Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Судмед / Method / Part24.DOC
Скачиваний:
53
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
52.48 Кб
Скачать

Методична розробка практичного заняття

НА ТЕМУ:

СУДОВО-МЕДИЧНА ЕКСПЕРТИЗА ПРОФЕСІЙНО-ПОСАДОВИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ”

Обгрунтування теми заняття

Необхідність вивчення теми обумовлена тим, що кількість “лікарських справ”, тобто справ, пов’язаних із звинуваченням лікарів (та інших медпрацівників взагалі) в професійно-посадових правопорушеннях лишається ще високою. Це пов’язано або з незнанням лікарями основних законоположень, що регулюють медичну діяльність, або з їх навмисним порушенням. У зв’язку з цим проведення заняття обумовлене необхідністю попередження таких справ в майбутній медичній діяльності та ознайомлення студентів з найбільш частими причинами їх виникнення.

МЕТА ЗАНЯТТЯ: ознайомити студентів з видами правопорушень лікарів, які обумовлюють кримінальну відповідальність, надати відомості про організацію і порядок проведення судово-медичної експертизи у випадках таких справ та навчити студентів виконанню експертних функцій при проведенні комісійних експертиз, пов’язаних з обвинуваченням лікарів у професійно-посадових правопорушеннях.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. Набір ситуаційних задач, в яких представлені результати судово-медичних експертиз у випадках кримінальних справ по звинуваченню лікарів різного фаху в професійно-посадових правопорушеннях.

2. Кримінальний кодекс.

3. Довідкова медична література.

4. “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

5. Набір контрольних тестових завдань.

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

1. Визначення рівня знань студентів шляхом їх опитування.

2. Самостійна робота студентів під контролем викладача над виконанням ситуаційних задач та складанням висновків по справах, які пов’язані з обвинуваченням лікарів різного фаху у професійних правопорушеннях.

3. Обговорення висновків по розглянутих студентами справах.

4. Вирішення контрольних тестових завдань.

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКИМИ ПОВИННІ ВОЛОДІТИ СТУДЕНТИ З ПОПЕРЕДНІХ КАФЕДР

1. Знати “Основи законодавства України про охорону здоров’я”.

2. Знати правові основи надання медичної допомоги громадянам.

3. Володіти елементами проведення аналізу та оцінки первинних медичних документів щодо правильності та повноти надання медичної допомоги у відповідності до існуючих положень та інструкцій.

4. Знати види та правову характеристику професійно-посадових правопорушень медичних працівників.

5. Знати кваліфікаційні характеристики лікарів різних фахів.

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКІ ПОВИННІ ЗАСВОЇТИ СТУДЕНТИ НА ЗАНЯТТІ

1. Знати особливості проведення судово-медичної експертизи у зв’язку з притягненням лікарів та інших медичних працівників до кримінальної відповідальності за професійно-посадові правопорушення.

2. Вміти виконувати функції лікаря-експерта при проведенні судово-медичних експертиз по лікарських справах у межах своєї компетенції.

3. Вміти проводити диференціацію між професійно-посадовими правопорушеннями медичних працівників та “лікарським помилками”.

ЕЛЕМЕНТИ ЗАНЯТТЯ, ЩО ПІДЛЯГАЮТЬ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ ОЦІНЦІ

1. Знання видів професійно-посадових правопорушень медичних працівників та особливостей проведення судово-медичної експертизи.

2. Вміння студентів виконувати функції лікаря-експерта при проведенні судово-медичної експертизи з приводу притягнення до кримінальної відповідальності медичних працівників за професійно-посадові правопорушення.

ОСНОВНІ ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ПОНЯТТЯ

Лікарські помилки – помилки лікаря під час виконання ним професійних обов’язків, які є наслідком ненавмисних помилкових думок та не мають ознак складу злочину або провини.

Лікарські справи – кримінальні справи, що порушують слідчі органи проти медичних працівників, найчастіше проти лікарів, за професійні правопорушення.

Лікарський злочин – медичне правопорушення, що підлягає кримінальній відповідальності.

Медичне правопорушення – порушення визначених законом і спеціальними інструкціями правил виконання медичними працівниками своїх професійних обов’язків.

Еутаназія прискорення лікарем смерті безнадійно хворої людини.

Соседние файлы в папке Method