переривання вагітності

С. Запальний процес внутрішніх статевих органів

D. Порушення оваріально-менструального циклу

Е. Зовнішньо-внутрішній ендометріоз

17. Хвора 34 років скаржиться на великі, дуже хворобливі менструації. Перед очикуваними місячними видни мажучі кров’янисті виділення, які тривають після закінчення місячних ще 4 дні. Пологів -1, абортів - 6, останній ускладнився метроендометритом. Лікувалася в стаціонарі, получала протизапальну терапію. Після останнього аборту – не вагітніла, не предохранялась. PV: Тіло матки щильне, безболісне. На передній поверхні та дні матки виявляються меленьки вузолки в діаметрі до 1,5 см. Додатки не збільшені, склепіння глибокі. Який діагноз?

А. Рак тіла матки

В. Ендометріоз шийки матки

С. Метроендометрит

D. Сальпінгоофорит

Е. Внутрішній генітальний ендометріоз

18. Жінка 37 років звернулась до жіночої консультації із скаргами на рясні болючі місячні, "мажучі", кров'янисті виділення із піхви до та після місячних. В анамнезі - 3 пологів, 7 абортів. При піхвовому дослідженні зовнішні статеві органи, шийка матки та піхва не змінені, матка у ретрофлексії, розмірами 10х8х7 см, матка щільна, обмежено рухома. Додатки не змінені, склепіння піхви вільні. Який діагноз найбільш імовірний?

А.Лейоміома тіла матки

В. Рак ендометрію

С. Дісфункціональна кровотеча

D. Внутрішній ендометріоз

Е. Хроничний ендометрит

19. Жінка 42 років звернулася в жіночу консультацію зі скаргами на біль внизу живота, безпліддя останні 4 роки, темні мажучі виділення із статевих шляхів перед місячними. При дослідженні в дзеркалах шийка матки циліндричної форми, в ділянці зовнішнього зіва знаходяться дрібно-кистозні утворення у вигляді вічків синюшного кольору, з яких при доторканні виділяються темні кров'яні виділення. Який найбільш правильний метод лікування захворювання?

А. Гемостатична терапія

В. Естроген-гестагенні препарати

С. Крио деструкція шийки матки

D. Діатермодеструкція шийки матки

Е. Андрогени, кортикостероїди

20. Хвора 40 років, знаходиться в гінекологічному відділенні зі скаргами на почуття важкості та періодичний біль внизу черева. В анамнезі 3 родів, 7 абортів, страждає порушенням менструальної функції. В стаціонарі поставлен діагноз «двобічни кісти яєчників», жінка обстежена, прооперована. Під час операції виявлені збільшені яєчники з обох сторін з «шоколадним» вмістом.Про яке захворювання йдеться?

А. Ендометріоз яєчників

В. Доброякісні пухлини яєчників

С. Аднекстумор з обох боків

D. Рак яєчників

Е. Полікістоз яєчників

21. У жінкі 41 року на протязі останніх 9 років менструації протікали по типу гіперполіменореї та прогресуючої альгодісменореї. Піхвове дослідження: шийка матки чиста, виділення помірні, «шоколадного» кольору, матка трохи збільшена, бугриста, трохи болюча, додатки не пальпуються, склепіння глибокі, безболісні. Який найбільш імовірний діагноз?

А. Ендоцервікоз

В. Рак матки.

С. Субмукозна фіброміома матки

D Ендоміометрит

Е. Ендометріоз матки

22. Хвора Н.,27 років, поступила до гінекологічного відділення зі скаргами на біль внизу живота, який посилюється під час місячних, статевих контактів,біль віддає в піхву. З анамнезу - 2роки тому була підозра на ендометріоз. Під час піхвового дослідження - позаду від матки виявляються щільні, вузлуваті, болючі утворення. Діагноз?

А. Аденоміоз

В Параметрит

С. Ретроцервікальний ендометріоз

D. Хронічне запалення придатків матки

Е. Ендометріоз шийки матки.

23. Хвора 26 років, звернулась до лікаря жіночої консультації зі скаргами на тривалі болісні менструації, з тривалими передменструальними виділеннями, непліддя 5років. При огляді у дзеркалах на шийки матки включення по типу "глазків". Ваш діагноз?

А. Порушення оваріально-менструального циклу

В. Ерозія шийки матки

С. Ендометріоз шейки матки

D. Рак шийки матки

Е. Поліп цервікального каналу

24. Хвора К., 30 років, звернулась в жіночу консультацію зі скаргами на вторинне безпліддя в останні 5 років, біль в ділянці крижів та внизу черева в предменструальний період та під час місячних. В анамнезі 3 аборти, пологів - 0. Страждає порушенням менструальної функції у вигляді у вигляді гіперполімереї. Про яке захворювання йдеться?

А. Ендометріоз

В. Ендометрит

С. Сальпінгоофорит

D. Кольпіт

Е. ДМК

25. Хвора А., 30 років, знаходиться в гінекологічній клініці на лікуванні з приводу ендометріоза. В анамнезі 5 абортів, 2 пологів. Без особливостей. При вагінальному дослідженні в ділянці шийки матки та слизової оболонки піхви виявлені синюшні утворення різні за розміром. Який вид ендометріозу у даної хворої?

А. Генітальний внутрішній

В. Генітальний зовнішній

С. Екстрагенітальний

D. Генітальний

Е. Полосний

В І Д П О В І Д І