Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ЛБWriter14_

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
807.5 Кб
Скачать

ВМІСТ

Введение......................................................................................

Література, що рекомендується ................................................

1.Основні прийоми роботи з текстами в редакторові Office Writer

2.Створення комплексних текстових документів в редакторові Office Writer.

Вставка об'єктів і графіка ..........................................................

3.Створення комплексних текстових документів в редакторові Office Writer.

Робота з таблицями ....................................................................

Вступ

Лабораторно-практичний цикл включає чотири роботи, направлених на придбання практичних навиків роботи у відкритому офісному пакеті LibreOffice. Цикл може бути використаний на лабораторно-практичних заняттях по дисципліні «Інформатика та Обчислювальна техніка» для напрямів 6.010104 (), 6.010103 ()

Справжній методичний посібник допоможе студентам зорієнтуватися в учбовому матеріалі другого розділу курсу «Інформатики та обчислювальноїа техніки» і успішно виконати учбовий план дисципліни в цілому.

Лабораторна робота 1.

Тема: Основні прийоми роботи з текстами в редакторові Office Writer

Мета роботи: Здобуття практичних навиків по створенню нового документа, редагуванню і оформленню тексту, а також використання засобів автоматизації розробки документів.

1. Підготовка до роботи

По літературі вивчити способи виклику текстового редактора, призначення і склад головного меню, основні прийоми створення, форматування і редагування документів, робота із стилями і шаблонами.

2. Завдання на виконання

Запустити програму командою Пуск►Програми►LibreOffice►LibreOffice Writer.

Завдання 1. Первинні налаштування текстового редактора

1.Встановити дві панелі інструментів: Стандартна і Форматування (команда

Перегляд Панелі інструментів).

2.Відображувати документ в режимі розмітки (Перегляд Розмітка друку).

3.Налаштувати зручний масштаб відображення документа (Перегляд

Масштаб). Можна також використовувати кнопку

Масштаб

на панелі

інструментів Стандартна. Якщо бажаного масштабу

немає в списку, ввести

потрібне значення в поле «Довільно» і натискувати клавішу <Enter>.

 

4.Налаштувати функцію автозбереження за допомогою лічильника Засоби Параметри Завантаження/збереження Загальні Автозбереження кожні … хвилин. Встановити значення 20 хвилин.

5.Включити автоматичне розставляння перенесень вибором команди Засоби Мова Розстановка перенесень.

Завдання 2. Первинні налаштування параметрів друкарського документа

1.Відкрити вікно діалогу Формат Сторінка. На вкладках:

Сторінка: встановити формат паперу А4, орієнтацію сторінки – книжна, задати розміри полів: зліва – 2,5 см, справа – 1,5 см, зверху – 2,0 см, знизу – 2,0 см.

Верхній колонтитул: встановити прапор «Увімк. верхній колонтитул» і задати висоту колонтитулу – 1,0 см. (у верхньому колонтитулі розміщуватиметься номер друкарської сторінки).

Нижній колонтитул: встановити прапор «Увімк. нижній колонтитул» і задати висоту колонтитулу – 1,0 смв. (у нижньому колонтитулі розміщуватиметься інформація про Вас).

Натискувати на кнопку <ОК>.

2.Виконати нумерацію сторінок. Для цього: встановити курсор в полі верхнього колонтитулу і активізувати команду ВставкаПоляНомер сторінки. Відцентрувати номер сторінки клацанням миші на кнопці По центру панелі інструментів Форматування. Встановити курсор в полі нижнього колонтитулу і ввести свої ПІПб і номер групи.

3.Зберегти документ в своїй теці під ім'ям Текст.odt. Для цього командою Файл Зберегти як, відкрити однойменне вікно діалогу. За допомогою кнопки «Список» в полі Тека(Місця) обрати Робочий стіл За допомогою кнопки Створити на панелі інструментів вікна діалогу Зберегти як створити теку з ім'ям по номеру своєї групи (наприклад, ПІ-14), а в ній теку з Вашим ім'ям. Відкрити останню теку і в полі Ім'я файлу вікна діалогу Зберегти як ввести з клавіатури бажане ім'я файлу, наприклад, ЛабРоб1WriterПетренко і натискувати на кнопку Зберегти. Ім'я файлу з'явиться в

рядку заголовка документа. По завершенню роботи перед вимиканням комп’ютера перепишіть теку до власного «флешки». Наступні роботи будете накопичувати у створених теках для подальшого їх представлення викладачу та відповідного захисту.

Завдання 3. Введення тексту і спеціальних символів

1.Ввести заголовок: «Пробний текст», а потім перший абзац тексту: «Інформатика

наука, що вивчає структуру і властивості інформації, а також питання, пов'язані з її збором, зберіганням, обробкою, передачею і використанням в різних сферах людської діяльності».

2.У другий абзац ввести текст: «Я навчаюся в хорошому університеті. Дисплейні класи обладнані майже хорошими комп'ютерами, приміщення світлі і теплі. Заняття проводять хороші викладачі».

3.Однократне введення спеціальних символів. Ввести третій абзац тексту: «Довжина кола рівна 2хR». Виділити символ «х», а потім відкрити вікно Вибір символу (Вставка Спеціальні символи.). Із списку Шрифт вибрати символьний набір Symbol. У таблиці символів, що відкрилася, виділити букву « » і клацнути кнопку ОК.

4.Багатократне введення спеціальних символів. Аналогічно ввести четвертий абзац тексту: «фи = тау + ро», замінивши відповідні символи виразом: = + .

5.Однократне введення індексів. У п'ятому абзаці ввести текст: «Хай хi – елемент масиву». Для введення індексу після введення букви «х» відкрити вікно діалогу Формат Символи, на вкладці Позиція встановити перемикач Нижній індекс і клацнути кнопку Гаразд. Ввести символ індексу, після чого встановити перемикач на вкладці Позиція в положення Звичайний.

6.Продовжити фразу п'ятого абзацу: «Тоді у2 = фи3 – хi». Для набору покажчика

ступенів використовувати ту ж команду, що і п.5, але з установкою перемикача Верхній індекс в потрібному місці формули.

7. Використовуючи ті ж прийоми, ввести в шостий абзац формулу відповідно до варіанту з таблиці. 1.1.

 

 

 

Таблиця 1.1

 

 

 

 

Варіант

Формула

Варіант

Формула

 

 

 

 

1

S = k · a2 - b2

7

S = a2 + c · b2

 

 

 

 

2

S = · R2

8

V = · R2 · h

 

 

 

 

3

a3 - 2 · b3

9

a3 + 3 · b3

 

 

 

 

4

a2 + 2 · a · b + b2

10

a2 - 2 · a · b + b2

 

 

 

 

5

a3 - 3 · a2 · b + 3 · a · b2

11

a3 + 3 · a2 · b + 3 · a · b2 +

- b3

b3

 

 

 

 

6

sin2(x) + cos2(x) = 1

12

Si = 0.2 · bi + ai

 

 

 

 

Завдання 4. Редагування тексту

1. Використання тезауруса. У другому абзаці тексту виділити слово «хорошими». За допомогою команди Засоби Мова Тезаурус відкрити вікно Тезаурус. У полі Значення цього вікна відображуються синоніми виділеного слова. Підібрати по сенсу замінюючий синонім, вибравши його в запропонованому списку вікна, і натискувати кнопку Замінити. Аналогічно замінити слово «хороші», але іншим синонімом.

2.Пошук і заміна фрагментів тексту. Встановити курсор в місце пошуку (тут усередині слова «комп'ютерів»). Використовуючи вікно Знайти і замінити (Зміни Знайти і замінити…), знайти слово «комп'ютери» і замінити його абревіатурою ПК.

3.Перевірка правопису. Встановити курсор в початок документа і запустити засоби перевірки командою ЗасобиОрфографія та граматика... Пошук триває до появи першої помилки. В разі відмови від пропонованих виправлень слід клацнути кнопку Пропустити, Пропустити все (всі подальші повтори даної помилки ігноруються) або Додати (у словник і віднині вважається за правильне). У даному завданні не використовувати кнопку Додати.

4.Переміщення і копіювання фрагмента тексту. Виділити перший абзац тексту. На панелі інструментів Стандартна клацнути кнопку Вирізати (при копіюванні – Копіювати). Встановити курсор після другого абзацу і на панелі інструментів Стандартна клацнути кнопку Вставити. Для зручності можна використовувати комбінацію клавіш <Ctrl>+<С> (копіювати), <Ctrl>+<Х> (вирізати) і <Ctrl>+<V> (вставити)

5.Виділити останній абзац і методом Drag-and-drop перемістити його на місце попереднього абзацу.

6.Видалити декілька слів в будь-якому речені і відмінити останню дію комбінацією клавіш <Ctrl>+<Z> або відповідною кнопкою на панелі інструментів

Стандартна.

Завдання 5. Форматування тексту

1. Змінити в реченні про поняття інформатики елементи форматування (наприклад, типа шрифту, величину і колір символів, акцентувати слово «Інформатика»...).

2. Перенести елементи форматування (Стилю) одного абзацу на інших. Для цього, виділити абзац, що відформатували, клацнути по кнопці Копіювати формат

(на панелі Стандартна), курсор набере вигляду пензля . Накласти цей формат на перший абзац тексту шляхом виділення його за допомогою курсора-пензля миші.

3.Установка гарнітури шрифту. Виділити перший абзац. На панелі

Форматування в списку Шрифт вибрати Times New Roman.

4.Установка розміру шрифту. На панелі Форматування в списку Розмір шрифту вибрати 12 пт (пунктів).

5.Установка накреслення шрифту. На панелі Форматування клацнути кнопки Жирний (А) і Курсив (А). Зняти виділення абзацу клацанням миші в будь-якому іншому абзаці тексту. Для заголовка встановити зображення Напівжирний з

підкресленням ( А).

6. Установка вирівнювання тексту. Встановити курсор в заголовку документа і на панелі інструментів Форматування клацнути кнопку По центру. Самостійно вирівняти перший абзац по правому краю, а другий абзац по ширині.

Всі вказані операції управління параметрами шрифту можна виконати у вікні діалогу Формат Символи.

7. Акцентування абзацу. Виділити один із набраних абзаців. Відкрити вікно діалогу Формат Абзац. На вкладці Обрамлення за смаком в лівому стовпці вибрати один з типів обрамлення; у списках Стиль, Колір, вибрати відповідні

параметри ліній обрамлення (за бажанням можна додати стиль тіні). На вкладці Тло за смаком вибрати колір тла. Клацнути кнопку Гаразд.

8.Швидка установка «червоного рядка» абзацу. Встановити курсор в межах першого абзацу. На горизонтальній лінійці мишею перемістити лівий верхній маркер на 1,5 см управо.

9.Налаштування параметрів абзацу. Встановити курсор в межах четвертого абзацу. Відкрити вікно діалогу Формат Абзац. На вкладці Відступи і інтервали в полі Відступ встановити відступ абзацу Ліворуч - 1 см, Праворуч – 0 см і відступ

Перший рядок – 1 см. На вкладці Положення на сторінці в полі Параметри

встановити прапорець Висячі рядки на початку абзацу для заборони початкових рядків, що висять . Натискувати кнопку Гаразд.

10.Створення списків. Створити новий абзац, а потім активізувати вікно діалогу Формат Маркери та нумерація. На вкладці Маркери вибрати один з вподобаних стилів списку і натискувати кнопку Гаразд утворити маркований список, шляхом введення декількох Імен ваших товаришів, розділяючи їх натисненням клавіші

<Enter>.

11.Змінити вибраний маркер на інший знак, заданий в таблиці. 1.2. Для цього виділити отриманий список, викликати вікно Маркери та нумерація, на вкладці Маркери вибрати знак, за бажання на вкладках Позиція і Параметри можна набудувати відступ маркера, а також положення тексту в списку. Налаштування маркованого списку завершити клацанням кнопки Гаразд.

12.Скопіювати маркований список нижче (на наступний абзац), виділити його, відкрити вікно діалогу Маркери та нумерація і його вкладку Тип нумерації. Вибрати один із стилів списку. Натискувати на кнопку Гаразд.

Таблиця 1.2

Варіант

Маркер

Варіант

Маркер

Варіант

Маркер

 

 

 

 

 

 

1

 

5

?

9

 

 

 

 

 

 

 

2

 

6

 

10

|

 

 

 

 

 

 

3

 

7

 

11

?

 

 

 

 

 

 

4

?

8

|

12

?

 

 

 

 

 

 

12. Зберегти зміни в документі.

Завдання 6. Засоби автоматизації розробки документів

1.Створіть новий абзац з текстом: «Ядром інформатики є інформаційна технологія – сукупність конкретних технічних і програмних засобів, за допомогою яких виконуються операції з обробки інформації у всіх сферах життя і діяльності людини».

2.Створення унікального стилю. Виділити останній абзац і для нього створити свій стиль. Для цього скористатися командою Форматом Стилі. У однойменному вікні із списку (у правому верхньому кутку) вибрати команду Створити стиль з виділеного. Дати йому своє унікальне ім'я. Далі знайти створений Вами стиль із списку стилів і в контекстному меню цієї назви вибрати команду Змінити. У вікні, що відкрилося, за допомогою відповідних вкладок задати новому стилю вподобані параметри. На завершення застосувати цей стиль на виділений абзац.

3.Зберегти зміни в документі.

4.Робота з шаблоном. На базі існуючого шаблону створити новий документ. Для цього, по команді Файл СтворитиШаблони та документи відкривається вікно Мої шаблони. Вибрати вподобаний шаблон (наприклад, візитка) і заповнити його відповідною інформацією.

5.Зберегти документ в своїй теці під ім'ям ШаблонПрізвище.

6.Показати результати викладачеві і завершити роботу.

Лабораторна робота 2. Створення комплексних текстових документів в редакторові Office Writer. Вставка об'єктів і графіка

1. Мета роботи

Здобуття практичних навиків по створенню вбудованих в текст об'єктів, вивченню властивостей об'єктів і їх взаємодії, як між собою, так і з текстом. Оформлення тексту графічними заголовками і формульними виразами.

2. Підготовка до роботи

По літературі вивчити можливості текстового редактора по формуванню змісту і засобу створення і управління параметрами самих об'єктів і їх взаємодії.

3. Завдання на виконання

Запустити програму командою Пуск ►Програми ►LibreOffice ►LibreOffice Writer.

Завдання 1. Створення графічних об'єктів і управління їх властивостями

1.Відкрити в програмі LibreOffice Writer файл, створений в попередній роботі.

2.Утворити нову сторінку і ввести заголовок «Робота з малюнками».

3.Встановити панель Перегляд ► Панелі інструментів ► Графічний об’єкт.

4.По черзі підвести курсор до всіх кнопок панелі Графічний об’єкт і ознайомитися з їх функціями за допомогою спливаючих підказок біля піктограм.

5.На панелі Графічний об’єкт знайти кнопку Основні фігури і в списку фігур вибрати об'єкт згідно варіанту (таблиця. 2.1).

6.На вільному місці за допомогою миші змалювати вибрану фігуру. Використовуючи маркери виділення малюнка встановити бажані розміри фігури.

7.За допомогою контекстного меню для об'єкту активізувати команду Положення і , на вкладці Обертання встановити кут повороту 450. Натискувати кнопку Гаразд.

 

 

Таблиця 2.1

 

 

 

Варіант

Фігура

Колір

 

 

 

1

Прямокутник

Червоний

 

 

 

2

Трикутник

Синій

 

 

 

3

Круг

Жовтий

 

 

 

4

Трапеція

Зелений

 

 

 

5

Паралелограм

Помаранчевий

 

 

 

6

Еліпс

Рожевий

 

 

 

7

П'ятикутник

Лимонний

 

 

 

8

Ромб

Бордовий

 

 

 

9

Квадрат

Блакитний

 

 

 

10

Шестикутник

Бузковий

 

 

 

11

Кільце

Бірюзовий

 

 

 

12

Восьмикутник

Фіолетовий

 

 

 

8.При виділеному об'єкті знайти команду Формат Об'єкт Область. На вкладці Область вибрати в списку Заповнення колір, заданий по варіанту в таблиці.

3.1.Натискувати кнопку Гаразд.

9.На панелі Графічний об’єкт знайти кнопку фігури-символи, в списку вибрати вподобаний символ і помістити його всередину об'єкту. Відформатувати фігурусимвол на свій розсуд.

10.На панелі Графічний об’єкт клацнути кнопку Виділити і при лівій натиснутій кнопці миші обкреслити контуром всі змальовані об'єкти, після чого активізувати команду Формат/ Групувати/ Групувати.

11.Аналогічно п.п. 4-6 в списку фігур вибрати і намалювати об'єкт циліндр, обернути його на 900. Активізувати команду Формат ► Об'єкт ► Область. На вкладці Градієнти із списку вибрати вподобаний варіант і натискувати на кнопку

Гаразд.

12.Клацнути мишею на кнопці Лінія панелі Графічний об’єкт і, утримуючи такою, що натискує клавішу <Shift>, провести горизонтальну вісь циліндра. За допомогою контекстного меню і команди Лінія встановити Стиль, Колір лінії за бажанням.

13.На панелі Графічний об’єкт клацнути кнопку Текстові і на бічній поверхні циліндра мишею позначити поле напису. Ввести в напис своє ім'я і прізвище. Відформатувати символи, аби вони ефектно доповнювали об'єкт з врахуванням його кольору.

14. За допомогою кнопки Виділити(

) панелі Графічний об’єкт обкреслити

контуром об'єкти, пов'язані з циліндром,

після чого Згрупувати їх в єдиний об'єкт.

Отже, вийшли два незалежні об'єкти: 1-й об'єкт – комплексна фігура по варіанту і 2-й об'єкт – циліндр з віссю і написом.

Завдання 2. Взаємодія об'єкту з довколишнім текстом

1.До виділеного (тепер цілісному) объекту1 активізувати команду Формат Обтікання Оптимальне обтікання. Методом Drag-and-Drop перетягнути об'єкт на текст про Ваше навчання в університеті. Проконтролювати зміни, події з текстом.

2.До виділеного объекту2 активізувати команду Формат Об'єкт Текстові атрибути, на вкладці Анімація тексту вибрати Ефект: Блимання – для парних варіантів і Безперервно біжить, – для непарних варіантів.

3.До виділеного объекту2 активізувати команду ФорматОбтіканняОбтікання сторінки. Перетягнути объект2 на текст про інформаційну технологію. Порівняти два варіанти взаємодії об'єктів з текстом і зробити виводи про зміни з текстом.

4.Усередині списку Ваших друзів за допомогою кнопки Виноски (на панелі Графічний об’єкт) намалювати хмару, в якій написати текст: «Мої друзі». Застосувати до винесення як об'єкту обтікання На фоні. Порівняти все варіанту взаємодії об'єктів з текстом і зробити виводи про зміни з текстом при різних видах обтікання об'єктів.

5.До объекту1 активізувати команду Формат►Прив'язка►Як символ. Поставити курсор перед абзацом і натискувати три рази клавішу <Enter>. Проконтролювати, що відбувається при цьому з текстом, що оточує об'єкт.

6.До объекту2 активізувати команду Формат►Прив'язка►До абзацу. Поставити курсор перед абзацом і натискувати три рази клавішу <Enter►. Проконтролювати, що відбувається при цьому з текстом, що оточує об'єкт.

Зробити висновки про те, як вигляд прив'язки об'єкту видозмінює текст довкола об'єктів при їх переміщенні.

Завдання 3. Створення і редагування художніх заголовків

1.Виконати команду Вставку ►Розрив ► Розрив сторінки ►Гаразд.

2.На панелі Графічний об’єкт активізувати кнопку Галерея текстових ефектів,

іу вікні, що відрилося, вибрати стиль текстового ефекту. Натискувати на кнопку

Гаразд.

3.Двічі клацнути по вставленому об'єкту з вибраним стилем, встановити курсор всередину тексту і замінити пропонований програмою текст написом «З днем народження». Клацнути за межами об'єкту.

4.За допомогою кутових маркерів зменшити розміри вставленого об'єкту.

5.Використовуючи кнопки панелі Текстові ефекти, видозмінити форму текстового ефекту, колірну гамму представлення цього об'єкту. Будьте уважні при виборі параметрів кольору.

6.Виробити прив'язку об'єкту до поточної сторінки і розташувати об'єкт на передньому плані.

Завдання 4. Вставка і робота з точковими малюнками

1.Встановити курсор під художнім заголовком і активізувати команду Вставка

ЗображенняЗ файлу. У вікні діалогу Вставити зображення в полі Тека на дереві тек знайти файл з точковим малюнкомок.jpg. Відкрити його в поточному файлі.

2.До виділеного малюнка активізувати команду Формат►Зображення. У однойменному вікні зробити наступні установки:

на вкладці Тип встановити Висоту і Ширину об'єкту 7 см;

на вкладці Обтікання вибрати Тип обтікання Зліва;

на вкладці Обрамлення встановити Стиль, Колір і Положення лінії за своїм смаком;

на вкладці Фон підібрати Колір фону по поєднанню з вибраним обрамленням.

Натискувати на кнопку Гаразд і проконтролювати результат установки.

3.Створити вітальну листівку. Для цього малюнок помістити на аркуші справа,

азліва від малюнка написати текст із словами поздоровлення свого товариша з радісним днем в його житті. Додати в текст поздоровлення елементи форматування і ефекти відповідно до святкової дати.

Завдання 5. Робота з клипартами – колекціями малюнків

1. Виконати команду Вставка ►Розрив ► Розрив сторінки ►Гаразд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]