Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 17.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
122.37 Кб
Скачать

Державний заклад

«Дніпропетровська державна медична академія МОЗ України»

Кафедра дитячої стоматології

Затверджено

на методичній нараді кафедри

дитячої стоматології

протокол № __ від ____________

Зав.кафедри________проф. І.В.Ковач

Методичні рекомендації для студентів

Навчальна дисципліна

Ортодонтія

Модуль № 1

Ортодонтія

Змістовий модуль № 3

Основні методи і принципи лікування пацієнтів з зубощелепними аномаліями та деформаціями

Тема заняття

Хірургічні та фізіотерапевтичні методи лікування ортодонтичних хворих.

Курс

Ш

Факультет

Стоматологічний

Кількість годин

4

Виконавець : ас. В.М. Халецька

Дніпропетровськ 2012

Тема заняття: «Хірургічні методи лікування ортодонтичних хворих ».

  1. Конкретні цілі.

1. Знати які втручання проводяться в межах м яких тканин порожнини рота .

2. Знати які втручання проводяться в межах зубних рядів .

3. Знати які втручання проводяться в межах альвеолярного паростку.

4. Знати які втручання проводяться в межах втручання базальних частин щелеп та інших ділянках черепа.

2. Базовий рівень підготовки

Назва попередніх дисциплін

Отримані знання, вміння, навички

Гістологія

Знати періоди розвитку щелеп

Знати гістологічну будову ротової порожнини

Анатомія

Знати анатомічну будову м яких тканин порожнини рота, зубних рядів, альвеолярного паростку, щелеп, черепа.

3. Організація змісту навчального модулю

  • Хірургічні втручання в межах м яких тканин порожнини рота: пластика вуздечок (верхньої та нижньої губи, язика) корекція глибини присинку порожнини рота.

  • Хірургічні втручання в межах зубних рядів: видалення затриманих тимчасових зубів, системне видалення за Hots, видалення окремих зубів за показаннями, гімісекція або гемі резекція менш повноцінної частини зуба, реплантація, трансплантація зуба.

  • Хірургічні втручання в межах альвеолярного паростку: компакт остеотомія, тонелювання, вирівнювання глибокоі супраментальної складки, одномоментний поворот зуба навколо осі..

  • Хірургічні втручання в межах базальних частин щелеп та інших ділянках черепа ( при вродженних вадах обличчя): хейлопластика, вело пластика, уранопластика, тощо.

4. Зміст навчального матеріалу.

Хірургічні методи лікування. Хірургічні методи лікування можуть використовуватися як самостійно, так і в поєднанні з апаратурним методом для лікування зубощелепної патології. Основним чинником, що прискорює перебудову кісткової тканини, є інтенсивність ферментативних процесів, що розвиваються після пошкодження кістки.

При різко виражених деформаціях або аномаліях розвитку зубних дуг, щелеп і порушеннях прикусу не завжди можна вилікувати хворого тільки ортодонтичними методами. У цих випадках хірургічний метод може бути допоміжним або провідним, що дозволяє досягти стійких результатів.

Хірургічні методики, які застосовують при лікуванні зубощелепних аномалій, можна поділити на наступні групи:

  • на м 'яких тканинах - пластика вкороченої вуздечки язика; переміщення місця прикріплення вуздечки губи (верхньої або нижньої); пластика в ділянці тяжів слизової оболонки; поглиблення присінка порожнини рота; вирівнювання супраментальної шкірної складки;

  • на зубах і зубних рядах - оголення коронки ретенованого зуба; сепарація зубів, що злилися, одномоментний поворот зуба навкруг своєї осі; реплантація або трансплантація зуба; видалення надкомплектних і окремих комплектних зубів;

  • на альвеолярному відростку — проводиться компактостеотомія (найбільш поширені — лінійна, тунельна, ґратчаста); на щелепах — остеотомія і остеоектомія.

Пластика вуздечки язика. Обмеження рухливості язика в результаті вко­рочення його вуздечки або прикріплення близько до його кінчика нерідко буває причиною аномалії прикусу. Обмеження рухливості язика затрудняє смоктальні рухи у дітей грудного віку. Матері відзначають, що під час смоктання такі діти плямкають язиком, швидко стомлюються, не висмоктують достатню кількість молока, поводяться неспокійно. Це змушує деяких матерів вдаватися до штучного вигодовування дитини. Недостатня рухливість язика може порушити процес ковтання і вимову звуків. Під впливом механічної перешкоди у вигляді вкороченої вуздечки язика в процесі мови виникають його атипові рухи. Аномалії прикусу, що розвинулися в результаті порушення функції язика, відрізняються значною стійкістю.

За формою і щільністю вуздечки язика, а також особливостями з'єднання її волокон з м'язами язика розрізняють п'ять видів вуздечок, що обмежують його рухливість (Хорошилкіна Ф. Я., 1965).

Рання пластика вуздечки язика попереджає порушення функцій смоктання, жування, ковтання, вимови звуків, а також виникнення зубощелепних аномалій. Ортодонтичне лікування таких дітей по­єднують з лікувальною гімнастикою. Нормалізація функції м'язів язика сприяє стійкості результатів ортодонтичного лікування. Пластика вуздечки язика в старшому віці і у дорослих покращує його функцію, сприяє нормалізації положення язика. Через тиждень після операції потрібно рекомендувати гімнастичні вправи для м'язів, що піднімають кінчик язика. Одна з таких вправ – при смоктування кінчика язика до піднебіння, а потім швидке відкриття рота і клацання язиком. Пацієнту пропонують перерахувати кінчиком язика зуби на верхній щелепі, дістати язиком верхню і нижню губу, кінчик носа. В результаті тренування і занять з логопедом діти навчаються піднімати язик.

Пластика вуздечки губи. Низьке прикріплення вуздечки верхньої губи прийнято вважати однією з причин діастем на верхній щелепі. Для уточнення показаннь до хірургічного переміщення в періоді тимчасового прикусу рекомендується рентгенологічне дослідження альвеолярного відростка в області коренів центральних різців. Якщо на рентгенограмі в передній частині серединного піднебінного шва між коренями верхніх центральних різців виявляють вузьку смугу, що свідчить про відсутність кісткової тканини, то це є ознакою вплетення волокон вуздечки верхньої губи в серединний піднебінний шов, що зумовлює діастему. В таких випадках слід переміщати вуздечку верхньої.

Показаннями до переміщення місця прикріплення вуздечки нижньої губи є хронічний локалізований гінгівіт і пародонтоз. Прикріплення вуздечки губи близько до вершини міжзубного сосочка, особливо на нижній щелепі, при неглибокій перехідній складці слизової оболонки може сприяти розвитку захворювань пародонту. У зв'язку з натягненням м'яких тканин під час функції губ відбувається відтягування ясенного краю від шийок різців. Формується зубоясенна кишеня, руйнується кругова зв'язка зуба, з'являються відкладення зубного каменя, руйнується вершина міжальвеолярної перегородки. Розвитку пародонтопатій у цій ділянці можуть сприяти також додаткові тяжі вуздечки губи, що мають зазвичай косий напрям. У таких випадках рекомендується операція видалення додаткових тяжів з метою поглиблення перехідної складки слизової оболонки. Зазвичай, порушення прогресують з віком, особливо при аномаліях розмірів щелеп (нижньощелепна мікрогнатія, зменшена величина нижньощелепних кутів), тісному розташуванні нижніх передніх зубів, поганій гігієні порожнини рота, хронічних захворюваннях, ендокринопатіях та ін.

Пластика присінку порожнини рота. Мілкий присінок порожнини рота є місцевим травмуючим чинником для ясенного краю, що сприяє виникненню захворювань пародонту на локалізованій ділянці або значно прискорює їх розвиток. Задачі вестибулопластики - це усунення трав­матичного чинника для тканин пародонту, але не шляхом подовження слизової оболонки в області мілкого присінка, а шляхом відсовування перехідної складки, збільшення площі, прикріпленої до окістя ясен у групи зубів або на локалізованій ділянці. Ефект поглибленого присінку порожнини рота підтримується за рахунок рубцевих з'єднань, що утворюються в ранні післяопераційні терміни. В ділянці сформованого присінку виготовляють захисну формуючу пластинку - післяопераційний опір.

Оголення коронки ретенованого зуба. Ретенованими називають зуби, які знаходяться в щелепі після закінчення термінів їх нормального прорізування і у яких формування коренів завершується. Частіше за інші ретенованими бувають центральні різці, ікла, другі премоляри і треті моляри, а також надкомплектні зуби. Діагноз ставлять на підставі клінічного обстеження, дані якого підтверджують рентгенографічно. Глибоко розташовані ретеновані зуби можуть залишатися в щелепі тривалий час. Якщо вони не чинять тиску на корені сусідніх зубів, не викликають їх резорбцію або зсув, не є причиною невралгічних болів, то оголяти їх не слід.

При розташуванні ретенованого зуба близько до поверхні альвеолярного відростка у напрямі прорізування його коронку слід оголити і укріпити на ній ковпачок - кнопку, накладку, брекет - для подальшого виведення з допомогою ортодонтич-ного апарата. Перед операцією оцінюють наявність місця в зубній дузі для ретенованого зуба. Якщо його недостатньо, то вирішують питання про створення його за рахунок розсовування сусідніх зубів, розширення зубної дуги або видалення окремих зубів.

Метод серійного послідовного видалення зубів по R. Hotz (1919р.).

Послідовне видалення окремих зубів або їх груп включає наступні заходи:

  • видалення тимчасових іклів при неправильному прорізуванні бічних різців. При цьому відбувається саморегуляція положення бічних різців у результаті застосування масажу; їх положення і аномалію прикусу виправляють за допомогою ортодонтичних апаратів;

  • видалення перших тимчасових молярів при наближенні зачатків перших премолярів до поверхні альвеолярного відростка, що прискорює їх прорізування;

  • видалення перших премолярів, що передчасно прорізалися, сприяє зміні розташування зачатківпостійних іклів і їх правильному встановленнюв зубному ряду. Якщо на підставі рентгенологічного контролю можна чекати прорізуваннядругого премоляра раніше, ніж першого, то не слід видаляти перший премоляр, оскільки післяцього наступає небажаний мезіальний зсув другого премоляра і першого постійного моляра,внаслідок чого в зубній дузі зменшується місцедля ікла. В таких випадках перший премолярпотрібно видалити після встановлення в зубній дузі другого премоляра і перед прорізуванням ікла. Якщо можна чекати прорізування ікла перед прорізуванням другого премоляра, то слід швидше видалити перший премоляр, щоб створити умови для правильного встановлення іклав зубному ряду;

  • спостереження за прорізуванням іклів і другихпремолярів і їх встановленням у зубному ряду.

Компактостеотомія. Для прискорення ортодонтичного лікування при різко виражених зубощелепних аномаліях і деформаціях, а також отримання більш ефективних і стійких результатів лікування показане попереднє хірургічне втручання - компактостеотомія. Ця операція відома давно. Принцип її полягає у видаленні компактного шару кістки на певному протязі, що ослабляє опір кісткової тканини механічній дії ортодонтичних апаратів. Така операція проводилася раніше в умовах стаціонару і була досить травматичною.

Відомі наступні методи кортикотомії:

  • лінійна, або стрічкова

  • тунельна

  • комбінована

  • решітчаста

Масаж - механічне подразнення тканин, що використовується з лікувальною метою. При масажі відбувається механічне подразнен­ня поверхневих і глибоких тканин, периферичних нервових рецепторів, що викликає різні рефлек­торні реакції, котрі приводять до зміни функції органів і тканин. Ступінь дії на нервову систему залежить від прийомів масажу, інтенсивності і часу проведення процедури. Внаслідок механічного подразнення відбувається розширення судин шкіри і глибоких тканин, що викликає посилення крово- і лімфотоку, обміну речовин, інтенсивності біохімічних процесів і захисних функцій тканин. У шкірі внаслідок прискорення розпаду білків і ферментативної активності з'являються біологічно активні речовини (гістамін, ацетилхолін), які надають гуморальну дію на тонус судин. У м'язах зникає стомлення внаслідок прискореного виведення продуктів енергетичного розщеплювання. Зменшується набряк і стимулюється обмін речовин у тканинах, що підвищує їх скоротливу функцію і працездатність. Відбувається перерозподіл крові в масажованих тканинах; це впливає на функції серцево-судинної системи. Масаж стимулює регене­ративні процеси в тканинах внаслідок поліпшення мікроциркуляції, збільшує рухливість тканин.

Вакуум-терапія. Вакуумна терапія - використовування низького тиску з лікувальною метою. У вогнищі дії створюється локальне пониження тиску і відбувається втягування уражених тканин, підвищення проникності судин, що при достатньо низькому вакуумі приводить до розриву тканин і утворення гематоми. Пошкодження тканин і судин приводить до активізації фізіологічних процесів, направлених на ліквідацію виниклого вогнища. У вогнищі відбувається ферментативне розщеплювання некротизо-ваних білкових молекул, а в результаті — утворення біологічно активних речовин (гістамін, ацетилхо­лін та ін.). Активізуються імунобіологічні процеси, обмін речовин і фагоцитоз. Внаслідок розвитку місцевої гіпоксії стимулюються клітинні захисні і адаптаційні процеси, відбувається розкриття резервних капілярів і розвиток нових мікросудин. У механізмі дії має значення також подразнення нервових рецепторів у вогнищі як вакуумом, так і продуктами розщеплення білків, що рефлекторно стимулює репаративні процеси у вогнищі пошкодження. Не слід виключати також гуморальну дію біологічно активних речовин, що потрапляють у кров'яне русло і впливають на різні процеси в організмі. Зруйновані тканинні структури і мікро-судини швидко обновляються, що сприятливо позначається на їх функціональній здатності. В орто-донтії використовують вакуум-розрідження, рівне 40 мм рт. ст., яке створюють в області коренів переміщуваних зубів. Курс лікування складається з 8-10 процедур, які проводяться по мірі розсмоктування гематом. При цьому протеолітичні ферменти, що вивільнилися з тканинних структур у зоні гематоми, прискорюють репаративні процеси, що сприяє скороченню тривалості лікування.

Ультразвук. Для прискорення переміщення зубів за допо­могою ортодонтичних апаратів використовують ультразвук. Механізм дії: під дією ультразвуку в тканинах відбувається поперемінне стискування і розтягування частинок, що приводить їх у коливальний рух або уздовж напряму ультразвукової хвилі, або перпендикулярно йому. При коливальних рухах енергія ультразвуку передається від частинки до частинки, що сприяє достатньо глибокій дії, особливо в однорідному середовищі. На межі роздільних середовищ і тканин може відбуватися віддзеркалення ультразвукової хвилі, що створює умови для інтерференції і утворення ділянок підвищеного ультразвукового тиску. Цей процес відбувається особливо часто на межі таких різних за акустичним опором тканин, як кістка - сухожилля, кістка - м'яз, де відображається 60 % енергії, що може суб'єктивно проявлятися відчуттям тупого болю. Механічні коливання тканинних частинок приводять до "клітинного масажу", зсувів фізико-хімічних процесів і утворення тепла. При великій інтенсивності ультразвуку у фазі розтягування може відбуватися розрив міжмолекулярних сил зчеплення, тяжіння і виникнення мікропорожнин — кавітація, яка розриває оболонку клітин і руйнує молекули хімічних речовин. При кавітації виділяється багато енергії, особливо на межі поділу середовищ. Коливальні рухи частинок тканинних середовищ супроводжуються іонізацією і зміною біоелектричних процесів у клітинах, підвищенням хімічної активності різних процесів, утворенням хімічних речовин. Хоча фізико-хімічна агресивність ультразвуку важлива в механізмі його дії, при дії на організм провідними залишаються реактивність і пристосовні можливості нервової, ендокринної та інших систем, що здійснюють гомеостаз. Біологічна активність ультразвуку залежить від дози і може призводити до стимуляції або пригнічення тканинних процесів або навіть до пошкодження тканин. В даний час у терапії застосовується ультразвук малої інтенсивності. При дії ультразвуку малої інтенсивності відбувається слабке нагрівання тканин, розширення судин, прискорення кровотоку, обміну речовин. Підвищується фагоцитоз, проникність тканинних мембран, засвоєння тканинами кисню з крові, поліпшуються процеси регенерації, нормалізується нервово-м'язова збудливість, судинний тонус, змінюються функції ендокринних залоз. Ультразвук надає протизапальну, знеболюючу, розсмоктуючу, десенсибілізуючу, фібринолітичну дію. Під впливом невеликих доз посилюються процеси регенерації, диференціювання кісткової тканини, швидше розвиваються колатералі.

Ультрафонофорез - введення у тканини лікарських речовин за допомогою ультразвуку. Механізм дії і застосування: надає протиза­пальну, знеболюючу, розсмоктуючу, десенсибілізуючу, фібринолітичну дію. Для прискорення ортодонтичного лікування в останні роки стали застосовувати ряд методів дії на шкіру, м'язи, нерви, слизову оболонку альвеолярних відростків, а також кісткову тканину. Ультрафонофорез 10 % розчину хлориду кальцію використовують для скорочення періоду ретенції результатів ортодонтичного лікування.

Мікрохвильова резонансна терапія міліметрового діапазону (МРТ).

При дії на живий організм електромагнітних міліметрових хвиль з частотою, рівною або близькою до індивідуальної частоти електромеханічних автоколивань клітинних мікроструктур, в них виникають синхронні резонансні коливання. Ці коливання клітин є сигналами для управління процесами обміну речовин, відновлення порушеної функції, підвищення стійкості організму до незвичайних дій. Положення зон максимальної чутливості на шкірі людини до МРТ корелюють з класичною схемою знаходження зон акупунктури, зонами Захар'їна - Геда. При опроміненні зон акупунктури, які відповідають за "хворий орган", ви­никає відповідна сенсорна реакція цього органа.

Позитивні результати застосування МРТ отримані при лікуванні багатьох захворювань. МРТ знайшла своє застосування і при лікуванні ортодонтичних хворих.

Вібростимуляція. Застосований метод низькочастотного вібраційного механічного коливання низької частоти з лікувальною метою. Доведено, що механічні коливання можуть виявляти різну судинно-рухову реакцію залежно від інтенсивності і частоти коливань. У відповідь на місцеве вібраційне подразнення виникають вазомоторні реакції, причому слабкі подразнення викликають переважно судинозвужуючий ефект, сильні - судинорозширюючий.

При низьких частотах (20-50 Гц) переважають явища судинної атонії, при більш значних (100-200 Гц) - ангіоспазм. У відповідь на загальну дію вібрації відбувається розширення судин різних відділів мікроциркуляторного русла. Мі­кроскопічні дослідження показали можливу гіперемію ясен, а іноді і деяке підвищення проникності судин, зміни з боку епітелію, деяке руйнування рогового шару в окремих ділянках, механічне пошкодження. У міру збільшення кількості масажів у сполучній тканині гіперемія поступово змінюється клітинною проліферацією, як з боку ендотелію судин, так і з боку клітин сполучної тканини. Cr. H. Kurz (1975) вперше застосував вібра­ційну дію для переміщення зубів. Автор вказує на те, що на переміщуваний зуб необхідно впливати переривчастою імпульсною силою. При кожному імпульсі з боку апарата тканинний тиск у пародонті і кістковій тканині зростає, а при дії імпульсу тканинний тиск знижується. Чергування високого і низького тиску в періодонті і навколишніх тканинах створює ефект масажу. У зв'язку з цим збільшується клітинна активність навколо переміщуваного зуба, що спричиняє збільшення кількості остеокластів та остеобластів. Остеобластична активність досягає максимуму і веде до активації костеутворення. При вібраційній дії відбувається ослаблення волоконних елементів періодонту, тим самим прискорюється переміщення зуба.

ЕЛЕКТРОСТИМУЛЯЦІЯ

Метод електростимуляції застосовують у стоматології при лікуванні атрофії м’язів у щелепнолицевій ділянці, у тому числі таких, що виникають у результаті тривалої іммобілізації щелеп після їх перелому, кістково-пластичних операцій, міопатичних парезів і паралічів.

Клінічне застосування способів прискорення прорізування зубів, що затрималися, з використанням електростимуляції і електрофорез адреналіну підвищують ефективність лікування даної патології в порівнянні з апаратурним методом в середньому у 2 рази і скорочують тривалість лікування більш ніж у 3 рази. Спосіб прискорення прорізування зубів, що затрималися, гальванічним струмом полягає в пропусканні постійного електричного струму через тканини альвеолярного відростка, в якому знаходяться ретеновані зуби. Сила струму складає 0,1–0,2 мА/см2, тривалість дії 15–20 хв.

МАГНІТОТЕРАПІЯ

Магнітотерапія – застосування змінного магнітного поля низької частоти з лікувальною метою Механізм дії: при дії змінного магнітного поля низької частоти у тканинах створюються низькочастотні вихрові струми внаслідок переміщення заряджених частинок. Фізико-хімічні процеси змінюються, оскільки зовнішнє магнітне поле створює для них специфічні умови. Така дія сприяє поліпшенню кровообігу, обміну речовин, трофіки тканин. Під дією змінного магнітного поля у слизовій оболонці ясен відбувається прискорення мікроциркуляції, зниження тканинної проникності, підвищення периферичного тонусу капілярів, усунення венозного застою, знижується фібринолітична активність тканин пародонту і слини, підвищується рівень насичення крові киснем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]