Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практика 341.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
11.06.2015
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Практичне заняття № 1 Фармацевтичне виробництво

Фармацевтична технологія (наука про теоретичні основи і виробничі процеси перетворення лікарської сировини в лікарські препарати) є складовою частиною фармацевтичної науки – (системи наукових знань про пошук, властивості, виробництво, аналіз, зберігання та реалізації фармацевтичної продукції) і має давню історію.

Сьогодні в поняття “фармацевтична технологія” вкладають не тільки виробничий процес виготовлення лікарських засобів (добування, переробку, дозування або фасування, транспортування, складування та зберігання вихідної сировини і готової продукції), а й технологічний контроль і стандартизацію виробництва на науковій основі.

Фармацевтична технологія повинна сприяти вдосконаленню існуючих лікарських препаратів і субстанцій, створенню технологічних основ і методик їх виробництва, пошуку нових допоміжних речовин, вивченню їх особливостей і доцільних напрямків використання у виробництві ліків. До її задач також відносять вивчення стабільності лікарських речовин і препаратів, становлення їх придатності для використання, виявлення закономірностей в проявах властивостей ліків (фізичних, хімічних, механічних).

Складовою фармацевтичної технології стали вивчення ефективності технологічного процесу, економічності виробництва ліків. Зрозуміло, що необхідно визначення терапевтичної ефективності виробленої фармацевтичної продукції.

Як і будь-яка інша наука, фармацевтична технологія використовує спеціальні поняття і терміни, що забезпечує успішне виробництво ліків і підтримує юридичну законність дій у фармацевтичній галузі. Основні терміни і поняття фармацевтичної технології наведенні в Додатку 1.

Додаток 1 Основні терміни і поняття

Термін

Зміст

Лікарський засіб (лікарська субстанція)

Отруйний засіб

Сильнодіючий засіб

Наркотичний засіб

Радіоактивний засіб

Допоміжна речовина

Лікарська (фармацевтична) сировина

Лікарська форма

Лікарський препарат (ліки, медикамент)

Готова продукція

Готовий лікарський препарат (ліки, медикамент)

Технологія

Процес

Технологічний процес

Стадія виробництва

Технологічна операція

Технічні засоби

Технологічний метод

Технологічна норма

Норма витрат

Технологічна карта

Виробнича інструкція

Технологічний регламент

Готовий продукт

Проміжний продукт або напівфабрикат

Основна сировина

Відходи

Допоміжна сировина

Матеріальні втрати

Матеріальний баланс

Фармакопейна стаття

Державний реєстр лікарських засобів України

Серія готового лікарського засобу

Якість лікарського препарату

Валідація

Сертифікація

Сертифікат

Експертиза лікарських засобів (препаратів)

Стабільність

Термін придатності

Біодоступність

Токсичність

Речовина або суміш речовин синтетичного або природного походження, що має певну біологічну активність і дозволена до медичного застосування та виробництва з метою діагностики, профілактики або лікування захворювань людини або тварин.

Лікарський засіб з дуже високою біологічною активністю, прописування, відпускання, зберігання і облік якого здійснюється за особливими правилами, встановленими Мінздравом. Внесений до списку А (отруйні лікарські засоби).

Лікарський засіб з високою біологічною активністю, прописування, відпускання, зберігання і облік якого здійснюється за особливими правилами, встановленими Мінздравом. Внесений до списку Б (сильнодіючі лікарські засоби).

Отруйні або сильнодіючий лікарський засіб, який повинен мати обмежене використання і віднесений до наркотичних у відповідності до законодавства. Реалізується за особливими правилами, встановленими Мінздравом.

Лікарський засіб, який використовується у медичній практиці завдяки його здатності до іонізуючого випромінювання.

Відносно індиферентна в хімічному і біологічному відношенні речовина, дозволена до медичного використання з метою одержання лікарської форми, надання або збереження певних властивостей лікарського препарату.

Лікарські засоби, лікарська рослинна сировина, допоміжні речовини, дозволені до медичного використання у виробництві лікарських препаратів або іншої фармацевтичної продукції, або напівфабрикатів.

До сировини відносять всі вихідні матеріали, які надходять до виробництва з метою одержання готової продукції або напівфабрикату.

Проміжний стан, який надається лікарським і допоміжним речовинам в процесі одержання лікарського препарату з метою досягнення оптимальної лікувальної дії.

Лікарська форма, розфасована, упакована і промаркована у відповідності з вимогами НТД, зручна для медичного використання, транспортування і зберігання, яка має визначений термін придатності.

Продукція, яка пройшла всі стадії технологічного процесу, включно упакування і маркування.

Дозована лікарська форма у тому вигляді та стані, в якому застосовується.

Сукупність методів обробки, виготовлення, зміни стану, властивостей, форми сировини, матеріалу або напівфабрикату, здійснених в процесі виробництва продукції.

Сукупність послідовних дій з метою створення продукту.

Частина виробничого процесу, яка містить науково обґрунтовані дії, спрямовані на одержання готового продукту. Технологічний процес складається з окремих, послідовних стадій виробництва.

Сукупність технологічних операцій, що приводить до одержання проміжного продукту – напівфабрикату (на кінцевій стадії – готового продукту), який визначається кількістю і характеризується якісно.

Частина технологічного процесу, пов’язана з обслуговуванням одного з основних видів обладнання.

Сукупність знарядь виробництва, необхідних для здійснення технологічного процесу.

Сукупність правил, які визначають послідовність і зміст дій при виготовлені продукту або виробу.

Регламентовані межі технологічно припустимих значень параметру процесу (операції), відхилення за які призводить до зниження якості ( браку) продукту.

Максимально припустима кількість сировини, матеріалів, напівфабрикатів, необхідна для виготовлення одиниці продукції.

Форма технологічної документації, в якій відображений весь процес обробки виробу, вказані операції та їх складові частини, матеріали, виробниче обладнання і технологічні режими, необхідні для виготовлення продукту ( виробу), час, кваліфікація виробників, тощо.

Нормативний документ, що має статус стандарту підприємства, який регламентує певну частину виробничого процесу.

Нормативний документ, який встановлює вимоги до технологічних процесів, технологічного обладнання і приміщень та пов’язаний з якісним виготовленням

продукції при дотриманні умов охорони праці та навколишнього середовища

Кінцевий продукт технологічного процесу, який пройшов одну або декілька стадій обробки.

Продукт, який пройшов одну або декілька стадій обробки.

Сировина, яка входить до складу готового продукту.

Модифікований або некондиційний залишок вихідної сировини, матеріалів або напівфабрикатів, який без відповідної переробки не може бути використаним для приготування готового продукту.

Сировина, яка не входить до складу готового продукту.

Утворені в процесі виробництва внаслідок розпилювання, випаровування, налипання матеріалу до стінок арматури, тощо.

Співвідношення між кількістю вхідної сировини та напівфабрикатів і кількістю готового продукту, побічних продуктів, відходів і матеріальних втрат.

Нормативний документ, яких визначає склад, упаковку термін придатності і вимоги до якості лікарського препарату (лікарської субстанції або допоміжної речовини) та має статус державного стандарту.

Нормативний документ, який містить інформацію про лікарські засоби, дозволені до виробництва і застосування у медичній практиці.

Сукупність одиниць лікарського препарату, яка виготовлена в одних і тих самих серій вихідної сировини, матеріалів та напівпродуктів в одному технологічному процесі, який включає одну і теж саму стадію стерилізації.

Сукупність властивостей, які надають лікарському препарату здатність задовольняти вимоги споживачів у відповідності зі своїм призначенням і відповідають вимогам, встановленим законодавством.

Оцінка і документальне підтвердження відповідності виробничого процесу і якості продукції затвердженим вимогам.

Процедура, за допомогою якої третя сторона дає письмову гарантію того, що продукція, процес чи послуга відповідають заданим вимогам.

Письмове свідоцтво (гарантія) про відповідність якості ліків (ефективність, безпека) встановленим вимогам специфікації, а виробничого процесу – правилам GMP належної виробничої практики.

Система фармацевтичної, фармакологічної, клінічної і юридичної оцінки лікарського засобу (препарату) та документації, яка його характеризує.

Здатність лікарського засобу (препарату) зберігати свої фізико-хімічні і мікробіологічні властивості протягом певного терміну з моменту його випуску.

Затверджений законодавчим органом на основі результатів спеціальних досліджень термін зберігання лікарського засобу (препарату), протягом якого він зберігає свої фізико-хімічні, мікробіологічні і терапевтичні властивості без змін або у встановлених для них межах при умові додержання умов зберігання.

Повнота і швидкість всмоктування лікарської речовини, які характеризуються її кількістю, що надійшла в організм після вживання ( використання) лікарського препарату.

Дія лікарського засобу ( препарату), яка наносить шкоду живому організму, що визначається у розкладі фізичної функції або порушенні морфології органів.

Вимоги GMP до виробництва готових лікарських засобів.

З метою забезпечення якості лікарських засобів за законом України “ Про лікарські засоби” передбачене виробництво продукції з урахуванням міжнародних норм. Для зближення державної системи стандартизації України з міжнародними і регіональними системами стандартизації інших країн для України був розроблений документ “ Виробництво лікарських засобів. Належні правила та контроль якості”.

Варіант GMP ЄС, який прийнятий до виконання Україною, представляє собою зведення принципів і правил виробництва і контролю якості лікарських препаратів. Принципи і керівні вказівки щодо належного виробництва лікарських препаратів, призначених до використання в медицині ( директива 91 / 356 / ЄЄС ) і ветеринарії (директива 91 / 412 / ЄЄС) викладені в директивах комісії ЄС в 1991 році, ратифіковані як невід’ємна частина національних систем забезпечення якості лікарських препаратів в країнах – членах ЄС.

Згідно до вимог документів встановлені основні принципи GMP по відношенню до:

1. Керівництва якістю.

2. Персоналу.

3. Приміщень і обладнання.

4. Документації.

5. Виробництва.

6. Контролю якості.

7. Робіт за контрактом.

8. Рекламацій і відгуку продукції.

9. Самоінспекції.

Система якості – це сукупність організаційної структури, методик, процесів і ресурсів, необхідних для здійснення керування якістю. Стандарт GMP призначений для створення систем якості на підприємствах – виробниках лікарських засобів.

Правила GMP обов’язкові до використання в Україні з 01.01.2002 р.