Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛБWriter14_.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
1.05 Mб
Скачать

ВМІСТ

Вступ 2

Лабораторна робота 1. 3

Тема: Основні прийоми роботи з текстами в редакторові Office Writer 3

Лабораторна робота 2. Створення комплексних текстових документів в редакторові Office Writer. Вставка об'єктів і графіка 7

Лабораторна робота 3. Створення комплексних текстових документів в редакторові Office Writer. Робота з таблицями 13

Вступ

Лабораторно-практичний цикл включає чотири роботи, направлених на придбання практичних навиків роботи у відкритому офісному пакеті LibreOffice. Цикл може бути використаний на лабораторно-практичних заняттях по дисципліні «Інформатика та Обчислювальна техніка» для напрямів 6.010104 (), 6.010103 ()

Справжній методичний посібник допоможе студентам зорієнтуватися в учбовому матеріалі другого розділу курсу «Інформатики та обчислювальноїа техніки» і успішно виконати учбовий план дисципліни в цілому.

Лабораторна робота 1. Тема: Основні прийоми роботи з текстами в редакторові Office Writer

Мета роботи: Здобуття практичних навиків по створенню нового документа, редагуванню і оформленню тексту, а також використання засобів автоматизації розробки документів.

  1. Підготовка до роботи

По літературі вивчити способи виклику текстового редактора, призначення і склад головного меню, основні прийоми створення, форматування і редагування документів, робота із стилями і шаблонами.

  1. Завдання на виконання

Запустити програму командою Пуск►Програми►LibreOffice►LibreOffice Writer.

Завдання 1. Первинні налаштування текстового редактора

  1. Встановити дві панелі інструментів: Стандартна і Форматування (команда ПереглядПанелі інструментів).

  2. Відображувати документ в режимі розмітки (ПереглядРозмітка друку).

  3. Налаштувати зручний масштаб відображення документа (ПереглядМасштаб). Можна також використовувати кнопку Масштаб на панелі інструментів Стандартна. Якщо бажаного масштабу немає в списку, ввести потрібне значення в поле «Довільно» і натискувати клавішу <Enter>.

  4. Налаштувати функцію автозбереження за допомогою лічильника ЗасобиПараметриЗавантаження/збереженняЗагальніАвтозбереження кожні … хвилин. Встановити значення 20 хвилин.

  5. Включити автоматичне розставляння перенесень вибором команди ЗасобиМоваРозстановка перенесень.

Завдання 2. Первинні налаштування параметрів друкарського документа

  1. Відкрити вікно діалогу ФорматСторінка. На вкладках:

  • Сторінка: встановити формат паперу А4, орієнтацію сторінки – книжна, задати розміри полів: зліва – 2,5 см, справа – 1,5 см, зверху – 2,0 см, знизу – 2,0 см.

  • Верхній колонтитул: встановити прапор «Увімк. верхній колонтитул» і задати висоту колонтитулу – 1,0 см. (у верхньому колонтитулі розміщуватиметься номер друкарської сторінки).

  • Нижній колонтитул: встановити прапор «Увімк. нижній колонтитул» і задати висоту колонтитулу – 1,0 смв. (у нижньому колонтитулі розміщуватиметься інформація про Вас).

Натискувати на кнопку <ОК>.

  1. Виконати нумерацію сторінок. Для цього: встановити курсор в полі верхнього колонтитулу і активізувати команду ВставкаПоляНомер сторінки. Відцентрувати номер сторінки клацанням миші на кнопці По центру панелі інструментів Форматування. Встановити курсор в полі нижнього колонтитулу і ввести свої ПІПб і номер групи.

  2. Зберегти документ в своїй теці під ім'ям Текст.odt. Для цього командою ФайлЗберегти як, відкрити однойменне вікно діалогу. За допомогою кнопки «Список» в полі Тека(Місця) обрати Робочий стіл За допомогою кнопки Створити на панелі інструментів вікна діалогу Зберегти як створити теку з ім'ям по номеру своєї групи (наприклад, ПІ-14), а в ній теку з Вашим ім'ям. Відкрити останню теку і в полі Ім'я файлу вікна діалогу Зберегти як ввести з клавіатури бажане ім'я файлу, наприклад, ЛабРоб1WriterПетренко і натискувати на кнопку Зберегти. Ім'я файлу з'явиться в рядку заголовка документа. По завершенню роботи перед вимиканням комп’ютера перепишіть теку до власного «флешки». Наступні роботи будете накопичувати у створених теках для подальшого їх представлення викладачу та відповідного захисту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]