Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
49
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
27.31 Кб
Скачать

Крок 2. Загальна лікарська підготовка. 2014 рік (іноземні студенти) укр. мова

3 Вагітна 28-ми років надійшла в стаціонар із скаргами на болі внизу живота та кров'янисті виділення із статевих шляхів. Бімануально: матка м'яка, збільшена до 9 тижнів вагітності, цервікальний канал вільно пропускає палець. У вічку промацується частини ембріональної тканини. Із піхви - помірна кровотеча. Яке лікування слід провести хворій?

A. Спостереження за хворою

B. Призначення гормонів

C. Інструментальне вилучення ембріональної тканини

D. Гемостатична та антианемічна терапія

E. Призначення сберігаючої вагітність терапії

11 Хвора 26-ти років надійшла до гінекологічного відділення зі скаргами на болі внизу живота, мажучі кров'янисті виділення до та після менструації протягом 5 днів. Захворювання пов'язує з перенесеним абортом 2 роки тому. Протизапальне лікування ефекту не дало. При бімануальному дослідженні: матка збільшена, щільна, болюча, гладка. При гістероскопії в ділянці дна матки видно темно-червоні отвори, з яких виділяється темна кров. Який діагноз відповідає даній клінічній картині?

A. Поліменорея

B. Субмукозний фіброматозний вузол

C. Гіперменорея

D. Внутрішній ендометріоз

E. Дисфункціональна маткова кровотеча

18 В гінекологічне відділення поступила жінка 46-ти років із скаргами на біль у низу живота справа, в попереку і крижах, закрепи. Під час бімануального дослідження: матка збільшена відповідно 10 тижням вагітності, з нерівною поверхнею, нерухома. В аспіраті з порожнини матки є атипові клітини. Який діагноз можна встановити?

A. Рак тіла матки

B. Фіброміома матки

C. Рак товстої кишки

D. Рак шийки матки

E. Хоріонепітеліома

29 Породілля 31-го року, пологи перші, термінові, стрімкі. ІІІ період пологів без особливостей, матка скорочена, щільна. При огляді пологових шляхів: розрив задньої стінки піхви зліва - ушито кетгутом. Через дві години жінка скаржиться на відчуття тиснення на задній прохід, болючість у ділянці промежини; виділення з піхви незначні, набряк вульви. На що, найбільш імовірно, вказує дана клінічна картина?

A. Розрив матки, що стався

B. Геморой

C. Гематома піхви

D. Гіпотонічна кровотеча

E. Розрив шийки матки

54 При обстеженні жінки 26-ти років, яка звернулася до жіночої консультації з приводу відсутності вагітності протягом 3-х років регулярного статевого життя, виявлено: підвищена вага тіла, ріст волосся на лобку за чоловічим типом, підвищене оволосіння стегон, яєчники щільні, збільшені, базальна температура монофазна. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Склерокістоз яєчників

B. Передменструальний синдром

C. Дисгенезія гонад

D. Адреногенітальний синдром

E. Запалення додатків матки

63 До пологового відділення госпіталізована першовагітна 25-ти років у терміні 39 тижнів зі скаргами на нерегулярні перейми. Інтенсивність скорочень матки не змінюється, проміжки між ними залишаються довгими. При бімануальному дослідженні - шийка матки центрована, м'яка, довжиною до 1,5 см, розкриття шийки матки немає. Який діагноз має бути виставлений?

A. Вагітність І, 39 тижнів, пологи І, 1 період, активна фаза

B. Вагітність І, 39 тижнів, прелімінарний період

C. Вагітність І, 39 тижнів, пологи І, 1 період, фаза прискорення

D. Вагітність І, 39 тижнів, патологічний прелімінарний період

E. Вагітність І, 39 тижнів, пологи І, 1 період, латентна фаза

75 На 10-ту добу післяпологового періоду породілля 26-ти років скаржиться на болі й почуття тяжкості у лівій молочній залозі. Температура тіла - 38,8oC, Ps- 94/хв, права молочна залоза з набряком, у зовнішньо-верхньому квадранті шкіра гіперемована. Симптом флюктуації відсутній. При натисненні із сосків виділяються крапельки молока. Яка тактика лікаря?

A. Антибіотикотерапія, іммобілізація й зціджування молочної залози

B. Розкриття абсцесу й дренування молочної залози

C. Фізіотерапевтичне лікування

D. Компрес на молочні залози

E. Пригнічення лактації

76 У впершенароджуючої 20-ти років з масою тіла 54,5 кг у терміні 38 тижнів відбулися термінові нормальні пологи. Народилася жива доношена дівчинка вагою 2180 г, довжиною тіла 48 см. З анамнезу: жінка палить протягом 8-ми років, під час вагітності паління не припиняла. Вагітність перебігала з ускладненнями - блювання вагітних середнього ступеня важкості з 9 по 12 тиждень, набряки вагітних з 32 по 38 тиждень. Що, найбільш імовірно є причиною народження дитини з малою вагою?

A. Гестоз ІІ половини вагітності

B. Низька вага жінки

C. Вік жінки

D. Гестоз І половини вагітності

E. Фетоплацентарна недостатність

79 Хвора 55-ти років звернулась зі скаргами на ниючий біль внизу живота. З анамнезу: менструальний цикл без порушень. У 40 років оперована з приводу виразки шлунка. При обстеженні: живіт м'який, в гіпогастральному відділі чітко визначається цупка, горбиста пухлина, обмежено рухома. При вагінальному дослідженні: шийка матки циліндрична, чиста. Тіло матки окремо не пальпується, 3 обох сторін від матки визначаються цупкі, нерівної поверхні пухлини, нерухомі, що наповнюють всю порожнину малого тазу. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Субсерозна фіброміома матки

B. Двосторонній піооваріум

C. Гранульозоклітинна пухлина яєчників

D. Фіброміома яєчників

E. Рак Крукенберга

95 До гінекологічного стаціонару звернулася жінка 39-ти років зі скаргами на значну кровотечу зі статевих шляхів та затримку місячних на місяць. При бімануальному дослідженні: шийка матки бочкоподібної форми, м'якої консистенції. Матка звичайних розмірів, дещо розм'якшена. Придатки без особливостей з обох сторін. При дзеркальному дослідженні: шийка матки синюшна, збільшена у розмірах, зовнішнє вічко розкрите до 0,5 см. Дослідження сечі на ХГ - позитивне. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Загроза переривання вагітності

B. Аборт у ходу

C. Маткова вагітність

D. Позаматкова вагітність

E. Шийкова вагітність

97 До гінеколога на 20-у добу післяпологового періоду звернулась жінка 22-х років зі скаргами на біль у лівій молочній залозі, гнійні виділення з соска. Об'єктивно: Ps- 120/хв., tо- 39оC. Ліва молочна залоза болюча, більша за праву, шкіра її гіперемована, у верхньому квадранті - інфільтрат 10х15 см із розм'якшенням всередині. У крові: ШЗЕ- 50 мм/год., лейк.- 15,0 . 109/л. Якою буде тактика лікаря?

A. Направити до гінекологічного відділення

B. Направити у післяпологове відділення

C. Госпіталізувати до хірургічного відділення для оперативного лікування

D. Направити до хірурга поліклініки для консервативного лікування

E. Розітнути абсцес молочної залози в жіночій консультації

110 Дівчинка 14-ти років поступила до гінекологічного відділення зі скаргами на значні кров'янисті виділення зі статевих шляхів протягом 10-ти днів. В анамнезі - нерегулярний менструальний цикл з початку менархе. Менархе з 11-ти років. При ректо-абдомінальному обстеженні патології не виявлено. Який попередній діагноз?

A. Аденоміоз

B. Травма зовнішніх статевих шляхів

C. Поліп ендометрію

D. Ювенільна маткова кровотеча

E. Хвороба Верльгофа

117 Хвора 38-ми років поступила зі скаргами на різкі болі внизу живота, підвищення температури тіла до 38,8oC, виділення слизово-гнійні. Пологів не було, 2 штучних аборти. Статеве життя поза шлюбом. При гінекологічному обстеженні: матка не змінена. Придатки - збільшені, болючі з обох сторін. Виділення з піхви гнійні, значні. Яке дослідження потрібно провести для підтвердження діагнозу?

A. Лапароскопія

B. Вишкрібання стінок порожнини матки

C. Гістероскопія

D. Кольпоскопія

E. Бактеріологічне та бактеріоскопічне дослідження

129 Хвора 23-х років звернулася зі скаргами на свербіж, печіння, водянисті виділення з піхви з "рибним" запахом. При огляді у дзеркалах слизова оболонка шийки матки і стінок піхви звичайного рожевого кольору. При піхвовому дослідженні тіла матки і додатки не змінені. У мазках, забарвлених за Грамом, виявлені ключові клітини. Яка найбільш імовірна патологія зумовлює таку картину?

A. Бактеріальний вагіноз (гарднерельоз)

B. Хламідіоз

C. Гонорея

D. Трихомоніаз

E. Кандидоз

130 Пацієнтка 49-ти років скаржиться на свербіж, печіння в ділянці зовнішніх статевих органів, почащений сечопуск. Симптоми турбують останні 7 місяців. Менструації нерегулярні, 1 раз в 3-4 місяці. Впродовж останніх 2 років турбують припливи жару, підвищена пітливість, порушення сну. Після обстеження патологічних змін з боку внутрішніх статевих органів не виявлено. Загальні аналізи крові та сечі без патологічних змін. У мазку з піхви - лейкоцитів 20-25 в п/з, флора змішана. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Бактеріальний вагіноз

B. Клімактеричний синдром

C. Трихомонадний кольпіт

D. Вульвіт

E. Цистит

134 Повторнонароджуюча 24-х років прибула в пологове відділення у зв'язку з вагітністю 40 тижнів та початком пологової діяльності. 2 години тому відійшли навколоплідні води. Положення плоду повздовжнє, головне передлежання. ОЖ- 100 см, ВДМ- 42 см. Перейми через 4-5 хвилин, по 25 секунд. При внутрішньому акушерському обстеженні: шийка матки згладжена, відкриття 4 см. Плідного міхура немає. Головка плоду притиснута до входу в малий таз. Яке ускладнення виникло в пологах?

A. Дискоординована пологова діяльність

B. Клінічно вузький таз

C. Первинна слабкість пологової діяльності

D. Передчасне вилиття навколоплідних вод

E. Вторинна слабкість пологової діяльності

140 Породілля 27-ми років, пологи ІІ, термінові, нормальні. 3 доба післяпологового періоду. Температура тіла 36,8oC, Ps- 72/хв, АТ- 120/80 мм рт.ст. Молочні залози помірно нагрубли, соски чисті. Живіт м'який, безболісний. Дно матки на 3 поперечних пальця нижче пупка. Лохії кров'янисті, помірні. Який діагноз можна встановити?

A. Залишки плацентарної тканини після пологів

B. Лактостаз

C. Субінволюція матки

D. Фізіологічний перебіг післяпологового періоду

E. Післяпологовий метроендометрит

147 Жінка скаржиться на відсутність вагітностей впродовж 5-ти років. Проведене повне клінічне обстеження: гормональна функція не порушена, урогенітальна інфекція відсутня, на гістеросальпінгографії - маткові труби заповнені контрастом з обох боків до істмічного відділу, в черевній порожнині контраст не візуалізується. Чоловік здоровий. Яка тактика найбільш доцільна?

A. Екстракорпоральне запліднення

B. Лапароскопічна пластика труб

C. ІКСІ в програмі екстракорпорального запліднення

D. Гідротубація

E. Інсемінація спермою чоловіка

159 Пацієнтка 22-х років звернулась до лікаря жіночої консультації зі скаргами на відсутність менструацій протягом 7-ми місяців. З анамнезу: в ранньому віці хворіла на дитячі інфекції та ангіни, менархе з 13-ти років, місячні регулярні, менструальний цикл 28 днів, менструація триває 5-6 днів, безболісна. 7 місяців тому перенесла стрес. При гінекологічному огляді змін з боку матки і додатків не виявлено. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Несправжня аменорея

B. Первинна аменорея

C. Вторинна аменорея

D. Альгодисменорея

E. Олігоменорея

173 У доношеної дитини, яка народилася з обвиттям пуповини навколо шиї, на 1-й хвилині життя відмічається тотальний ціаноз, апноє, ЧСС- 80/хв., м'язова гіпотонія і арефлексія. Ознак аспірації меконію немає. Після санації дихальних шляхів дихання не з'явилось. Яка наступна дія лікаря?

A. ШВЛ за допомогою маски 100% O2

B. В/в введення етамзілату

C. В/в введення адреналіну

D. Подразнення шкіри вздовж хребта

E. Інтубація трахеї та ШВЛ

178 Дівчина 16-ти років скаржиться на болючість і нагрубання молочних залоз, головні болі, подразливість, набряклість нижніх кінцівок. Дані симптоми турбують з початку менархе, з'являються за 3-4 дні до початку чергової менструації. При гінекологічному огляді патології не виявлено. Яке захворювання у дівчини?

A. Мастопатія

B. Захворювання серцево-судинної системи

C. Неврастенія

D. Передменструальний синдром

E. Захворювання нирок

179 Хвора 34-х років скаржиться на безплідність, відсутність менструації протягом 2-х років після штучного аборту, що ускладнився ендометритом. Об'єктивно: зовнішні статеві органи - без патології, оволосіння за жіночим типом. За даними функціональних тестів - двофазний овуляторний яєчниковий цикл. Яка форма безплідності має місце у даному випадку?

A. Гіпофізарна

B. Яєчникова

C. Гіпоталамічна

D. Маткова

E. Імунологічна

188 Вагітна в терміні 30 тижнів перенесла вдома напад еклампсії. При поступленні в пологове відділення АТ- 150/100 мм рт.ст. Передбачувана маса плоду 1500 г. Пастозність обличчя і гомілок. Білок в сечі - 0,66о/оо. Пологові шляхи до пологів не готові. Розпочато інтенсивну комплексну терапію. Яка правильна тактика ведення даного випадку?

A. На фоні лікування пролонгувати вагітність на 1-2 тижні

B. Лікувати гестоз і пологи вести консервативно

C. Розпочати родозбудження шляхом внутрішньовенного введення окситоцину або простагландинів

D. На фоні лікування пролонгувати вагітність на 3-4 тижні

E. Розродження шляхом операції кесарського розтину

Соседние файлы в папке Акушерство-1