Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11____.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
407.55 Кб
Скачать

Загальна психологія лекції

Модуль 1. ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЇ

Субмодуль1. ВСТУП ДО ПСИХОЛОГІЇ

1.1. ПСИХОЛОГІЯ ЯК НАУКА

Психологія це:

1. НАУКА, ЩО ВИВЧАЄ ФАКТИ, ЗАКОНОМІРНОСТІ І МЕХАНІЗМИ ПСИХІКИ;

2.НАУКА, ЩО ВИВЧАЄ СВІДОМЕ(!) ПСИХІЧНЕ ВІДОБРАЖЕННЯ ЛЮДИНОЮ ДІЙСНОСТІ В ФОРМІ ВІДЧУТТІВ, СПРИЙМАНЬ, МИСЛЕННЯ, ПОЧУТТІВ ТА ІНШИХ ПРОЦЕСІВ І ЯВИЩ ПСИХІКИ;

3. НАУКА ПРО ЗАКОНОМІРНОСТІ І ФУНКЦІЮВАННЯ ПСИХІКИ ЯК ОСОБЛИВОЇ ФОРМИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТВАРИН ТА ЛЮДИНИ.

У системі наук психологія займає особливе місце, бо:

  • по-перше, це наука про найскладніше, що відоме людству;

  • по-друге, в ній зливаються об'єкт і суб’єкт пізнання, що відображене, наприклад,

в самосвідомості людини;

  • по-третє, певні сторони об’єкта дослідження в психології принципово невидимі.

Людина користується психологічними знаннями з давніх часів, але як наука психологія зформувалась тільки в кінці 19 століття (в1879р., з часу утворення в Лейпцигу В.Вундтом першої в світі лабораторії експериментальної психології)

1.1.1. Відмінність життєвої психології від наукової

Життєва психологія:

1. Життєві психологічні конкретні знання про особистість, а наукова психологія, за рахунок використання науково визначених знань, прагне до узагальнень, завдяки чому вона відкриває загальні тенденції і закономірності психічних явищ.

2. Життєві психологічні знання носять інтуїтивний та ситуативний характер, а наукові психологічні знання раціональні і цілком усвідомлені.

3. Конкретний та інтуїтивний характер життєвих психологічних знань різко обмежує можливість їх передачі. В науковій психології знання відображаються в узагальненому письмовому вигляді (поняттях і законах), що дозволяє їх надовго зберігати, поповнювати, передавати всім бажаючим та майбутнім поколінням.

4. В життєвій психології знання одержуються за допомогою спостереження та міркування. В науковій до цього додаються цілеспрямовані наукові теоретичні експериментальні методи дослідження .

5. Життєва психологія обмежується досвідом однієї або декількох людей. Наукова психологія, практично, безмежна в своєму світовому досвіді.

Наукові положення про психіку:

1. Психіка притаманна усім живим істотам.

2. Всі явища розлядаються як активне психічне відображення дійсності.

3. Починаючи з певного рівня розвитку тваринного світу, психіка є властивіс-тю особливим чином організованої матеріїмозку. Це біоенергетичний продукт не свідомої і свідомої діяльності мозку.

4. Вся психічна діяльність людини причинно зумовлена, бо викликається як впливами зовнішнього середовища, так і внутрішніми станами особистості.

5. Всі психічні явища повинні розлядатись тільки в їх розвитку, який може ві-дображати і кількісну, і якісну зміну цих явищ.

6. Психіка людини проявляється і формується в її діяльності. Це означає, на-приклад, що людина пізнає дійсність, сприймаючи і можливо впливаючи на неї.

7. Кожне психічне явище повинно розглядатись тільки в його цілісності. Тому психологія людини є психологія цілісної особистості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]