Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсова.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
98.72 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вінницький Державний Педагогічний Університет

Інститут іноземних мов

Курсова робота

з методики

на тему:

«Особливості формування пасивного граматичного мінімуму на старшому шкільному етапі»

Виконав

Студент 3 курсу

Інституту іноземних мов

Групи 4-В-1

Багрій Роман Сергійович

Науковий керівник

Штифурак Анатолій

Володимирович

Вінниця 2011

План

Вступ…………………………………………………………..3

РОЗДІЛ 1. Особливості вивчення і засвоєння пасивного граматичного мінімуму на сучасному етапі…………………...5

- 1.1 Граматика, як наука……………………………………………..5

- 1.2. Сучасний стан вивчення пасивного граматичного мінімуму та його проблеми…………………………………………………………6

Розділ 2. Методи покращення навчання пасивного граматичного матеріалу……………………………………….11

- 2.1 Сучасні методи навчання грамматики………………………..11

- 2.2 Психологічні передумови навчання пасивного граматичного матеріалу………………………….……………………………………..20

- 2.3 Види вправ для навчання грамматики………………………..23

- 2.4 Зміст навчання граматики……………………………………..31

- 2.5 Використання сучасних технологій для вивчення пасивного граматичного мінімуму……………………..…………………………..38

Висновок…………………………………………………….46

Список використаної літератури………………………….47

Додатки……………………………………………………...50

Вступ

Навчання іноземних мов є дуже важливим на сучасному етапі розвитку життя. Знання іноземних мов – ознака освіченості сучасної людини. Не всі мови є однаково важливі для вивчення іноземцями. Деякі мови використовуються лише у одній країні, деякими користується більшість населення планети.

Провідну роль серед найбільш вживаних мов світу посідає англійська. Чотири з п’яти школярів ЄС вивчають англійську мову. В Україні англійська мова вивчається в більшості шкіл.

Для вивчення будь-якої мови потрібно вивчати її граматику. Граматика – дуже важливий аспект вивчення мови, з її допомогою ми вчимося правильно будувати речення і використовувати часи. Знаючи граматику, можна писати і перекладати іноземну мову (за умови, що в вас є певний словниковий запас).

Отже, тема курсової роботи - особливості формування пасивного граматичного мінімуму на старшому шкільному етапі.

Актуальність - засвоєння пасивних граматичних структур дуже важливе в сучасному світі. Адже спілкування “в живу” зараз відходить на другий план, люди більше спілкуються, переписуються в соціальних мережах, по СМС, та ін. Навіть якщо ви вважаєте знання певної граматичної структури неважливим, її може використати ваш “співбесідник”, тож слід мати її в своєму пасивному словнику. Те ж саме стосується читання мовою оригіналу, чи її переклад, тому засвоєння пасивного граматичного мінімуму дуже актуальне.

Об’єкт дослідження – засвоєння пасивних граматичних структур в старшій школі.

Предмет дослідження – пасивні граматичні структури як такі, та особливості їх вивчення у сучасній старшій школі.

Мета дослідження – стан вивчення граматичних структур в сучасній школі, та варіанти його покращення.

Завдання – 1). Висвітити існуючі проблеми навчання пасивного граматичного матеріалу

2). Визначити можливі шляхи покращення навчання та засвоєння учнями пасивних граматичних структур.

3). Навести приклади рекомендованих вправ для підвищення продуктивності навчання.

4). Визначити психологічні особливості сучасних учнів.

Структура – спочатку у роботі висвітлюються наявні проблеми і складнощі навчання граматики. У другій частині роботи висвітлюються засоби та прийоми покращення продуктивності навчання. Показуються психологічні передумови, наводяться рекомендовані зразки вправ.

РОЗДІЛ 1. Особливості вивчення і засвоєння пасивного граматичного мінімуму на сучасному етапі

1.1 Граматика, як наука.

У більшості випадків, граматика англійської мови стає найдільшою складністю у процесі навчання. Її не люблять ні учні, ні вчителі. Її не виділяють як один з легких аспектів мови. Вона відбиває бажання займатися мовою. Чому так виходить? Адже вивчання граматики англійської мови не є факультативом. Це той фундамент, на якому і тримається грамотна англійська мова.

Що заважає нам поставитися до неї з ентузіазмом?

Що таке граматика англійської мови?

Граматика англійської мови, як і будь-якої іншої, займається вивченням будови і зміни слів, видів словосполучень і типів речень. Тобто, це певне зведення норм і правил, які використовуються при побудові грамотної мови. За допомогою теоретичних знань граматики ми опановуємо склад мови і формуємо навички правильної побудови мови. Хтось вважає, що граматика не складна і не доставляє ніяких незручностей. Чому ж для більшості вивчання граматики англійської мови дається з такими труднощами? Як мені здається, справа в тому, що при слові «граматика» ми відразу уявляємо собі перелік нудних, нецікавих правил, які потрібно зубрити, щоб хоч щось запам'ятати. Десяток років тому так і було. Однак у наші дні при великому асортименті матеріалу вивчання граматики англійською мовою можна зробити захоплюючим пізнавальним процесом.

Хотілося б підкреслити: зараз багато хто воліє говорити про те, що граматика не потрібна зовсім. Варто лише збагатити свій словниковий запас, потрапити в мовне середовище – вуаля, справу зроблено! Ви говорите англійською. Так, ви заговорите, питання лише в тому – на якому рівні? На цьому принципі будується практика англійської мови з носіями мови. Її основною метою ставиться зняття мовного бар'єру, тобто страх розмовляти англійською мовою. Помилки в мові не мають значення. Головне – говоріть якомога більше і вас зрозуміють. Але наявність у вашому арсеналі великої кількості слів і повна відсутність знань про те, як їх разом вжити, все-таки, змусить вас зайнятися вивчанням граматики англійської мови. Ось чому я раджу не контактувати з носіями, поки ви не отримаєте базову основу граматики. Але і тут не треба перегинати палицю. Як і граматику, необхідно відпрацьовувати і інші навички та вміння: читання, письмо, розмовна мова, аудіювання. Все це повинно йти в комплексі – ось у цьому випадку ви досягнете потрібного ефекту.

1.2. Сучасний стан вивчення пасивного граматичного мінімуму та його проблеми

В середніх навчальних закладах вивчаються не всі граматичні явища виучуваної іноземної мови, а спеціально відібраний граматичний мінімум, який складається з активного граматичного мінімуму та пасивного граматичного мінімуму. Для вираження власних думок іноземною мовою учень має оволодіти тими граматичними структурами (ГС), які входять до активного граматичного мінімуму. До пасивного граматичного мінімуму входять такі ГС, якими учні можуть не користуватися для вираження своїх думок, але які потрібні для сприймання і розуміння мовлення. Щоб сприймати і розуміти думки інших людей, необхідно володіти як активним, так і пасивним граматичним мінімумом .

Мета навчання граматичного матеріалу іноземної мови, що вивчається, це оволодіння граматичними навичками мовлення: репродуктивними, тобто граматичними навичками говоріння і письма, та рецептивними, тобто граматичними навичками аудіювання і читання.

Граматичні навички мовлення, як і всі інші навички мовлення, повинні характеризуватися такими ознаками як автоматизованість, гнучкість та стійкість і формуватися поетапно.

Сформованість репродуктивної граматичної навички — одна з передумов функціонування вміння висловлювати свої думки в усній та письмовій формі. Щоб здійснити свій комунікативний вибір, той, хто говорить/пише, має спочатку вибрати граматичну структуру, яка б відповідала даній ситуації мовлення. Так, якщо людина має намір про щось дізнатися, вона обирає одну із ГС, що виражає запитання. Дальший вибір залежить від часу події, про яку йдеться, від характеру інформації, що потрібна у відповідь на запитання, тощо. У багатьох випадках (наприклад, при висловлюванні прохання) на вибір ГС впливають стосунки між людьми.

Обрану ГС потрібно оформити відповідно до норм даної мови. (Маються на увазі синтаксичні та морфологічні особливості ГС). Вибір та оформлення ГС здійснюються паралельно: засвоюючи форму, учень повинен мати певний комунікативний намір, вирішувати конкретне мовленнєве завдання — щось запитати, попросити, комусь заперечити, підтвердити чи спростувати чиюсь думку тощо, з тим щоб у його свідомості поєднувалися комунікативний намір та форма, за допомогою якої він виражається.

Такою є теорія, ідеал навчання граматики. На жаль, в українських школах загалом, і у старших класах так само, ця тенденція не зовсім дотримується.

Діти вивчають граматику доволі поверхово і далеко не завжди по суті, що призводить до негативного результату. Однією з причин таких результатів є абсолютно невідповідні підручники, підручники, які не відповідають ні вимогам програми, ні рівню знань дітей.

Некомпетентні чиновники не те що самі не знають чого хочуть, вони і не розуміють чого вони хочуть. Щороку безпідставно підвищується рівень складності навчання. Чиновників мало цікавить те що сучасних дітей все важче і важче зацікавити в навчанні, так вони повністю вбивають це бажання своїми програмами.

Також дуже важливою проблемою є те, що багато вчителів являються некомпетентними і не відповідають вимогам і стандартам сучасного вчителя. Багато з них просто приходять «відбувати номер» замість того, щоб навчати дітей.

На фоні всіх цих проблем навчання граматики виглядає недосяжною метою, яка існує тільки в теорії.

Варто сказати, що в старшій школі навчання граматики зводиться до навчання лише пасивного граматичного мінімуму, та інколи той пасивний мінімум не такий, як треба. Адже не всі знають, що таке пасивний граматичний мінімум. Пасивний граматичний мінімум – мінімальний набір основних граматичних структур, які учні повинні знати для розуміння текстів і чужих висловлювань. Дуже часто ці позиції упускають і граматичний мінімум засвоюють, так сказати, не якістю, а кількості, а інколи навіть кількість відсутня.

Та й взагалі навчанню граматики, як такої відводиться не так вже й багато часу. Більшість часу на уроці учні проводять читаючи тексти і завчаючи слова. Про навчання граматики мова йде не часто…

У зв’язку із розвитком сучасних мов проблема визначення і організації граматичного мінімуму в процесі опанування англійської мови набуває все більшої актуальності. Усталені уявлення про систему часу підлягає міцному тиску з середини самої мови, обумовленої процесом спрощення використання

англійських часових форм у мовленнєвій практиці. Оскільки будь-яка мова

розвивається “знизу”, таке спрощення заперечує свій вплив й на інші стилі

мови, в тому числі й на літературно-мовленнєвий, на який орієнтовано

навчання граматики в старшій школі. Не можна не помітити, що аналогічні

тенденції спостерігаються відносно нещодавно, як, наприклад,

невикористання Past Perfect у складнопідрядних реченнях після when, after:

we had dinner after we came home. У мовленнєвій практиці зафіксовано

також масові випадки “підміни” Present Perfect на Past Simple, оскільки

обидві граматичні форми здатні виражати значення “результативності” дії,

дійсно: “I have closed the door” та “I closed the door” виражають ту ж саму

дію (значення) – двері зачинені. Слід також відзначити випадки заміни

Present Perfect Continious на Present Continious: I’m waiting for you for 15

minutes already замість I’ve been waiting … , хоча відносно нещодавно це

сприймалося за грубе пошушення мовної форми.

Можливо вказати на різні причини таких спрощень, однак головною,

на нашу думку, є масовий наплив емігрантів у англомовні країни, для яких

система форм часу в англійській граматиці уявляється складною і за своєю

первісною природою припускає дублювання значень одних граматичних

форм іншими. Доречно згадати той факт, ким по суті було створено

граматику англійської мови.

Аналіз досліджень і публікацій, у яких започатковано вирішення

даної проблеми і на які спирається автор. Висвітленню проблеми змісту

навчання граматиці англійської мови в старшій школі присвячені роботи

вітчизняних Л. Бархударова, Л. Биркун, Т. Булигіної, О. Есперсена,

І. Іванова, Д. Керолл, А. Несвіта, Б. Серебрянникова, Б. Хаймович та

зарубіжних вчених, принаймні, Й. Фрайза, Р. Мьорфі, Т. Тобьорна та ін.

Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми,

котрим присвячується дана стаття. У роботах, присвячених проблемам

навчання граматиці англійської мови в сучасній старшій школі

приділяється недостатньо уваги розвитку сучасної англійської мови і,

відповідно, визначенню змісту навчання граматики. У зв’язку з цим

актуалізується питання подолання розбіжності між вимогами навчання

граматики в школі й сьогоденними граматичними нормами носіїв

англійської мови.

Відомо, що в методиці навчання іноземних мов граматичний

мінімум поділяється на активний (репродуктивний) і пасивний

(рецептивний). Відомо також і те, що послідовність навчаючих дій у роботі

над активними і пасивними граматичними явищами є різною. Вважається,

що роботу з активним граматичним явищем слід починати з пояснення

його значення, з пасивним – з пояснення правил утворення граматичної

форми.

Якщо порівняти витрати зусиль, насамперед часових, то, як показує

практика, переважна їхня кількість припадає на оволодіння так званими

активними граматичними явищами. Вважається, що роботу з ними слід

починати з пояснення їхнього значення, з пасивним – пояснення правил

утворення граматичної форми.

Розділ 2. Методи покращення навчання пасивного граматичного матеріалу.