Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktychni.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

«Донбаський державний педагогічний університет»

Кафедра теорії і практики початкової освіти

Інструктивно-методичні матеріали

до практичних (семінарських, лабораторних) занять

із навчальної дисципліни

Дитяча література”

(шифр і назва навчальної дисципліни)

напрям підготовки 6.010102 – Початкова освіта

(шифр і назва напряму підготовки)

спеціальність 6.010102 – Початкова освіта

(шифр і назва спеціальності)

спеціалізація_______________________________________________________

(назва спеціалізації)

факультет, відділення підготовки вчителів початкових класів

(назва факультету, відділення)

Розроблені:

канд. філол. наук, доц.

Сиротенко В.П.

(науковий ступінь, учене звання, П.І.Б.)

Розділ І. Вступ.

Тема 1. Специфіка дитячої літератури. Заповіді к.Чуковського дитячим поетам.

Мета вивчення: Поглибити й увиразнити знання про виражальні можливості літератури для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, прокоментувати „заповіді” К.Чуковського з позицій психологічно-фізіологічних особливостей дітей дошкільного та молодшого шкільного віку та педагогічних підходів до їхнього навчання і виховання, удосконалювати навички змістовно-художнього аналізу дитячих поезій, уміння визначати їхні „вікові параметри”.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Обладнання: К.Чуковський. Книга „Від двох до п’яти”, К.Чуковський. Книга „Чудо-дерево”, конспект вузівських лекцій.

Основні питання (до контролю рівня засвоєння навчального матеріалу, його обговорення, самостійного вивчення та осмислення):

  1. Різноманітність поглядів на специфіку дитячої літератури.

  2. „Заповіді” К.Чуковського для поетів, що пишуть для дітей.

Література:

  1. Банк Н. О современном состоянии критики детской литературы // О литературе для детей. Вып. 17 – Л.: Детская литература, 1973. – С. 3-23.

  2. Папуша О. Дитяча література як маргінес літературознавчої теорії: До проблеми конституювання об’єктів наукового дискурсу // Слово і час. – 2004. - № 12. – С. 20-26.

  3. Путилова Е. Вопросы теории и критики в журнале «Детская литература» (1932-1941) // Детская литература. 1973. – М.: Детская литература, 1973. – С. 292-317.

  4. Сиротенко В.П. То в чому ж специфіка дитячої літератури? // Актуальні проблеми філології та перекладознавства: збірник наукових праць. Вип. 4 / Ред. кол.: В.В.Левицький, В.В.Козловський та інш. – Хмельницький: ХНУ, 2009. - С. 191-194.

  5. Славова М. Попелюшка літератури. Теоретичні аспекти літератури для дітей. – К., 2002.

  6. Чуковский К.И. От двух до пяти: Книга для родителей. – М.: Педагогика, 1990.

Методичні поради з викладання теми:

Готуючись до практичного заняття, перш за все слід уяснити, в чому взагалі полягає проблема розуміння специфіки дитячої літератури. Також слід пригадати, які специфічні ознаки визначалися щодо творів для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Працюючи із „заповідями” К.Чуковського, слід пам’ятати, що книга писалася для широкого читацького загалу, а тому в ній практично відсутня фахова педагогічна, психологічна, літературознавча термінологія, але аналіз окремих „заповідей” необхідно здійснювати з їхнім урахуванням. Для розгляду обираються „заповіді” 1 – 11. У результаті їхнього розгляду повинні оформитися чіткі позиції щодо розуміння К.Чуковським специфіки дитячої літератури для дітей дошкільного (у нашому випадку і для молодшого шкільного) віку. У зв’язку з цим пропонуються питання і завдання для обдумування:

    • які особливості мислення дитини дошкільного (молодшого) шкільного віку має на увазі К.Чуковський, наполягаючи на тому, що твори для цього віку повинні бути „графічними”? Які тези у вузівській лекції відповідають цій вимозі?

    • у вузівській лекції відзначалося, що твори для дітей цього віку повинні бути динамічними. З якими психічно-фізіологічними особливостями дитини дошкільного віку це пов’язано? Які із „заповідей” К.Чуковського враховують ці особливості?

    • чим можна пояснити, що з усіх віршованих розмірів К.Чуковський віддає перевагу хореєві?

    • як можна прокоментувати „заповідь” щодо ліричності дитячих поезій, зважаючи на те, що всі твори художньої літератури за родовими ознаками поділяють на епос (розповідь про певну подію), лірику (відтворення внутрішнього світу людини, її настроїв та переживань) та драму (змалювання персонажів та подій безпосередньо через дію)?

    • яку схему римування (аабб – паралельне, суміжне, парне; абаб – перехресне; абба – кільцеве, оповите, обхопне) має на увазі К.Чуковський, формулюючи шосту „заповідь”? Чому особливостям римування у дитячих поезіях К.Чуковський надає особливого значення?

    • чим, на думку К.Чуковського, досягається „музикальність” вірша? Чому на це слід вважати у поезіях для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку?

    • що має на увазі К.Чуковський, проголошуючи, що твори для дітей повинні носити ігровий характер?

Практичне заняття завершується аналізом поезій К.Чуковського „Закаляка”, „Черепаха”, „Котаусі та Маусі” з акцентуацією на тому, які із „заповідей” у них можна виділити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]