Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індз войнар.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
41.43 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Вінницький державний педагогічний університет

імені Михайла Коцюбинського

Кафедра історії України

Індивідуальне науково-дослідне завдання

На тему:

«Вплив інтегрального націоналізму Дмитра Донцова на історичну науку»

Студента IVкурсу

історичного факультету

стаціонарного

відділення

Фурмана Тараса Миколайовича

Перевірив:

Кандидат історичних наук, доцент

Войнаровський А. В.

Вінниця – 2014

ВСТУП

Актуальність теми роботи. Питання про еволюцію “інтегрального націоналізму” і його впливу на історичну науку заслуговує особливої уваги з трьох причин.

По-перше, саме цей різновид українського націоналізму залишається предметом надзвичайно гострих дискусій у наукових колах. І це зрозуміло: в самій Україні і в зарубіжжі діють політичні організації, які вважаються представниками цього напряму націоналізму. У них є свої прихильники і противники, тож науковці, часом не по своїй волі, опиняються в центрі цих протистоянь.

По-друге, є суто науковий аспект проблеми: потребують уточнення термінологія і поняття, що застосовуються в аналізі “інтегрального націоналізму”, і, зрештою, необхідно з'ясувати місце і роль цього напряму в загальній еволюції українського націоналізму.

По-третє, український націоналізм у формі організованого політичного руху розвивався здебільшого саме як “інтегральний націоналізм”.

Об’єкт дослідження: концепція “інтегрального націоналізму” Дмитра Донцова.

Предметом дослідження виступають передумови створення та основні положення концепції, її вплив на розвиток української держави.

Мета роботи полягає у тому, щоби дати коротку характеристику концепції “інтегрального націоналізму” Дмитра Донцова та проаналізувати її вплив на історичну науку. Мета роботи передбачає вирішення наступних завдань:

- проаналізувати витоки та сутність концепції “інтегрального націоналізму”;

- охарактеризувати головні положення концепції, дослідити її історичний розвиток та вплив на історичну науку.

Теоретико-методологічну основу роботи склали загальнодослідницькі принципи – об’єктивності й історизму, а також комплекс емпіричних та спеціальних методів дослідження – логічний, порівняльний, історичний, хронологічний, аналітичний та пошуковий метод.

Історіографія проблеми. Серед науковців, що найглибше займалися цією темою можна виділити Віктора Поліщука – доктора гуманітарних наук (Вроцлавський університет), політолога, що висвітлює концепцію негативно, називаючи її “проявом фашизму” та “ідеологією, що потрібно заборонити на державному рівні. Серії його лекцій розміщуються на сайті (http://poliszczuk.narod.ru)HYPERLINK "http://politiko.ua/blogpost33479" \l "_ftn1" [1] [10], під назвою “Український інтегральний націоналізм як різновид фашизму”.Цінними є доробки Георгія Касьянова, провідного наукового співробітника Інституту історії України,зокрема, його стаття “Український націоналізм”, де дається досить позитивна оцінка розвитку концепції “інтегрального націоналізму”, що спирається на дослідження Дж. Армстронга. (http://probudjennya-org.mylivepage.com)HYPERLINK "http://politiko.ua/blogpost33479" \l "_ftn2" [2] [3]. Ще одним автором, що досліджував український “інтегральний націоналізм” є Петро Кононенко – доктор філологічних наук, професор, академік АН ВШ, УАПН та Міжнародної слов'янської академії наук, у роботі використана його книга “Нація, національна ідея, націоналізм”, де він визначив концепцію “інтегрального націоналізму”, як концепцію, що виникла “на ґрунті боротьби за відродження національної держави, мови, культури, еліти, перспективи” [5, с.273]. Написана чудова стаття Ореста Субтельного, доктора історії і філософії (Йоркський університет) – “Революційний рух”, що розміщена на сайті (http://probudjennya-org.mylivepage.com)HYPERLINK "http://politiko.ua/blogpost33479" \l "_ftn3" [3] [14]. До теми принагідно відзначити доробки Лисого І. [7], Мандрика М. [8], Масловського В. [10], Поспелоського Д. [11]. Політичний портрет Д. Донцова, описаний М. Сосновським [13] Також є статті А. Білинського, І. Лисяка-Рудницького, Д. Донцова (http://izbornyk.org.ua)HYPERLINK "http://politiko.ua/blogpost33479" \l "_ftn4" [4] [1].

Джерельна база роботи. Базовим матеріалом, для написання роботи є твори Дмитра Донцова: “Підстави нашої політики” (1921), “Націоналізм” (1926), “Де шукати наших традицій” (1938), “Дух нашої давнини” (1944). Найповніше концепція “інтегрального націоналізму” знайшла своє висвітлення в творі “Націоналізм” (1926).

Практичне значення роботи полягає у тому, що її основні положення й результати можна використовувати в якості аналітичного довідника з зазначеної теми. Отримані результати можна використати на наукових та науково-практичних конференціях, тематика яких наближена до теми роботи, для розробки учбових доповідей на тематику, що наближена до теми роботи.

Структура роботи. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел та літератури. Загальна кількість сторінок 19, загальна кількість використаних джерел – 14.