Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мультимедіа 5лаба.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
65.25 Кб
Скачать

1.3. Питання для контролю і самоконтролю

1.    Призначення DVD/HDD-рекордера.

DVD/HDD-рекордери – це новий клас DVD-пристроїв, оснащених жорстким диском та пишучим DVD-приводом (DVD-RW). Саме вони в максимальному реалізують всі необхідні функції відео, включаючи запис програм з ефіру, будь-якого іншого зовнішнього джерела, наприклад, відеокамери (аналогової або цифрової). Наявність двох приводів – DVD і HDD (вінчестера) дозволяє не тільки зберегти аудіо-, відеофрагменти, але і упорядкувати їх, а й потім записати у формі диска DVD і, при необхідності

DVD/HDD-рекордер – це сучасний цифровий пристрій, призначений для відтворення аудіо-, відео- та графічної інформації різноманітних форматів з таких носіїв, як CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD-RW, вбудованого жорсткого диску (вінчес-тера),  флеш-карт.  Також він забезпечує збереження інформації на  DVD-R, DVD-RW дисках, жорсткому диску (вінчестері), флеш-картах та виведення її на екран телевізора, мультимедійного проектора і акустичних систем.  Використання DVD/HDD-рекордера дає можливість відтворювати як окремо так і одночасно аудіо-, відео- та графічну інформацію високої якості.

2.    Будова DVD/HDD-рекордера.

1.    Корпус.

2.    DVD-RW пристрій.

3.    HDD – вінчестер.

4.    Системна плата з процесором та пристроями комутації.

5.    Вікно функціонального дисплея.

6.    Передня консоль (панель) з кнопками управління.

7.    Задня панель з набором різноманітних гнізд для під’єднання вхідних, вихідних аудіо-, відео-, високо-частотних, цифрових сигналів та перемикачем відео виходу.

8.    TV-тюнер.

9.    Блок живлення.

10.    Вентилятор.

11.    Пульт дистанційного керування.

3.    Правила техніки безпеки та поводження з DVD/HDD-рекордером.

1.    Не переміщуйте рекордер, коли він включений.

2.    Встановлюйте і експлуатуйте рекордер на стійкій, рівній поверхні.

3.    Не блокуйте задні вентиляційні отвори (вентилятор) охолоджування.

4.    Не експлуатуйте рекордер в надмірно жарких або вологих приміщеннях, а також в приміщеннях, в яких можливі раптові зміни температури. Різкі перепади температури можуть викликати конденсацію вологи усередині рекордера. Це може привести до поломки жорсткого диска.

5.    Коли рекордер включений не відключайте його від штепсельної розетки, а також не вимикайте електрику за допомогою загального вимикача.

6.    Не слід переміщати рекордер безпосередньо після виключення. Якщо ви хочете перемістити рекордер, виконайте наступні кроки:

-       почекайте не менш, ніж дві хвилини після того, як на дисплеї буде відображено повідомлення POWER OFF (живлення вимкнене);

-       відключіть рекордер від штепсельної розетки;

-       перемістіть рекордер.

7.    Якщо відбудеться порушення подачі електроенергії, коли рекордер включений, деякі дані на жорсткому диску можуть бути втрачені.

4.    Носії інформації та способи її запису.

DVD (Digital Versatile Disc) – «універсальні цифрові дис-ки». Перша офіційна інформація про розробку DVD з’явилася весною 1995 року. Її повідомили 10 відомих компаній (Pioneer, Matsushita, Mitsubishi, Philips, Sony, Hitachi, JVC, Time Warner, Thomson і Toshiba), що брали участь в розробці даного фор-мату. Щоб уникнути війни стандартів, ці компанії об’єдналися в так званий DVDConsortium. Головними його завданнями були: просування формату на ринку, узгоджена розробка нових специфікацій і ліцензування підприємств, що записують інформацію на DVD. Два роки потому, у 1997 році був створений DVD-форум. Його завдання були такі ж, як і у DVD консорціуму. На даний момент нараховується близько 200 офіцій-них членів DVD-форума. Всі вони зацікавлені у розвитку формату і беруть участь у розробках нових, досконаліших форматів – Blue-ray, EVD або HD DVD.

5.    Підключення телевізора та цифрової відеокамери до рекордера.

Залежно від можливостей устаткування виконується одне з наступних з’єднань.

При використанні гнізд COMPONENT VIDEO OUT/ PROGRESSIVE SCAN (компонентний відеовихід/прогресивна розгортка) встановіть перемикач відеовиходу VIDEO OUTPUT в положенняCOMPO­NENT. При використанні роз’єму SCART встановіть перемикач VIDEO OUTPUT в положення RGB.