Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
обр. мист..docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
47.01 Кб
Скачать
  1. Методика навчання аплікації у вікових групах дитячого садка

Ранній вік - період, коли становлення всіх органів і систем організму йде дуже швидкими темпами. Тому дуже важливо вчасно закласти основи повноцінного розвитку. Діти успішно опановують технічними навичками аплікаційних операцій: викладають, становлять із окремих частин ціле, вправляються в рівномірному розміщенні елементів по площі аркуша; успішно опановують сенсорними еталонами; засвоюють найпростіші навички спільної роботи; активно спілкуються один з одним і вихователем.

Отриманий дітьми в молодшому віці досвід по складанню предметних або сюжетних зображень за допомогою готових форм забезпечує розвиток образного бачення, а також формування передумов сюжетного малюнка й розвиток зв’язної мови на більш пізніх вікових етапах. На заняттях аплікацією вихователь учить дітей розрізняти й правильно називати коло, квадрат, трикутник. Цьому повинне передувати знайомство з даними геометричними фігурами в дидактичних іграх, на заняттях ліпленням. Також можна використовувати також овал, трапецію. Діючи з різними по величині фігурами, діти вчаться знаходити великі й маленькі частини, однакові частини.

Виконуючи самі різні завдання, діти навчаються найпростішим орієнтуванням на площині листа паперу: вгорі, внизу, у куті, у середині, прямо, поруч, збоку, один за одним. Заняття декоративною аплікацією розвивають у дітей почуття ритму, симетрії. Наприклад, у «віночоку», діти засвоюють певний ритм (квітка, листок, квітка, листок). Основні програмні завдання включають навчання прийомам викладання й наклеювання форм на папір. Навчання дітей складанню предметних зображень варто починати із простих, що складаються з 2-3 частин, поступово підводячи до більш складних. Виконуючи орнаментальні й предметні аплікації, діти повинні поступово засвоїти слова, що позначають ті або інші просторові положення фігур, і використовувати ці знання в роботі.

Завданнями навчання аплікації в старшій групі є: розвивати вміння вирізувати, користуючись різноманітними прийомами: по прямій в різних напрямках, з заокругленнями, з паперу, складеного вдвічі;

розвивати вміння складати предмет з декількох частин і компонувати візерунки на колі, квадраті, прямокутнику з геометричних і рослинних форм;

використовувати нові кольори (оранжевий, фіолетовий) і різні світлі і темні відтінки кольорів, красиво поєднуючи їх у візерунку.

Отже, основним завданням у старшій групі є оволодіння різноманітними прийомами вирізування, які необхідні для зображення предметів, що мають різні обриси. Поступово увагу дітей потрібно направляти на образотворчі сторони робіт, на, гарне колірне рішення, на виразність аплікацій.

  1. Завдання навчання образотворчої діяльності у дошкільному навчальному закладі

 Основним завданням навчання образотворчої діяльності є виховання у дітей уміння зображати предмети навколишньої дійсності. Діти дошкільного віку не можуть у повній мірі оволодіти способами реалістичного зображення дійсності. Здійснити це можна при розвитку образотворчих здібностей дітей. В процесі навчання дітей зображення навколишніх предметів здійснюються завдання ознайомлення їх з різноманітністю форм, забарвлення, будови цих предметів, відносної їх величини, положення у просторі. Поступово вчаться передавати відносну величину предметів, починаючи з найбільш узагальнених і контрастних зіставлень: великий — малий.

В малюванні та аплікації потрібно розв'язати такі завдання:

 1. Досягти такого розміщення зображень на аркуші паперу, щоб був зрозумілий зв'язок їх за змістом: який предмет знаходиться поруч з іншим, який віддалік (дерево росте біля будинку; у саду виросли квіти; автомобіль привіз у магазин борошно і т. д.).

 2. Передати відносну величину предметів (дерево виросло вище за будинок; мама йде з дочкою; мама вища за дочку та ін.).

 3. Зобразити предмети в різних положеннях,— спереду, позаду, збоку, стоячи, сидячи, в русі.

Навчаючи дітей декоративного малювання, ми здійснюємо такі завдання:

1) навчаємо дітей малювати різні лінії, форми і рослинні елементи і по-різному розміщувати їх в узорі;

 2) навчаємо дітей включати в узор різні кольори і ритмічно, красиво поєднувати;

 3) навчаємо симетрично розміщувати узор на папері у формі круга, квадрата, смужки та ін., узгоджуючи узор з цією формою.

 Завдання навчити зображати предмети і складати узори тісно зв'язані між собою і їх треба здійснювати разом. Змістом узорів є не тільки лінії і геометричні форми, а й форми предметного світу — рослини та їх елементи, комахи, птахи і т. д.