Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Судмед / Method / Part19

.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
29.18 Кб
Скачать

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

НА ТЕМУ:

“СКЛАДАННЯ ЗАКЛЮЧЕННЯ У ВИПАДКАХ НАСИЛЬНИЦЬКОЇ СМЕРТІ”

ОБГРУНТУВАННЯ ТЕМИ ЗАНЯТТЯ

Лікар будь-якого фаху згідно діючих правових норм може бути залучений до проведення судово-медичної експертизи трупа у випадках насильницької смерті. Під час проведення експертизи необхідно скласти “Висновок експерта”, в якому лікар повинен дати повну та аргументовану відповідь на питання органів слідства чи суду. Тому вміння отримувати і аналізувати дані, встановлені під час розтину трупа, при лабораторному дослідженні різних об’єктів є важливим моментом у підготовці лікарів загального медичного профілю при вивченні судової медицини.

МЕТА: надати студентам навички з отримання необхідних даних з дослідницької частини судово-медичної документації – “Висновку експерта” або “Акту судово-медичного дослідження трупа” у різних випадках насильницької смерті, проведення їх аналізу, інтерпретації результатів лабораторних досліджень та формулювання судово-медичного діагнозу і відповідей на запитання судово-слідчих органів відповідно до конкретного випадку.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1. Постанова (направлення) слідчих органів.

2. Протокол огляду місця події.

3. Судово-медична документація з вступною та дослідницькою

частинами з приводу смерті від:

  • ушкоджень тупими твердими предметами,

  • ушкоджень гострими предметами,

  • транспортного травматизму,

  • падіння

  • вогнестрільних ушкоджень,

  • механічної асфіксії.

4. Результати лабораторних досліджень.

5. “Лікарське свідоцтво про смерть”.

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

1. Ознайомлення студентів із судово-медичною документацією з різних випадків насильницької смерті та питаннями, що поставлені судово-слідчими органами для вирішення.

2. Самостійне складання судово-медичного діагнозу та заключної частини до наданого експертного випадку у вигляді аргументованих відповідей на поставлені питання.

3. Написання “Лікарського свідоцтва про смерть”.

4. Обговорення письмової роботи.

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКИМИ ПОВИННІ ВОЛОДІТИ СТУДЕНТИ

1. Знати порядок призначення та проведення судово-медичної експертизи (дослідження) трупів у випадках насильницької смерті.

2. Знати перелік питань, які найчастіше ставлять судово-слідчі органи для вирішення під час проведення судово-медичної експертизи у випадках насильницької смерті.

3. Знати основні принципові положення, яких необхідно дотримуватись при складанні заключної чистини “Висновків експерта” або “Акту судово-медичного дослідження трупа”.

4. Вміти визначати ушкодження, які виникають внаслідок дії тупих, гострих предметів, при транспортному травматизмі, від вогнестрільної зброї, при механічній асфіксії.

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКІ ПОВИННІ ЗАСВОЇТИ СТУДЕНТИ

1. Вміти складати судово-медичну документацію відповідно до документів, що виходять від судово-слідчих органів.

2. Вміти аргументувати відповіді на поставлені судово-слідчими органами питання.

БЛОК ІНФОРМАЦІЇ

Заняття проводиться після вивчення розділу з різних видів ушкоджень – тупими твердими, гострими предметами, вогнестрільної травми, механічної асфіксії та інших ушкоджень, які виникають від дії фізичних шкідливих факторів. У зв’язку з цим заняття являється самостійною роботою студентів, під час якої вони демонструють свої знання з судово-медичної травматології та набувають навичок правильного формулювання відповідей на поставлені судово-слідчими органами питання.

На початку заняття кожен студент отримує дослідницьку частину судово-медичної документації, результати лабораторних досліджень стосовно конкретного випадку, ”Протокол огляду місця події”, постанову або направлення судово-слідчих органів і за цими матеріалами студенти складають заключну частину до судово-медичної документації з формулюванням судово-медичного діагнозу та складанням “Лікарського свідоцтва про смерть”.

При складанні заключної частини судово-медичної документації необхідно дати відповідь на питання, які найчастіше зустрічаються у практиці: наявність тілесних ушкоджень, механізм їх виникнення, зажиттєвість травми, давність настання смерті, зв’язок настання смерті з тілесними ушкодженнями, їх ступінь тяжкості та встановити ступінь алкогольної інтоксикації і причину смерті. Відповіді на питання повинні бути науково-обгрунтованими, мотивованими, тобто, підтверджуватись даними проведеного розтину, результатами лабораторних досліджень та бути об’єктивними, повними, конкретними, загальнозрозумілими за формою викладу.

Не виключається можливість формулювань відповідей у формі припущення.

Припускається об’єднання однорідних питань, зміна їх послідовності (але не змісту і редакції), якщо це покращує і полегшує формулювання відповідей. Крім того, можливе викладання відповідей на питання, які не були поставлені судово-слідчими органами, але матимуть значення для справи.

Складені заключні частини судово-медичної документації та виписані “Лікарські свідоцтва про смерть” студенти здають викладачу, який перевіряє їх з наступним розглядом та обговоренням.

Складені письмові відповіді на поставлені питання, сформульований судово-медичний діагноз та заповнене “Лікарське свідоцтво про смерть” підлягають оцінці.

1

Соседние файлы в папке Method