Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

10 кл географія Китай 29 12 2012

.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
46.77 Кб
Скачать

І)Загальні відомості про країну: Валюта — юань 1) назва країни = Китайська Народна Республіка столиця = Пекін (* Бейцзін).

2) площа країни = 9,6 млн. км2 (3 те місце у світі, 2-те — в Азії).

3)форма правління = соціалістична республіка* держава демократичної диктатури народу, що керується робочим класом і заснована на союзі робочих і селян.

Прові­дна політична партія країни — Комуністична партія Китаю (КПК),

4)форма державного устрою = унітарна держава.

Склад території — 23 провінції; 5 автономних районів; 4 міста центрального підпорядкування: Пекін, Шанхай, Тяньцзінь, Чунцін; 2 спеціальні адміністративні райони: Сянган та Аоминь.

5)ВВП на душу населення = $2 968 6)тип країни: країна з плановою економікою. Член міжнародних організацій — ООН, AT ЕС та ін.

В: Китай — держава з плановою економікою, розташована у Східній та Центральній Азії. Межує з країнами, різними за рівнем економічного розвитку, членами Руху неприєднання або нейтральними державами.

ІІ)Економіко – географічне положення: частина світу = у Східній та Центральній Азії.

1)транспортне географічне положення: *простяг­нулася на 5700 км у широтному напрямку і майже на 3700 км у меридіональному.

а) вихід до морів океанів =* вихід до Тихого океану (Жовте, Східно - Китайське та Південно-Китайське моря, затоки Бохайвань і Бакбо).

б) відносно міжнародних транспортних шляхів, міжнародний рухів товарів, капіталів людей інформації = На сході має широкий вихід до морів Тихого океану та важливих міжнародних шляхів сполучення = створено вільні еконо­мічні зони (ВЕЗ). До найбільших морських портів світу належать Шанхай і Сянган. Західна частина Китаю на тисячі кілометрів віддалена від морського узбережжя та від економічно розвинених осередків Азії.

2) сусідське географічне положення = кордон тягнеться на 21,5 тис. км, 13 країн

3) політико – географічне положення = сусіди – члени Рух неприєднання або нейтральні - Китай — ядерна держава. Складними за­лишаються відносини з Тайванем.

* КНР з початку 80-х років XX ст. активно розвиває політику «відкритих дверей», поліпшує відносини з країнами-сусідами (особли­во з Росією), із США та країнами Європи. Китай є постій­ним учасником Ради Безпеки ООН з правом вето, бере участь у діяльності ЮНЕСКО, МАГАТЕ, МВФ, Азійсько-Тихоокеанської економічної співпраці тощо.

висновок : вигідне ( не вигідне) економіко – географічне положення.

В: Економіко-географічне положення західної континентальної частини країни істотно відрізняється від східної приморської.

ІІІ)Природні умови: **Великі розміри території, складна геологічна будова, розташування країни у кількох кліматичних поясах і природних зонах, вихід до трьох різних за температурним ре­жимом морів — усе це визначає різноманітність природних умов і ресурсів Китаю.

рельєф = За особливостями природних умов східна рівнинна, найбільш освоєна, частина Китаю істотно відрізняється від західної, де переважають ландшафти з горами та пустелями.

** гірська країна, лише 30% території знаходиться нижче 1000 м над рівнем морем. Західна частина, на відміну від східної, характеризується більшими середніми відмітками поверхні. = Тибетське нагір'я

гори = Гімалаї, Каракорум, Куньлунь і Наньшань

На сході значні площі займають рівнини (Ве­лика Китайська).

клімат = схід = мусонний; Західні частини = континентальний , посушливий клімат.

** помірний, субтропічний і тропічний.

ресурси =

1) мінеральні ресурси = надзвичайно багатий на різноманітні мінеральні рес у р с и .

** (одна з «геологічних комор» світу).

а) паливні =

нафта = основний район Північно-Східний басейн; запаси на північному заході.

природний газ = на південному заході, у провінції Сичуань.

вугілля = Північно-Східний басейн. Розвідано також запаси на північному заході.

На північному сході є родовища горючих сланців, з яких дістають рідке паливо та сланцеву смолу.

** За запа­сами кам'яного вугілля (1,5 трлн. т) КНР посідає друге (піс­ля США) місце в світі.

б)рудні = На північному сході = залізні (значні поклади, але невисокої якості) та марганцеві руди.

руди кольорових металів = на південному сході та півдні країни = 80 % світових запасів вольфрамових та 60 % олов'яних руд ; ртутні, сурм'яні, мідні, поліметалеві,алюмінієві руди.

в)нерудні = значні ресурси кухонної солі — в провінції Сичуань, також з морської води. На півночі є поклади графіту і калійних солей, на півдні — азбесту і фосфоритів.

2)водні = значні запаси водних ресурсів = 90 % їх припадає на Східний Китай. Янцзи та Хуанхе для зрошення, виробництва гідроенергії, судноплавства. **Західна, більш посушлива частина Китаю, бідна на водні ресурси.

3)земельні = У Східному Китаї ґрунти змінюються від багатих бурих лісових та кислих підзолистих на північному сході до родючих червоноземів та жовтоземів на південному сході. Рисові землі, які виникли з різних типів ґрунтів у процесі тривалого вирощування на них рису.

4) лісові = відомий Північно-Східний Китай = великі масиви тайги. На сході та південному сході тропічні ліси сильно вирубані. ** 13% площі Ки­таю.

5) рекреаційні = **чудові природні рекре­аційні ресурси для відпочинку та оздоровлення:

висновок про рівень природно – ресурсного потенціалу = умови для розвитку економіки.

  • В: Природні умови різних частин Китаю неоднакові. Його західна частина є переважно гірською, з малою кількістю опадів, східна — рівнинна, зі сприятливим мусонним кліматом. Китай багатий на різні види природних ресурсів, більша частина яких освоєна на сході. З корисних копалин найважливішими є кам'яне вугілля, нафта, залізні, марганцеві, вольфрамові, олов'яні, ртутні та сурм'яні руди, кухонна сіль. Країна має багаті водні, земельні та лісові ресурси.

ІV)Населення :

1) кількість населення країни; 1,33 млрд. чол. (1-ше місце у світі та в Азії) = велетенські трудові ресурси, перешкода для підвищення доходів на­селення, загострює продовольчу та житлову проблеми, знижує можливості працевлаштування.

2)тип відтворення = з 60-х pp. XX ст. = демографічна політика, на обмеження народжуваності.знову дозволено знову мати двох дітей у родині. значні внутрішні міграції. Вони мають переважно економічні причини : із сіл у міста, з освоєних східних районів — до малозаселених північно-західних, особливо до вільних економічних зон, де рівень життя в десятки разів вищий.

У КНР чоловіків набагато більше, ніж жінок (119 на 100).

Майже 30—40 млн. юнаків уже до 2020 р. не зможуть знайти собі дружину.

Насе­лення загалом демографічно молоде:

осіб до 15 років — 21%,

більше 65 років — 7,5%.

Середня тривалість життя чоловіків становить 70,6 років, жінок — 74,09 років.

3) середня густота населення = висока густота населення, яка в середньому становить 139 чол./км2. Проте у східній частині країни на 40 % площі зосереджено 97 % усього населення, а його густота зростає до 200-1000 чол./км2. Західні території заселені мало. У деяких місцях навіть є «білі плями».

4) національний = багатонаціональна держава = китайці становлять 91 % = лише на 40 % площі в східній частині країни = до китайсько-тибетської мовної сім'ї. Переважно в її західній частині, живуть близько 55 інших націй та народностей. Серед них: тибетці, монголи, уйгури, казахи, узбеки, киргизи та ін.

релігійний склад населення = буддизм, конфуціанство, даосизм Китайці сповідують одночасно три релігії: світову — буддизм та національ­ні — конфуціанство і даосизм.

** Китайська мова = ієро­гліфи (до 50 тис). Китаєць письменний, якщо він володіє майже 1,5 тис. ієрогліфами.

5) рівень урбанізації = Офіційно = 52 %, ** 20% — у містах.

найбільші міста = кількість міст перевищує 400, міст-мільйонників — 99. Містами - мультимільйонниками є Шанхай (18,9 млн чол.), Пекін (7,7 млн чол.), Сянган (7,1 млн чол.).

6) зайнятість населення ( у % ): індустріально-аграрна країна

сфера послуг = 29 % промисловість = 22% с/г = 49%

  • В: Китай є країною з найчисленнішим у світі населенням. Для нього характерний другий тип відтворення. Держава активно проводить демографічну політику. Китай — багатонаціональна країна: на її території проживають понад 55 націй та народностей. Китайці, які становлять 91 % усього населення, мешкають у східній частині країни. Вони сповідують буддизм, конфуціанство і даосизм. Густота населення дуже висока на сході, західні частини країни майже незаселені. Формально рівень урбанізації високий — 52 %. Найбільшими містами є Шанхай, Пекін, Сянган.

V)Загальний огляд економіки =

індустріально-аграрна країна = космічна й атомна промисловість, електроніка та нафтохімія. Але обладнання залишається застарілим, майже у половині сіл немає електрики

1)темпи приросту промислової та сіль­ськогосподарської продукції настільки високі, що за виробництвом основних товарів Китай входить до першої «десятки» країн світу.

2)через велику кількість населення країна посідає останні місця за виробництвом продукції та часткою ВВП на одну особу.

Від початку 80-х pp. XX ст. будівництво «соціалізму з китайською специфікою застосування елементів ринкової економіки паралельно з державним плануванням.

На селі й у місті скорочується директивне керівництво, звужу­ється сфера єдиних державних цін, дозволено роботу невеликих приватних та колективних підприємств, широко залучається іноземний капітал.

Особливе місце посідають вільні економічні зони (ВЕЗ), які продемонстрували свою ефективність. Вони мають власні законодавства і кордони, тобто є своєрідними « державами у державі».

Основними завдан­нями ВЕЗ стали:

1)максимальне залучення іноземного капіталу та передових технологій,

2)широке включення країни у міжнародний географічний поділ праці,

3)використання дешевої та надлишкової робочої сили.

За роки реформ Китаю вдалося розв'язати першочергові проблеми:

забез­печити населення продуктами харчування й одягом.

Проблеми: господарство розвивається переважно екстенсивними методами і є дуже матеріаломістким та енергомістким, ефективність його залишається низькою, доходи громадян — мізерними.

**В країні співіснують п'ять форм власності:

1)державна,

2)колективна,

3)індивідуальна,

4)приватна

5)державно-капіталіс­тична.

У КНР створено до 20 тис. спільних підприємств з іноземним капіталом у ЗО млрд. дол.

VІ)Промисловість = поруч зі старими галузями — текстильною та харчо­вою — набувають провідного значення нові: електроенергетика, машинобудування, хімічна та нафтохімічна промисловість.

** створено потужну індус­трію, в якій вагоме місце посідає важка промисловість.

1) гірничодобувна

Паливна = більш ніж половину вугілля дають напів­кустарні шахти.

Нафтова = через технічну від­сталість із надр вилучаються лише 20-25 % нафти.

** на північному сході (Дацінське родовище), північному захо­ді (провінція Ганьсу) та в провінції Сичуань.

Газова = у Сичуанській і Цайдамській котловинах — для місцевого споживання).

вугільна = **основою енергетики видобуток вугілля (1,39 млрд. т — перше місце в світі) на північному сході і півночі Китаю. використовують насамперед у металургії.

нафтопереробка = невеликі малопродуктивні підприємства = Шанхай, Тяньцзінь, Далянь і Пекін.

2) чорна металургія = на покладах власної сировини, у двох районах: Північно-Східному (Аньшань, Фушунь, Шеньян) і Східному (Баошань, Ухань). перше місце у світі за виробництвом сталі, але довозить із-за кордону труби, дріт, тонкий лист

3) кольорова металургія = на південному сході біля родовищ руд кольорових металів = матеріаломісткі та неенергомісткі = вольфрам, мідь, свинець, цинк, алюміній тощо.

* золота — 160 т.

4)електроенергетика = третє місце у світі й поступається тільки США та Росії.

АЕС = 2 % біля Шанхая та Сянгана.

ТЕС = близько 80 % електроенергії.

ГЕС = 1/5

*альтернативні джерела енергії = 10 припливних електростанцій.

5)машинобудування = має низьку продуктивність праці, власні потреби на 75 %.

Важке та залізничне машинобудування, верстатобудування, автомобілебудування, суднобудування (Шанхай, Далянь), точне машинобудування.

перші позиції у світі = випуском телевізорів, пральних і швейних машин, радіоприй­мачів, годинників, фотоапаратури, відео- магнітофонів, відеокасет. Почалося також виготовлення ракетної техніки, супутни­ків, новітніх засобів зв'язку. тракторобудування (Лоян). суднобудування (Шанхай, Далянь)

** провідне місце військового призначення (пасажирські і військові літаки, ракети, штучні супутники Землі і космічне обладнання). перше місце у світі за складанням вело­сипедів (Пекін).

6) хімічна = основна хімія = синтез мінеральних добрив (Далянь, Шанхай, Нанкін) поступається лише США. Хімія полімерів = міста Пів­нічного Сходу та Шанхай. В першій десятці країн за випуском пласт­мас, хімічних волокон та синтетичного каучуку.

** продукція китайської фармацевтич­ної промисловості - важлива стаття експорту).

7) легка промисловість = 25 % виробленої продукції експортується. За виробництвом тканин Китай поступається тільки США. Бавовняна, шовкова та вовняна у Шанхаї, Пекіні та Тяньцзіні.

Порцеляна, килими, циновки, кераміка, вишивка та різьблення по дереву та каменю.

** є батьківщиною шовківництва.

8)Харчова промисловість = рисо очищувальне, борошномельне виробництво (найбільше у світі), а також виробництво олії (арахісової, соєвої, рисової, бавов­няної), м'яса (перше місце в світі — 65 млн.т) виробництво м'ясопродуктів, цукру, кон­сервів, молока. Розвинута тютюнова промисловість.

В: Основна сфера діяльності населення Китаю — промисловість. її провідними галузями є металургія, різноманітне машинобудування, хімічна і текстильна.

VІІ)Сільське господарство:

1) рівень розвитку = Завдяки аграрним реформам перейти від карткової системи до виробництва продовольчих товарів в обсягах, що задовольняють потреби на­селення. 95 млн. га оброблюваних угідь. З однієї ділянки нерідко збирають три і більше врожаї за два роки, а в басейні р. Янцзи — по два врожаї на рік.

2) співвідношення: переважає рослинництво.

3)сільськогосподарські рослини = близько половини земель зрошу­ється = на перше місце у світі за виробництвом рису, пшениці, бавовни, тютюну, ріпаку, овочевих та баштанних культур = також просо, гаолян, ячмінь, сою, арахіс, чай, цукрові буряки та цукрову тростину.

**овочівництво та пло­дівництво (хурма, персики, виноград, абрикоси, фініки).

4)сільськогосподарські тварини = слабка кормова база. На заході країни = розводять овець, кіз, яків, коней, верблюдів. На сході = 40 % світового поголів'я свиней. У передмістях = птахівництво.

Традиційні шовківництво та бджільництво. За обсягами вилову риби Китай поступається лише Японії.

*Низький рівень механізації сільськогосподарських робіт зумовлює необхідність вирощування «робочої» худоби.

*для риборозведення широко використовуються ри­сові поля, особливо в провінціях Сичуань і Чжецзян.

В: У сільському господарстві переважає рослинництво. Головні зернові культури — рис, пшениця, просо, гаолян, технічні — бавовник, арахіс, соя, цукрові буряки, цукрова тростина, чай, тютюн. У тваринництві переважають свинарство й традиційні шовківництво та бджільництво.

VІІІ ) Транспорт =

Залізничний = 3/4 усіх вантажів і більше половини пасажирів, густота залізничної мережі невелика *0,5 км довжини на 100 км2),

автомобільний = якість доріг залишається низькою.

**10% населених пунктів не з'єднані дорожнім сполученням,

авіаційний = ** 300 авіаційних маршрутів 332 аеропортів з постійними рейсами.

Світова ракетно-ядерна та аерокосмічна держава.

Космодроми побудовані в провінці­ях Гансу і Сичуань. У 2003 р. Китай запустив власну космічну ракету.

трубопровідний = ** Понад 4/5 сирої нафти вже пере­качують по трубах. Загальна довжина нафтопроводів стано­вить 14 478 км, газопроводів — 15 890 км.

водний( найбільші порти) = близько 120 морських портів.

Річкове сполучення має важливе значення на річці Янцзи.

** протяжність усіх рік і каналів стано­вить приблизно 110 тис. км.

** Велику роль — гужовий, в'ючний, тракторні візки і особливо велосипед­ний.

ІХ ) Зовнішньоекономічна діяльність =

1)експорт = переважно мінеральну та сільськогосподарську сировину й тканини ** нафту, вугілля, зерно, чай, рибу, текстиль, шовк, вольфрамову руду тощо.

2)імпорт = продукцію об­робної промисловості: машини та обладнання (40 % вартості), мінеральні добрива, прокат чорних і кольорових металів.

Накопичені за роки реформ іноземні інвестиції досягли 220 млрд. дол.

3) основні країни – партнери = Японія, США та Республіка Корея.

Інвестиції = друге місце (після США) за щорічним залученням іноземного капіталу

Х)Економічні райони країни.

87 % виробництва на Східний Китай. У західній частині країни переважають лише добувна промисловість та екстенсивне тваринництво.

Історія формування території.

У XIII-XIV ст. держава опинилася під владою монголів,

У середині XVII ст. Китай завоювали войовничі племена маньчжурів,

ХІХ ст. Китай перетворився на напівколоніальну державу, а на його узбережжі виникли анклави коло­ніальних володінь.

У 1911 р. було проголошено Китайську Республіку, яка надала незалежність Монголії.

1949 р - соціалістична ре­волюція.

з 80-х pp. XX ст., коли влада взяла курс на глибокі економічні реформи.

У 1997 р. Португалія повернула Макао (Аоминь)

а в 1999 р. Велика Британія — Гонконг (Сянган).

5