Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Правопис складних прислівників

.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
43.01 Кб
Скачать

Вправа 1. Запишіть прислівники разом, окремо або через дефіс. Поясніть їх правопис.

Будь/де, хтозна/як, в/голос, до/гори, сяк/так, по/українському, по/латині, по/перше, куди/небудь, хтозна/коли, казна/коли, аби/то, так/то, куди/небудь, по/нашому, таким/чином, тим/часом, по/суті, на/жаль, раз/у/раз, день/у/день, на/зустріч, на/силу, с/краю, ми­мо/хіть, що/найкраще, аби/куди, ані/трохи, поки/що, що/ночі, яко/мо­га, як/найдовше, без/жалю, на/совість, на/гора, уві/сні, як/слід, на/двоє, у/трьох, у/середині, по/господарськи, ледве/ледве, пліч/о/пліч, як/не/як, кінець/кінцем, де/коли, поза/вчора, при/вселюдно, чим/раз, без/ліку, вряди/гори, в/основному, в/цілому.

(С)початку лекція була цікавою і (З)початку розмови вони зрозуміли один одного. (В)середині щось заболіло і (В)середині кола стояла маленька дівчинка. Я говорю про це (в)останнє і (В)останнє вікно постукали. (В)тім, я про це знаю і (В)тім спектаклі брав участь і я. (На)що було починати справу і (На)що ви звертаєте свою увагу?

Вправа 5. Складіть і запишіть речення із поданими прислівниками та співзвучними з ними словами. Поясніть, чим зумовлена відмінність у їх написанні.

Насторожі — на сторожі, назустріч — на зустріч, доволі — до волі, усередині — у середині, по-третє — по третє, вгору — в гору, вниз — в низ.

Вправа 7. Поділіть прислівники на три групи: 1) ті, що пишуться разом; 2) ті, що пишуться окремо; 3) ті, що пишуться через дефіс. Поясніть їх правопис.

(В)розтіч, (на)розхват, (по)можливості, (під)гору, (як)слід, (на)жаль, (у)низу, (у)ночі, (ледве)ледве, (по)сусідськи, (таким)чином, один(в) один, (до)лиця, (до)пізна, (на)троє, (чим)дуж, (де)куди, (по)черзі, (по)людському, (по)латині, (до)речі, (за)раз, (на)пролом, (від)тепер, (як)(най)краще, (на)мить, (уві)сні, (до)сьогодні, (до)діла, (ось)ось, хоч(не)хоч, десь(то), хтозна(як), (що)дня, (за)що, (а)(ні)скільки, (ми­мо)хідь, (на)(сам)перед, (на)вибір, (без)черги, (по)суті.

безперестанку, вбік, ввечері, ввіч, вволю, вголос, вгорі, вгору, вдень, взимку, взнаки, відразу, вкрай, вкупі, влад, влітку, внизу, вночі, восени, впам’ятку, впень, вперед, впереміж, впереміш, вплав, вплач, впоперек, впору, враз, вранці, врешті, врівень, врівні, врозкид, врозліт, врозсип, врозтіч, вряд, всередині, вслід, всмак, вщерть, доверху, довіку, довкола, доволі, догори, додолу, додому, докупи, донизу, дотла, дощенту, заміж, замужем, заочі, запанібрата, запівніч, зараз, заразом, засвітла, збоку, зверху, звіку, згори, здуру, ззаду, зісподу, знизу, зозла, зокола, зразу, зранку, зрання, зрештою, зроду, зсередини, набік, набір, наверх, наверху, навесні, навиворіт, навиліт, навідліг, навідріз, навік, навіки, навіч, нагору (але на-гора), надвечір, надворі, надголодь, надзелень, надмір, надміру, назад, назахват, наздогад, назустріч, наниз, нанизу, наостанок, наостанку, напам’ять, наперебій, напереваги, наперед, наперекір, напереріз, напівдорозі, напідпитку, напоказ, наполовину, напохваті, напочатку, наприклад, напровесні, напролом, напропале, нараз, нарешті, нарівні, нарозхват, насилу, наскоком, наспід, наспіх, насподі, насторожі, наяву, обік, обіч, одвіку, опівдні, опівночі, опліч, підряд, побіч, поблизу, поверх, повік, поволі, позаду, поночі, попліч, поруч, поряд, посередині, почасти, скраю, спереду, спочатку, убік, убрід, увечері, увіч, уголос, угорі, угору, удень, узимку, узнаки, украй, укупі, улад, улітку, униз, унизу, уночі, упень, уперед, уплав, уплач, упоперек, упору, уранці, урешті, урівень, урівні, урозкид, урозліт, урозсип, урозтіч, уряд, усередині, услід, усмак, ушир.

без відома, без жалю, без кінця, без кінця-краю, без краю, без ладу, без ліку, без мети, без наміру, без пуття, без сліду, без смаку, без сумніву, без угаву, без упину, без черги, в затишку, в міру, в нагороду, в ногу, в обмін, в обріз, в позику, в цілості, до біса, до вподоби, до гурту, до діла, до загину, до запитання, до краю, до крихти, до ладу, до лиха, до лиця, до міри, до ноги, до обіду, до останку, до пари, до пня, до побачення, до пори, до пуття, до речі, до решти, до сих пір, до смаку, до смерті, до снаги, до сьогодні, за години, за дня, за кордон, за кордоном, за рахунок, за світла, з болю, з-за кордону, з краю в край, з переляку, з радості, з розгону, на бігу, на біс, на вагу, на весну (але навесні), на вибір, на видноті, на відчай, на відмінно, на віку, на гамуз, на голову, на диво, на дозвіллі, на жаль, на зло, на зразок, на льоту, на мить, на ніщо, на око, на поруки, на прощання, на радість, на радощах, на руку, на самоті, на світанку, на скаку, на славу, на слово, на сміх, на совість, на сором, на ходу, на шкоду, на щастя, над силу, не з руки, ні на гріш, під боком, під гору, під силу, по закону, по змозі, по знаку, по можливості, по правді, по силі, по совісті, по сусідству, по суті, по черзі, по щирості, у вигляді, уві сні, у поміч, у стократ, через силу, як слід,

Тести:

56. Через дефіс пишуться всі слова в рядку

  1. по/нашому, в/нічию, ледве/ледве, сяк/так

  2. з/рештою, врешті/решт, хтозна/куди, вряди/годи

  3. мало/помалу, віч/на/віч, десь/інколи, по/латині

  4. десь/то, як/раз, як/небудь, будь/коли

  5. по/двоє, по/друге, по/третє, по/сучасному

57. Через дефіс пишуться всі слова в рядку

  1. пліч/о/пліч, з давніх/давен, день/у/день, по/латині

  2. на/гора, коли/не/коли, без кінця/краю, де/небудь

  3. віч/на/віч, по/простому, сам/на/сам, хтозна/коли

  4. ледве/ледве, по/праву, по/друге, як/не/як

  5. більш/менш, раз/по/раз, будь/куди, десь/не/десь

58. Разом треба писати всі прислівники рядка

  1. без/вісти, в/серйоз, до/речі, на/вскіс

  2. у/розтіч, від/давна, без/перестанку, у/брід

  3. за/багато, до/вкруги, до/вподоби, на/впростець

  4. по/двоє, по/декуди, на/весні, у/досвіта

  5. с/піднизу, на/прокат, на/жаль, в/суціль

59. Через дефіс треба писати всі прислівники в рядку

  1. вряди/годи, любо/дорого, раз/у/раз, коли/не/коли

  2. хтозна/коли, пліч/о/пліч, по/літньому, навік/віки

  3. по/батьківськи, крок/за/кроком, часто/густо, з давніх/давен

  4. по/сусідськи, по/одинці, де/не/де, сяк/так

  5. зроду /віку, як/не/як, кінець/кінцем, довго/довго

60. Правильно записано всі прислівники рядка

  1. по сусідськи, удвох, з гори, на диво

  2. віднині, нашвидку, без кінця, до вподоби

  3. десь-інде, підчас, допобачення, сповна

  4. з роду-віку, на щастя, на виворіт, здалека