Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оргхимлекц8.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
244.22 Кб
Скачать

18

Іv галогеновуглеводні

Галогеновуглеводнями називаються функціональні похідні вуглеводнів, в яких один чи декілька атомів Гідрогену заміщені атомами галогену.

1 Номенклатура і класифікація

Згідно з правилами замісникової номенклатури ІUPACназви галогенопохідних складаються в такій послідовності: спочатку через кому вказують номери атомів Карбону, з якими сполучені атоми галогену, далі через дефіс – назву галогену, а потім – вуглеводню.

Нумерацію атомів Карбону в ланцюгу починають з того боку, до якого ближче знаходиться галоген. Однак, якщо сполука містить одночасно кратний звязок і галоген на однаковій відстані від країв ланцюгу, то нумерувати слід так, щоб найменший номер одержав Карбон подвійного звязку, а не атом С, сполучений з Hal. Крім того, широко застосовують радикально–функціональну номенклатуру IUPAC, наприклад:

СН3–CHBr–CH3 CH2=CH–Cl CH2=CH–CHI CH3–CH(CH3)–CH2Cl

2–Бромпропан Хлоретен 3–Йодпропен–1 2–Метил–1–хлорпропан

(ізопропілбромид) (вінілхлорид) (алілйодид) (ізобутилхлорид)

CH3

CH3–С–CH3 CHCl3

Cl

2–Метил–2–хлорпропан Фенілхлорметан Трихлорметан Фенілдихлорметан

(трет–бутилхлорид) (бензилхлорид) (хлороформ) (бензиліденхлорид)

Для галогеновуглеводнів існує декілька класифікацій.

  1. За природою галогену розглядають фторо–, хлоро–, бромо–, йодопохідні та змішані галогеновуглеводні.

  2. За кількістю атомів галогену бувають моно–, ди–, три–, тетра–, полізаміщені галогенопохідні. При цьому галогеноводні, що містять два чи більше атомів галогену в молекулі бувають такими:

  • ізольовані, наприклад

СН2–(СН2)2–СН–СН2–СН2

  

Cl Cl Cl

1,3,6–Трихлоргексан

  • віцинальні, в яких атоми галогенів сполучені із сусідніми атомами Карбону:

СН2–СН–СН–(СН2)2–СН3

  

Cl Cl Cl

1,2,3–Трихлоргексан

  • гемінальні, в яких атоми галогенів містяться тільки біля одного атому Карбону:

СН3–(СН2)4–ССl3

1,1,1–Трихлоргексан

  1. Залежно від кількості звязків С–Су атома Карбону, з яким сполучений атом галогену, галогеноводні поділяються на:

  • первинні, наприклад:

СН3–СН–СН2–СН2–Cl CH2–CH–CH2–CH3

  

CH3 Cl CH3

3–Метил–1–хлорбутан 2–Метил–1–хлорбутан

вторинні: СН3–СН–СН–СН3

 

3 Cl

3–Метил–2–хлорбутан

тритинні: СН3

СН3–С–СН2–СН3

Cl

2–Метил–2–хлорбутан

  1. Залежно від хімічних властивостей зумовлених типом гібридизації атома Карбону, сполученого з галогеном, та будовою ланцюгу галогенопохідні теж умовно поділяють на певні групи:

  • галогеналкани AlkHal (CnH2n+1Hal), в яких атом галогену безпосередньо сполучений із sp3–гібридизованим атомом С, а решта атомів Карбону теж перебуває у стані sp3–гібридизації. Необхідно зазначити, що ненасичені галогенопохідні (CnH2n–1Hal i CnH2n–3Hal), в молекулах яких кратний звязок і атом галогену розділяються двома чи більше метиленовими групами (тобто (–СН2–)n, де n  2), теж виявляють подібні хімічні властивості;

  • ароматичні ( Ar–Hal, наприклад C6H5–Cl) і вінільні (R–CH=CH–Hal) галогенопохідні, в яких атом галогену сполучений з sp2–гібридизованим атомом Карбону, що входить до складу бензенового кільця в галогенаренах Ar–Hal чи аліфатичного ланцюгу у вінільних галогеновуглеводнях. Незважаючи на велику відмінність у будові молекул вони обєднуються в одну групу, оскільки характеризуються дуже слабкою реакційною здатністю і за звичайних умов не вступають у ті реакції, які легко протікають із галогенопохідними інших груп:

  • алільні та бензильні галогенопохідні, які розглядаються разом завдяки однаковій хімічній поведінці галогену в багатьох хімічних реакціях, незважаючи на відмінності будови алільних (R–CH=CH–CH2Hal) і безалильних галогенвуглеводнів (С6Н5–СН2–Hal), хоч в обох випадках атоми Hal звязані з sp3–гібридизованими атомами Карбону. Ця група галогенопохідних надзвичайно легко вступає в реакції нуклеофильного заміщення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]