Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО 8 кл Клімат довідник Коберник 28 11 2013.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
36.39 Кб
Скачать

Клімат і кліматичні ресурси

Клімат - це багаторічний режим погоди в даній місцевості. На більшій території України клімат помірно континентальний, з чітко вираженими сезонами. У південних та західних областях він м'якший, ніж у північних на східних. Лише на південному березі Криму клімат набуває рис субтропічного.

Усі ці особливості визначаються дією певних причин - кліматотвірних чинників. Такими є сонячна радіація, атмосферна циркуляція та підстилаюча поверхня.

Сонячна радіація (І) - це кількість теплової та світлової енергії, що надходить від Сонця до земної поверхні.

ЇЇ кількість вимірюється в кілокалоріях на 1 см2 (ккал/см2) або мегаджоулях на 1 м2 (мДж/м2) протягом року.

Частина сонячної радіації надходить на Землю без перешкод. Це - пряма соняч­на радіація (І пряма). Інша частина проходить крізь хмари, розсіюючись краплин­ками води, голочками криги, частинками пилу. Це - розсіяна радіація (І розсіяна). Отже, поверхні планети досягають два види радіації (пряма та розсіяна), які разом складають сумарну сонячну радіацію (І сумарна). Та частина сонячної радіації, що відбивається від поверхні землі або хмар, називається відбитою (І відбита). Решта, що нагріває земну поверхню, від якої потім нагрівається повітря, - ввібраною (І ввібрана).

Рівень сумарної сонячної радіації, а відповідно й клімат, залежать у першу чергу від кута падіння сонячних променів на земну поверхню. Залежно від географічної ши­роти з півночі на південь України зростає висота сонця над горизонтом, відповідно від 61° до 69° у червні та 14° до 22° у грудні. У зв'язку з цим з півночі на південь збільшується й кількість сумарної сонячної радіації, що надходить до поверхні: від 95 ккал/см2 (4200мДж/м2) за рік на Поліссі до 125 ккал/см2(5200мДж/м2) на Південному березі Криму. Крім того, кількість сумарної радіації визначає тривалість дня. Тому найбільше сонячної радіації територія одержує влітку, коли світловий день довший, а найменше - взимку. Також зменшує кількість сумарної радіації хмарність.

У зв'язку з таким розподілом сонячної радіації температура повітря в Україні в цілому зростає з півночі на південь. Так, на Поліській низовині середньосічнева те пература становить -7 °С, у центральній частині країни вона зростає до -5 °С, а у Кр му, залежно від місцевості, коливається від -1 °С до +4 °С. Середньолипневі темпер тури повітря відповідно зростають з півночі на південь України від +17 °С до +23 °С,

На розподіл температури повітря та опадів впливає також атмосфер циркуляція - горизонтальні та вертикальні переміщення повітряних мас вітри, ц клони, антициклони.

Повітряна маса - це велика рухома частина тропосфери, яка має своївластив (температуру, вологість, прозорість). Властивості повітряної маси залежать територій, над якою вони були сформовані. На формування клімату України впли ють такі типи повітряних мас: помірні, арктичні та тропічні.

Майже на всій території країни протягом року панують помірні повітряніма з них, що сформувалися над Атлантичним океаном, називають морськими. їхнє н дження на материк забезпечується постійним вітром помірних широт - західіі перенесенням. Прихід вологого атлантичного повітря зумовлює взимку відлигу| маном та мокрим снігом, а влітку - прохолодну й вологу погоду. Ті помірні пові маси, що сформувалися над центром Євразії, називають континентальними, переміщення з вітрами східного напрямку зумовлює суху погоду з сильними мо ми взимку та значною спекою влітку

Арктичні повітряні маси, які приходять в Україну з північними поривам приносять холодну й суху погоду.

Тропічні повітряні маси приходять в Україну переважно влітку з Цен Азії або Північної Африки, спричиняючи стрімке підвищення температури п

ивалу посуху. На Південному березі Криму вони панують щоліта. Останнім часом, ^зв'язку з глобальним потеплінням, тропічне повітря просувається далеко на північ, мовлюючи сильну спеку на значній території України.

На атмосферну циркуляцію над територією України значно впливає вісь р.Воейкова - смуга підвищеного атмосферного тиску, вперше помічена російським іматологом Олександром Воєйковим ще у XIX ст. Вона тягнеться з півночі іренейського півострова в Європі до озера Байкал у Росії. Крізь територію України вона пролягає приблизно над містами Балта - Кіровоград - південніше Полтави та Харкова. Зимою вісь Воєйкова посилюється внаслідок взаємодії постійної області підвищеного атмосферного тиску у тропічних широтах над Азорськими островами в Атлантичному океані та сезонного максимуму тиску над центом Азії, що виникає внаслідок низхідних потоків повітря над переохолодженим материком. Влітку вісь дещо послаблюється, існуючи лише за рахунок виступу Азорської області високого тиску. Вісь О. Воєйкова затримує західне перенесення, тому впливає на перерозподіл тепла і вологи північно-західної та південно-східної частин України. На північ від неї переважають західні вітри з Атлантичного океану, а на південь - сухі східні вітри.

При зіткненні двох різних повітряних мас формуються атмосферні фронти (златинської «фронс» - передня сторона, лоб). Вони являють собою межу між двома повітряними масами з різними властивостями. Найчастіше фронти утворюються на стику теплих і холодних повітряних мас.

Якщо наступає холодне повітря і витісняє тепле з певної території, виникає хо­лодний фронт. На лінії фронту формуються купчасто-дощові хмари. Це викликає похолодання, яке влітку супроводжується зливовими дощами, градом, посиленням вітру, а взимку - сильними хуртовинами.

Теплий атмосферний фронт формується, коли наступає тепле і вологе повітря на територію, зайняту холодним. При цьому утворюються шаруваті хмари, які зумов­люють тривалі мрячні опади.

Фронт між арктичними та помірними повітряними масами називається арктич­ним. Між помірними та тропічними повітряними масами утворюється помірний фронт. Залежно від пори року вони переміщуються над територією України, виклика­ючи нестійку погоду з опадами. На клімат України також впливають циклони та анти­циклони.

Циклон виникає тоді, коли тепле повітря вклинюється в холодне. Він являє собою вихороподібне переміщення повітря з низьким атмосферним тиском у центрі. Повітря рухається в північній півкулі від периферії до центру проти годинникової стрілки. Швидкість повітря сягає 30-40 км/год. Діаметр циклона становить 1-3 тис. км.

Циклони приносять дощову прохолодну погоду влітку, сніг та відлигу - взимку. Протягом року з Атлантичного океану на територію України надходять у середньому 45 циклонів, які зумовлюють 130 діб з нестійкими погодними умовами.

Антициклон є вихороподібним рухом повітря з високим атмосферним тиском у центрі. Повітря рухається від центру до периферії за годинниковою стрілкою в північній півкулі. Швидкість сягає до 30 км/год. Діаметр антициклона становить 3-4 тис. км. Антициклони формуються над континентом. На територію України вітри східного напрямку приносять до 35 антициклонів на рік, що спричиняє безхмарну суху погоду протягом 230 діб: морозну - взимку та теплу - влітку.

Значним є вплив підстилаючої поверхні на клімат України. Зокрема на кліматичні особливості території нашої держави впливає рельєф. Карпати та Кримські гори за-

тримують морське вологе повітря, що надходить з Атлантичного океану з західним перенесенням. Тому західні схили гір сильніше зволожені: вони одержують понад 1500 мм опадів на рік. Навіть Приазовська та Середньоруська височини, а також До­нецький кряж одержують дешо менше опадів, ніж прилеглі до них низовини.

Гори також впливають на температурний режим розміщених за ними рівнин. Вони їх затуляють від проникнення з півночі холодного арктичного повітря: Карпати- Закарпатську низовину, Кримські гори - Південний берег Криму, де від'ємні темпера­тури повітря трапляються нечасто.

Рівнини ж легко пропускають з півночі та з півдня повітряні маси з різними вла­стивостями, що викликає часті зміни погоди.

На формування клімату впливає й відбиваюча здатність поверхні - альбедо (з лат. - білий). Найбільше променів сонця відбиває біла поверхня снігу: до 85 %, найменше - рілля: лише 4 %. Це впливає на рівень нагрівання земної поверхні, а відповідно, й повітря.

Пори року. В Україні чітко проявляється зміна погоди протягом року.

Літо є теплим, а на півдні жарким. Середньолипнева температура зростає з північного заходу на південний схід від + 17 °С до +23 °С. У цей період спостеріга­ється найвищий кут падіння променів Сонця на земну поверхня, що зумовлює мак­симальне надходження сонячної радіації. Влітку випадає близько 40 % від річної кількості опадів.

Осінь характеризується зростанням кількості днів з опадами і туманами у зв'язку

з активізацією циклонічних процесів. Температура повітря знижується. З вересня- жовтня можливі заморозки. У листопаді середньодобова температура повітря на більшій території України стає від'ємною, що зумовлює утворення снігового покриву.

Зима порівняно тепла у зв'язку з частим надходженням атлантичного повітря з циклонами. Середньосічнева температура повітря коливається від -8 °С на сході до -1 °С на рівнинній частині Криму. Лише на Південному березі Криму показники тем­ператури залишаються додатними. В цей період року кут падіння променів Сонця є найменшим.

Весною погода нестійка, можливі заморозки. Початком весняного сезону вважається період року, коли середньодобові температури повітря переходять че­рез відмітку 0 °С, а його завершенням - через +15 °С.