Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Кухонна дошка

.docx
Скачиваний:
1284
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
372.31 Кб
Скачать

Проект

«Різьблення по дереву, кухонна дошка»

Автор:

учень 7-Б классу

Вендичанської ЗОШ,

I-III ступенів, гімназії

Коваля Віталія

Керівник:

Косован Михайло Іванович

2012

Зміст

1. Обґрунтування вибору об’єкта проектування.

2. План роботи з виконання проекту.

3. Історія виробу

4. Аналіз виробів-аналогів, остаточний вибір конструкції.

5. Конструкція власного виробу.

6. Розробка технологічної послідовності виготовлення виробу.

7. Технологічна карта, добір матеріалів, інструментів та

устаткування.

10. Інструкційна картка

11. Висновки.

План роботи з виконання проекту

1. Визначити тему проекту.

2. Визначити рівень знань та вмінь.

3. Проконсультуватися з учителем та батьками з приводу можливості

виготовлення виробу.

4. Дослідити історію виникнення підставки для гарячих продуктів.

5. Пошук виробів-аналогів в крамницях, книжках, каталогах, в мережі

Інтернет.

6. Проаналізувати зібрані матеріали.

7. Розробити конструкцію власного виробу (оформлення документації:

ескізу, креслення, фотографій, технологічної послідовності).

8. Дібрати і придбати матеріали та інструменти.

9. Зробити екологічну оцінку використання та виготовлення виробу.

10. Виготовити виріб.

11. Оформити пояснювальну записку.

12. Створити презентацію.

13. Захистити проект.

З історії кухонної дошки

Кухонні дошки мають давню історію. Вони мало змінилися, коли мова йде про дерев’яні дошки. Дошки також виготовляють із сучасних матеріалів: пластиків, скла тощо.

Основним призначенням є нарізування різноманітних продуктів. Однак є дошки для сервірування столу та подачі готових блюд (піцца). Окремо виділяють групу декоративних дощок. Одна зі сторін в них різьблена, випалена, інкрустована, розписана, лакована. Використовувати такі дошки для нарізування продуктів не рекомендується через ймовірність пошкодження опоряджувальних матеріалів та попадання їх в їжу. У виїмки різьблення або інших видів оздоблення попадають часточки харчів і там чудово розмножуються шкідливі бактерії.

Для виготовлення кухонних дощок слід підбирати тверді листяні породи. В нашій місцевості можна знайти матеріали для дощок з дуба, берези, бука, акації.

Дошки з деревини не туплять ножі. Розміри дощок можуть бути та пропорції можуть бути різними. Побутові дошки мають найчастіше розміри від 10-15 см до30-40 см. Товщина не перевищує 20-30 мм.

Дошки з хвойних порід та м’яких листяних мають дуже обмежений термін експлуатації. Тому найчастіше їх використовують для виготовлення сувенірної продукції.

Березові дошки добре вбирають вологу та мають невисоку твердість. Бук має високу міцність. Найдовговічнішими вважають дубові дошки.

Дошки виготовляють з масиву, склепок та фанери. Дошки з масиву мають більшу вагу в порівнянні з іншими. Але за великої ширини вони можуть деформуватися і, навіть, розтріскатися.

Зі склепок виготовляють якісні дошки, які за своїми характеристиками схожі на дошки з масиву. Заготовки для них виготовляють склеюванням з планочок. Склеюють на гладку фугу або на мікрошип. В останньому випадку склейка більш міцна. Інколи склеюють брусочки так, щоб торці утворювали робочу поверхню дошки. З точки зору гігієни дерев’яні дошки мають ряд застережень та правил. Деревина чудовий абсорбент, в тріщинах, порах та порізах накопичуються бактерії. Тому дошки слід ретельно мити в гарячій воді та ретельно потім витирати. Для певних видів продуктів слід мати окрему дошку: сирого м’яса, риби, варених продуктів, овочів та фруктів, хліба.

Для збільшення терміну служби дошки з масиву деревини слід просякнути олією. Соняшникова олія швидко гіркне, тому краще використовувати лляну олію або конопляну. Дошку слід нагріти в духовці до температури 70-80 градусів за Цельсієм але не більше. Потім за допомогою пензля наносять олію декілька разів. На торцях олія всотується швидше, тому її використовують більше ніж на пластях. Так можна повторити 3-4 рази.

Оброблені таким чином дошки не бояться вологи, не всмоктують запахи.

Аналіз виробів-аналогів, остаточний вибір конструкції

До цього я ще ніколи не мав змоги робити кухонну дошку. Практики по виготовленню даних речей у мене, на жаль, немає. Тому я вирішив вивчити подібні вироби.

Більшість інтернет-магазинів пропонує широкий вибір кухонних дошок. Вони виготовлені із різноманітних матеріалів: дерева, пластмаси,

бамбуку та різних комбінацій конструкційних матеріалів. Вони різняться

за своєю формою , дизайном. Дерево - «живий» матеріал, зі своєю енергією, який є символом життя і пізнання добра і зла. В Україні кухонні дошки роблять найчастіше з бука, дуба, бамбука, із сосни, рідше з берези, вільхи чи липи. Дерева чоловічого роду (бук, дуб, бамбук) - несуть в собі чоловічу енергію, а дошки з дерев жіночого роду, відповідно, жіночу. Одне з головних їхніх відмінностей в тому, що щільність чоловічого дерева завжди більше, ніж щільність жіночого. У господарстві «чоловіча» дошка прослужить довше, і порізи будуть на ній менш глибокими, ніж на «жіночих». Вибирайте те дерево, яке доповнить чи посилить необхідні вам якості. Пам'ятайте: будь-яке дерево ріжеться тільки уздовж волокон, так як ця структура більш міцна. А ви, купуючи дошку, купуєте додаткову «вертикаль» у будинок - стійкість.

Зразок 1

Зразок 2

Зразок 3

Зразок 4

Зразок 2 − Риба - один із символів достатку, а також символ поглибленого внутрішнього життя, що ховається під поверхнею речей. Рибу асоціюють і з глибокими потоками, що піднімають життєві сили.

Зразки 4 Свинка - говорить про статок, багатство і великий приплід.

Знаючи про значення тієї чи іншої форми, символіку матеріалу, сподіваємося, вам легше буде підібрати собі помічника на кухню або ж більше дізнатися про ту дошку, яка давно і старанно виробляли.

Використані технології мені подобаються, особливо різні методи нанесення зображення: різьблення, випалювання, нанесення малюнка фарбою.

При виборі варіанту для дизайну дошки, я вирішив поєднати різьблення та нанесення малюнка фарбою. Тепер залишилося тільки зібрати потрібні матеріали.

Візьмемо найбільш простий виріб для освоєння техніки складання технологічної карти. Творча робота з виготовлення будь-якого виробу починається з вибору заготовки. Матеріалом для заготівлі обробної дошки може бути фанера або дошка товщиною 10 ... 12 мм, так як обробна дошка повинна бути легкою і екологічно чистою. Наступним етапом є випилювання контуру виробу. Потім слід наколоти шилом центр отвору. Висвердлити його. Остаточним етапом даної роботи є зачистка вироби, заокруглення гострої кромки і кутів.

Матеріали та обладнання

  1. Прилад для випалювання

  2. Зразки малюнків для перенесення на виріб

  3. Наждачна шкурка з нульовим зерном.

  4. Лак

  5. Фанера

  6. Напилок

  7. Рашпіль

  8. Клейка плівка «Оракал»

  9. Лінійка

  10. Олівець

  11. Лобзик

  12. Дриль

  13. Шило

  14. Свердло №5

  15. Пензлик

Технологія виготовлення кухонної дошки

Технологічна карта

№ з/п

Хід роботи

Ескіз

Інструменти, матеріали

1.

Заготовка із габаритними розмірами 200х150.

200

150

Лінійка, олівець, фанера, ножівка

2.

Розмітка за шаблоном.

Шаблон, олівець

3.

Просвердлювання отвору.

Дриль, шило, свердло 5

4.

Випилювання лобзиком по зовнішньому контуру.

Лобзик, пилочка

5.

Шліфування виробу.

Мілко зернистий наждачний папір

6.

Оздоблення виробу однією з технік (за вибором).

Фарби, випалювання, папір «Оракал», ножиці

7.

Обробка виробу лаком.

Пензлик, лак ПФ

8.

Контроль за якістю виробу.

Лінійка, кутник

Інструкційна карта

Оздоблення кухонної дощечки аплікацією

  1. Обрати шаблони для виготовлення елементів аплікації.

  2. Розмітити елементи аплікації на зворотньому боці плівки «Оракал» за допомогою шаблонів.

  3. Вирізати по контуру нанесений малюнок.

  4. Відділити клейку частину плівки від основи та наклеїти елементи аплікації на дощечку.

Висновки:

Під час виготовлення кухонної дошки, я дізнався багато нових методів обробки деревини, та отримав багато навиків роботи з деревом. Готуючи розділ «З історії кухонної дошки», я розширив свої знання в області історії кухонних предметів та дізнався багато нового щодо важливості підбірки деревини для виготовлення дерев’яних предметів .

Бажаю удачі при виготовленні кухонної дошки за моїм проектом!

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]