Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
імунітет - реферат.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
19.6 Кб
Скачать

Реферат

на задану тему:

Імунітет

План

1. Поняття імунітету

2. Захисні механізми організму

3. Органи імунітету

4. Т- і В-лимфоциты

5. Імунологічні захворювання (алергія, СНІД)

Використана література

1. Поняття імунітету

Основоположником вчення про імунітет є Еге. Дженнер, що наприкінці XVIII століття дослідним шляхом знайшов спосіб запобігання захворюванням натуральної віспою. І.І. Мечников сформулював клітинну теорію імунітету і відкрив захисну роль фагоцитозу. Із середини 20-х почалося самостійне розвиток імунології- науки, що вивчає захисні реакції організму.

Під імунітетом розуміється здатність організму розпізнавати появу у організмі чужорідних речовин чи клітин та мобілізувати клітини, і утворювані ними речовини на ефективне їх видалення із метою збереження своєї життєздатності.

Нашому організму наділений уродженим і придбаним імунітетом. У основі вродженого імунітету лежать неспецифічні захисні механізми. Це - бар'єрна функція крові й слизових оболонок, бактерицидну дію молочної кислоти і жирних кислот в виділеннях потових і сальних залоз, бактерицидні властивості шлункового і кишкового вмісту. Важливу роль грає лизоцим, який руйнує оболонки бактеріальних клітин та є у слізної залозі. До неспецифічний реакцій вродженого типу належить взаємодія чинників сироватки крові, із поверхнею чужорідних частинок (мікроорганізмів), що полегшує їх захоплення фагоцитами. Фагоцитоз- головний механізмом захисту проти інфекцій у безхребетних Центральний механізм неспецифічного імунітету у хребетних.

До природно набутому імунітету належить несприйнятливість до "хвороб після перенесеного захворювання. Здобутий активний імунітет можна утворити шляхом введення вакцин – ослаблених або вбитих збудників інфекційних захворювань чи запровадженням ослаблених токсинів, вироблюваних мікроорганізмами. У у відповідь запровадження речовини організм набуває імунітет. Це – штучний активний імунітет. Якщо ж у організм людини вводиться сироватка, у якій перебувають готові антитіла до збудника захворювання, такий набутий імунітет називається пасивним.

2. Захисні механізми організму

У організмі існують три взаємодоповнюють системи, що забезпечують захисту від хвороботворних агентів.

1. Неспецифические клітинні системи. До них належать лейкоцити і макрофаги, здатні здійснювати фагоцитоз і таким чином що знищуємо хвороботворні агенти і комплекси антиген-антитіло. Тканевые макрофаги грають істотну роль розпізнаванні сторонніх частинок специфічної імунної системою.

2. Неспецифические гуморальные системи. До них належать система комплементу та інші білки плазми, здатні руйнувати комплекси антиген-антитіло, знищувати сторонні частинки й активувати клітини організму, що у запальних реакціях.

3. Специфічна імунна система. Вона відповідає впровадження чужорідних клітин, частинок чи молекул (антигенів) освітою специфічних захисних речовин, локалізованих всередині клітин чи їхній поверхні (специфічний клітинний імунітет), або розчинених у плазмі (антитіла) (специфічний гуморальний імунітет).

Неспецифические клітинні захисні механізми. У тому основі лежить здатність лейкоцитів до фагоцитозу, найбільш виражена у моноцитів і нейтрофилов. У цих клітинах є ферменти, з допомогою що вони розщеплюють мікроорганізми, залишки клітин, комплекси антиген-антитіло. Нейтрофилы кидаються до осередку запалення. Відбувається фагоцитоз.

Моноциты крові й тканинні макрофаги відіграють істотне значення у первинному розпізнаванні антигенів. На клітинних мембранах макрофагів розташовуються рецептори, із якими з'єднуються імуноглобуліни, роблячи макрофаги здатними пов'язувати антигени. Останні розщеплюються більш дрібні фрагменти, доступні на дію лімфоцитів. З іншого боку, макрофаги виділяють монокины – речовини, стимулюють ріст лімфоцитів.

Неспецифические гуморальные захисні механізми. Реакції антиген-антитіло походять з участю особливої групи кількох білків, званих комплементом. Деякі з цих білків виробляються клітинами печінки – гепатоцитами, інші – клітинами епітелію кишечника чи макрофагами. Вони є у крові як неактивних проферментов. Початкову активацію системи комплементу викликають комплекси антиген-антитіло і бактеріальні агенти. Що стосується інфекції їхнє освіти істотно зростає у протягом днів.

Лизоцим. Багато тканинах і рідких середовищах організму присутній лизоцим – білок, пригнічує зростання і розмноження бактерій і вірусів. У великих концентраціях він знайдений за гранулах лейкоцитів і макрофагах легеневої тканини. Його утримують й у слизової оболонці шлунково-кишкового тракту, носоглотці й у слізної залозі. Він стримує у тих середовищах зростання котрі живуть тут сапрофитных мікроорганізмів, тобто. бактерій, які живилися органічними речовинами.

С-реактивный білок. При бактеріальних інфекції його кількість в плазмі крові підвищується. Він може активувати систему комплементу і сприяти його фагоцитозу бактерій.

Інтерферон. Це група видоспецифических гликопротеидов, які мають антивірусним дією. Вони гальмують розмноження вірусів, пригнічуючи синтез вірусних білків, і підвищують активність макрофагів.

Специфічні імунні системи. Специфічний імунітет формується (набутий імунітет) лише після початкового взаємодії з чужорідними чинниками. У специфічному клітинному імунітет найважливіша роль належить Т-лимфоцитам, а специфічному гуморальному імунітет - В-лимфоцитам.