Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Информатика(Лекции).doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
3.82 Mб
Скачать

101

library

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙЗА КУРСОМ «ІНФОРМАТИКА та КОМП’ЮТЕРНА ТЕХНІКА »

[Введите подзаголовок документа]



S

[Выберите дату]



ЗМІСТ

1. ІНФОРМАТИКА ТАІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ 3

2. ОПЕРАЦІЙНА СИСТЕМА WINDOWS XP. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ НА ПРИНЦИПИ РОБОТИ У СИСТЕМІ. 3

2.0. Операционная система Linux 3

2.1 Історія Windows 4

2.2 Файлова система та структура. 7

2.3 Основні принципи роботи з системою 9

2.4 Робота з файлами та папками. 15

3. ВВЕДЕНИЕ В MICROSOFT OFFICE. 21

3.1 MICROSOFT WORD. 22

3.1.1 Запуск і ознайомлення з пакетом 22

3.1.2. Налаштування параметрів сторінки 25

3.2 Текстовий редактор Open Office org Writer 46

3.2.1 Робота з документами 46

3.2.2 Форматування тексту 49

3.2.3 Створення таблиць та діаграм 52

3.2.4 Вставка об’єктів у документ 55

3.2.5 Призначення стилів і їх використання в документах 56

4. ЕЛЕКТРОННІ ТАБЛИЦІ (MS Excel та OO Calc) 63

4.1.Загальні положення 63

4.2.Типи даних, введення та форматування даних у ЕТ 66

4.3. Редагування даних в ЕТ 71

4.4. Функції та обчислення у ЕТ 73

4.5. Організація графічної інформації 81

4.6. Робота з базами даних (списками) 84

4.7. Аналіз даних 91

ЛІТЕРАТУРА 100

1. ІНФОРМАТИКА ТАІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Інформатика – комплексна наукова та інженерна дисципліна, що вивчає всі аспекти проектування, створення, оцінювання, функціонування комп’ютерних систем обробки інформації, її застосування та вплив на різноманітні галузі соціальної практики.

Поява інформатики зумовлена появою та розповсюдженням нової технології збирання, обробки та передачі інформації, пов’язаною із фіксацією даних на машинних носіях.

Інформація – сукупність відомостей (даних), які сприймають з оточуючого середовища (вхідна інформація), повертають в оточуюче середовище (вихідна інформація) або зберігають всередині певної системи.

Інформація існує у вигляді документів, креслень, малюнків, текстів, звукових та світлових сигналів, енергетичних та нервових імпульсів і так далі.

Економічна інформація (ЕІ) – це сукупність відомостей економічного характеру, що можна фіксувати, передавати, обробляти, зберігати та використовувати для здійснення функцій керування.

ЕІ містить відомості про склад трудових, матеріальних, грошових ресурсів, про стан роботи об’єктів в певний момент часу, відображує діяльність підприємств та організацій за допомогою натуральних, вартісних та інших показників.

Поняття інформаційних технологій (ІТ) з’явилося з появою інформаційного суспільства, основою соціальної динаміки в якому є не традиційні матеріальні, а інформаційні ресурси: знання, наука, інтелект, здібності, ініціатива, творчість людей. Вперше поняття і перспективу розвитку ІТ детально розглянув академік Глушков В.М.

Інформаційна технологія – це людино – машинна технологія збору, обробки та передачі інформації. Це технологія, яка базується на обчислювальній техніці, швидко розвивається, охоплюючи усі види сучасної діяльності: виробництво, управління, науку, освіту, проектні розробки, торгівлю, фінансово-банківські операції, медицину, криміналістику, охорону оточуючого середовища, побут та інше.

В інформатиці виокремлюють три основні частини:

  • Обчислювальну техніку (hardware);

  • Алгоритми обробки інформації (algorithm);

  • Комп’ютерні програми (software)

Питання для самоперевірки

  1. Дайте означення інформатики як комплексної наукової та інженерної дисципліни.

  2. Які події в суспільстві обумовили виникнення інформатики.

  3. Дайте означення інформації. У якому вигляді вона існує?

  4. Дайте означення економічної інформації. Які особливості економічної інформації?

  5. Дайте поняття інформаційної технології.

2. Операційна система windows xp. Основні поняття на принципи роботи у системі.

2.0. Операционная система Linux

В основу ОС Linux положен проект студента Хельсинкского университета Л. Торвальда, в котором использована программа Minix. Л. Торвальд разработал эффективную ПК-версию UNIX для пользователей Minix и назвал ее Linux. В 1999 г. он выпустил версию Linux 0.11, мгновенно распространившуюся по Интернет. В последующие годы данная ОС была доработана другими программистами, которые поместили в нее возможности и особенности, присущие стандартным UNIX – системам. Через некоторое время Linux стала одним из самых популярных проектов UNIX конца XX в.

Главным достоинством ОС Linux является то, что ее можно применять на компьютерах любой конфигурации – от настольного до мощных многопроцессорных серверов. Эта система способна выполнять многие из функций, традиционных для ОС DOS и Windows, например управление файлами, управление программами, взаимодействие с пользователями и др. Система Linux является особо мощной и гибкой, предоставляя в распоряжение компьютера скорость и эффективность UNIX, с применением при этом всех преимуществ современных ПК. При этом Linux (как и все версии UNIX) представляет собой многопользовательскую и многозадачную ОС.

Операционная система Linux стала доступна всем желающим, так как это некоммерческий проект и в отличие от UNIX распространяется среди пользователей бесплатно в рамках Фонда бесплатного программного обеспечения. По этой причине эту ОС зачастую не считают профессиональной. На самом деле ее можно охарактеризовать как настольную версию профессиональной ОС UNIX. Преимущество ОС UNIX состоит в том, что ее разработка и последующее развитие проходили одновременно с революцией в области вычислительной техники и коммуникаций, которая продолжается уже несколько десятилетий. На основе UNIX были созданы совершенно новые технологии. Сама по себе ОС UNIX построена так, что ее можно модифицировать, получая при этом различные версии. Поэтому присутствуют множество различных официальных вариантов UNIX, а также версий, которые соответствуют конкретно поставленным задачам. Разрабатываемую в данном контексте ОС Linux можно рассматривать как еще один вариант UNIX, который создан специально для ПК.

Операционная система Linux имеет несколько редакций, так как каждая фирма-производитель комплектует систему и ее программное обеспечение по-своему, выпуская после этого пакет с собственной редакцией этой системы. При этом различные редакции могут включать в себя доработанные версии программ и новое программное обеспечение.

2.1 Історія Windows

Перша система Windows з’явилася на світ у 1986 році та являла собою сукупність програм, що розширювали можливості існуючих на той час операційних систем задля більшої зручності у роботі. Через декілька років вийшла друга версія, але особливої популярності вона не отримала. Однак у 1990 році вийшла нова версія – Windows 3.0, яка почала використовуватися на багатьох персональних кому’ютерах. Популярність нової версії Windows обумовлювало декілька причин. Графічний інтерфейс дозволяв працювати з об’єктами вашого комп’ютера не за допомогою команд, а за допомогою наочних та зрозумілих дій зі значками, що позначали ці об’єкти. Можливість одночасної роботи з декількома програмами суттєво підвищила зручність на ефективність роботи. Крім того, зручність та легкість написання програм для Windows сприяли появі значної кількості програм, що працювали під керуванням операційної системи Windows 3.0. Також набагато краще було організовано роботу з різноманітним комп’ютерним обладнанням, що також визначило популярність системи. Зміни у наступних версіях Windows були спрямовані на підвищення надійності системи, а також на підтримку засобів мультімедіа (версія 3.1) та роботу у комп’ютерних мережах (версія 3.11) .