Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Токарно - гвинторізний верстат

.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
171.02 Кб
Скачать

Загальний вигляд токарно-гвинторізного верстата

А — передня бабка; Б — супорт; В — задня бабка; Г — станина; Д — фартух; Е — коробка подач; Є — гітара; 1 — патрон; 2 — поперечні полозки; 3 — верхні полозки; 4 — замок; 5 — центр; 6 — піноль; 7 — маховичок; 8 — корито; 9 — маховичок поздовжньої подачі; 10 — ходовий валик; 11 — ходовий гвинт

Передня бабка призначена для закріплення оброблюваної заготовки та надання останній різних частот обертання. Передня бабка складається з литого корпуса й коробки швидкостей, останній порожнистий вал якої називається шпинделем.

Задня бабка використовується для підтримування за допомогою центра 5 правого кінця довгої заготовки, а також для закріплення в конічному отворі пінолі 6 інструмента для оброблення отворів

Коробка подач служить для ступеневого регулювання поздовжніх і поперечних подач.

Ходовий гвинт використовують під час нарізування різі за допомогою різця; ходовий валик застосовують для звичайних поздовжніх і поперечних подач.

Супорт призначений для переміщення закріпленого в різцетримачі інструмента.

Гітара кінематично з'єднує шпиндель з коробкою подач.

Загальний вигляд та розміщення органів управління токарно-гвинторізного верстата.

Рукоятки управління: 2 - зблокована управління, 3,5,6 - установки подачі або кроку нарізати різьблення, 7, 12 - керування частотою обертання шпинделя, 10 - установки нормального і збільшеного кроку різьблення і для нарізування багатозахідних різьблень, 11 - зміни напрямку надрізу- ня різьблення (ліво-або правозаходной), 17 - переміщення верхніх санчат, 18 - фіксації пінолі, 20 - фіксації задньої бабки, 21 - штурвал переміщення пінолі, 23 - включення прискорених переміщень супорта, 24 - включення і виключення гайки ходового гвинта, 25 - управління зміною напрямку обертання шпинделя і його зупинкою, 26 - включення і виключення подачі, 28 - поперечного переміщення санчат, 29 - включення поздовжньої автоматичної подачі, 27 - кнопка включення і виключення головного електродвигуна, 31 - поздовжнього переміщення санчат; Вузли верстата: 1 - станина , 4 - коробка подач, 8 - кожух ремінною передачі головного приводу, 9 - передня бабка з головним приводом, 13 - електрошафа, 14 - екран, 15 - захисний щиток, 16 - верхні санчата, 19 - задня бабка, 22 - супорт подовжнього переміщення , 30 - фартух, 32 - ходовий гвинт, 33 - напрямні станини.

Супорт призначений для переміщення під час обробки різального інструменту, закріпленого в різцетримачі. Він складається з нижніх санчат (подовжнього супорта) 1, які переміщуються по напрямних станини за допомогою рукоятки 15 і забезпечують переміщення різця вздовж заготовки. На нижніх санчатах по напрямних 12 переміщуються поперечні санчата (поперечний супорт) 3, які забезпечують переміщення різця перпендикулярно осі обертання заготовки (деталі). На поперечних полозках 3 розташована поворотна плита 4, яка закріплюється гайкою 10. По напрямних 5 поворотною плити 4 переміщуються (за допомогою рукоятки 13) верхні санчата 11, які разом з плитою 4 можуть повертатися в горизонтальній площині щодо поперечних санчат і забезпечувати переміщення різця під кутом до осі обертання заготовки (деталі). Різцетримач (різцева головка) 6 з болтами 8 кріпиться до верхніх санчатах з допомогою рукоятки 9, яка переміщається по гвинту 7. Привід переміщення супорта виробляється від ходового гвинта 2, від ходового вала, розташованого під ходовим гвинтом, або вручну. Включення автоматичних подач проводиться рукояткою 14.

Патрони і планшайби. Найпоширеніші трикулачкові самоцентруючі патрони і чотирикулачкові патрони з кулачками, що переміщуються індивідуально.

Трикулачковий самоцентруючий патрон (рис. VI. 13, а) складається з порожнистого корпусу 1, всередині якого є диск 2 з зубцями конічного зубчастого колеса з одного боку і спіраллю Архімеда з канавками прямокутного перерізу з іншого.

Якщо обертати будь-яке зубчасте колесо 5, то обертається диск 2 і розміщена на його торці спіраль 3 залежно від напряму її обертання одночасно переміщує всі три кулачки до осі патрона або від неї. При такому русі кулачків відбувається центрування і закріплення заготовки одночасно. У корпусі патрона можна встановлювати прямі 6 або зворотні 4 кулачки. В трикулачковому патроні закріплюють заготовки круглого або шестигранного перерізу.

Планшайба (рис. VI. 13, в) - це масивний диск 1, який нагвинчують на шпиндель верстата.

Люнети - додаткові опори, які застосовують для зменшення прогинання довгих заготовок від сил власної ваги і сил різання, що діють на них. Довгими заготовками називають такі, в яких відношення довжини заготовки до її діаметра більше за 12. Люнети бувають рухомі і нерухомі.

Пристрій задньої бабки показано на малюнку. У корпусі 1 (при обертанні гвинта 5 маховиком 7) переміщається піноли 4, закріплюється рукояткою 3. У пінолі встановлюється центр 2 з конічним хвостовиком (або інструмент). Задня бабка переміщається по напрямних верстата вручну або за допомогою подовжнього супорта. У робочому нерухомому положенні задня бабка фіксується рукояткою 6, яка сполучена з тягою 8 і важелем 9. Сила притиску важеля 9 тягою 8 до станини регулюється гайкою 11 і гвинтом 12. Більш жорстке кріплення задньої бабки проводиться за допомогою гайки 13 і гвинта 14, який притискає до станини важіль 10.